İZ GAZETE - İz Web TV'de yayınlanan 'Vedat Araz ile Kent ve Sanat'ın konuğu sanatçı Hüseyin Turan, soruları cevaplandırdı.

Halk müziği kültürünün içinde doğduğunu ifade eden Turan, "Bana küçüklüğümde kimse bana sen ne olmak istersin diye sormazdı. Ama öğretmenlerim bende o ışığı görüp, beni teşvik etmişlerdi. Biz aslında bu kültürün içinde doğduk, 'Hadi halk müziğiyle uğraşayım' demedik. Karne zamanlarına yaklaşınca okul saatleri gevşer ya, o zaman bana türkü söyletirlerdi. Bu şekilde başladım müziğe" dedi.

'GERİYE GİDİŞ VAR'

Hüseyin Turan, iktidarın sanatı etkilediğini ifade ederek, "Bu iktidarla birlikte o kadar çok şey değişti ki olumsuz anlamda. Yıllar geçtikçe bir şeylerin olumlu olarak değişmesi gerekir. Hani diyorlar ya geriye gittik, hayır gitmedik çünkü geçmişte güzel şeyler yaşamıștık, biz şu an apayrı bir yerdeyiz. Anlamsız bir geriye gidiş var" diye konuştu.

'O ŞİİR HAVAYA YAZILMADI'

Nazım Hikmet'in 'Güzel günler göreceğiz' cümlesine ithafen konuşan Turan, "O şiir havaya yazılmadı. O şiirin hak ettiği günleri, anlattığı günleri mutlaka göreceğiz. Dünya kurulduğundan beri bir takım evreler, zor dönemler oldu, arkasından güzel dönemler gelmiş. Bu bir döngü. Ama insanoğlu da savaşma tutkusu, birbiriyle didișme hali var" ifadelerini kullandı.

'ÜLKEMİZDE PARTİ DEVLETİ VAR'

Turan, Türkiye’nin politik durumu ile de ilgili bir değerlendirme yaparak "Ülkemize bakacak olursak bir parti devleti var. Onların fikirleriyle uyuşmuyor, düşündüklerini düşünmüyorsanız baskılanırsınız. Baştakiler 'bana muhalif olma' diyorlar hep. Bu durumdan hepimiz rahatsızız. Yandaş insanlar bile bundan rahatsız. Ama bu şekilde devam edemez, her şeyin bir sonu var. Ben de bu ülkenin bir ferdiyim, ben senin gibi olmak zorunda mıyım? Dünya çeşitlilikleriyle güzel. Bize engeller olsa da bildiğimiz yoldan gideceğiz. Elbet çıkacak engeller ama atlatılacak. Biz çok şeyler gördük bu ülkede, pek çok şey atlattık. Ben isterdim ki ülkeyi yönetenler herkese eşit uzaklıkta olsun" dedi.

'MUHALİF OLMALISINIZ'

Sanatçının muhalif olması gerektiğini ifade eden Hüseyin Turan, "Bir şekilde sanatla ilgileniyorsanız muhalif tarafınız olmak zorunda. Eğer olmazsanız sanatçı da olamazsınız, çünkü bir şeyleri bu şekilde aktarıyorsunuz. Her şey çok güzel olmaya biraz başladı ama daha tam olmadı. Umut olmadan hiçbir şey olmaz bu dünyada, o yüzden umutlu olmalıyız. Belki bir gün bu kabus bitti diyecek. Nazım Hikmet yanılmış olamaz, kesinlikle güzel günler göreceğiz" diye konuştu.

'ASIL SEN NEDEN SİYASET YAPIYORSUN?'

Geçtiğimiz günlerde yaşanan ve ülkeyi derinden sarsan Elazığ depremine yönelik konuşan Turan iktidarın yaşanan ve yaşanacak depremlere yönelik önlem alması gerektiğini ifade etti. Turan, "Bunun önlemi almak zorundalar, sen bir devlet yönetiyorsan bunun önlemini almalısın. Sosyal medyada görüyorum eleştirenlere, siyaset yapma diyorlar, asıl sen neden siyaset yapıyorsun? İnsanlar orada acı çekerken din adamlarını gönderip manevi destek veriyorsun, bu ülkede o kadar psikolojik danışmanlar, bilim insanları var. Allah'ın dediği olur gibi bakıp da önlemini almazsan ilahi kudret ne yapsın? O zaman her şeye Allah'ın takdiri diyelim. Bu dilden keşke vazgeçseler. İki şablon buluyorlar, ‘aa bu karşı çıktı bize sen busun, sen şusun’ diyorlar. Bu korku duvarı. Hepimiz korkuyoruz, bu insani bir durum. Ama karşımızda haksızlık var. Bu bir duvardır oluşur ama en sonunda yıkılır. Bunu bilmeliler" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi