İzmir Enternasyonal Fuarı'nın (İEF) ana sponsorluğunun Folkart'a verilmesine tepki gösteren Kültürpark Platformu fuarın kent kültürüne ve doğasına uygun yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark'ta yapmak istediği imari değişikliklere karşı çok sayıda kitle örgütünün bir araya gelerek kurduğu Kültürpark Platformu, bu yıl 86. düzenlenecek İzmir Enternasyonal Fuarı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. 

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'ndeki basın toplantısında, fuarın içeriğine ve Folkart İnşaat'ın fuarın ana sponsoru olmasına yönelik eleştiriler getirildi. Ayrıca fuarla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na cevaplaması için sorular da yönetildi. 

Basın metnini okuyan ŞPO İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, İzmir Enternasyonel Fuar'ının tamamen tüketim endeksli olduğunu, kent ekonomisine ve kültürüne hiçbir katkı sağlamadığını dile getirerek " üstüne üstlük doğal ve tarihi yapısını göz ardı eden bir şekilde gerçekleştirilmesine ilişkin yeni bir sorgulamayı İzmir kamuoyunda açmak istiyoruz. Bu sorgulamayı temelde kamusal bir alan olan Kültürparkın ticari bir yapı tarafından yönetilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek başlıyoruz" dedi. 

'SERMAYE GRUPLARI DAHA ÇOK SÖZ SAHİBİ OLUYOR'

Fuar için alınan sponsorlara da değinen Kocaer şunları söyledi " Belediyenin yapmış olduğu son iki yıldır ciddi bir sponsor atağı ile şeffaf, katılımcı ve özerk bir yapının aksine büyük sermaye gruplarının daha çok söz sahibi olduğu bir hale bürünmüştür. Kültürpark’ın hemen yanında, Basmane Çukuru olarak geçen alanda 270 metre yüksekliğinde İzmir'in tarihi kent merkezine, tarihi, kültürel ve sosyal dokusuna büyük bir yıkım getirecek yapının sahibi olan bir inşaat firmasına iki yıldır fuarın sponsorluğu verilmiştir. Gelinen bu süreçte bizlerin, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ'ın gerek fuarın sponsor seçimi, gerekse halka tamamen yabancı belirlenmiş olan 'İnnovasyon ve Enerji ' temasıyla çıkılan fuar organizasyonu ile taleplerimizde ne kadar haklı olduğumuzu göstermektedir". 

'NEDEN HALA SPONSORLUKLARA İHTİYAÇ DUYULUYOR'

Kocaer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na 'Önemli diğer sorgulanması gereken konu ise fuar organizasyonu boyunca elde edilen bütçe ve bu bütçenin nasıl dağıtıldığı?, Neden hala sponsorluklara ihtiyaç duyulduğu? , Bu sponsorluklar varken neden hala girişlerin halka paralı olduğu?' sorularını  yöneltti. Fuarın kenti suçu işleyen bir sermaye tarafından sahiplenilmesini halk olarak kabul edemeklerini de ifade eden Kocaer, Kültürpark'ın 10 gün boyunca sermayeye meşruluk zemini sağlayacak şekilde teslim edildiğini de dile getirdi. 

'FUAR KENT KÜLTÜRÜNE UYGUN OLMALI'

İzmir Enternasuonal Fuarı'nın tüketimi değil üretimi destekleyen, tarihine, kültürüne ve doğal dokusuna saygılı ve her kesimi içine alan bir yaklaşımla gerçekleşmesi  gerektiğine dile getiren Kocaer şunları söyledi "Kültürpark'ın Sermayenin arka bahçesi olmasına hayır diyoruz ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu bu yoldan geri dönmeye, İzmirlileri de Kültürpark’ta yarattığımız bu ruhu birlikte inşa etmeye çağırıyoruz. Enternasyonel fuar süresince yukarıda belirttiğimiz birçok konuyu deşifre edecek çeşitli eylemliliklerimiz olacak. Bu eylemlerimizi ve sonuç ürünlerini sosyal medya aracılığıyla kamuoyu ile gün gün paylaşmayı planlıyoruz, sizleri de sosyal medyadan bizleri takip etmeye davet ediyoruz". 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi