Foça Belediyesi ve Foça Turizmciler Esnaf ve Yatırımcılar Derneği tarafından, Foça Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Fransız Kültür Merkezi ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin katkılarıyla, 18-21 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlenen ‘1. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Mirası Film Günleri’ için açılış töreni yapıldı.Foça Belediyesi Reha Midilli Merkezi’nde gerçekleşen törende; Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve Foça Film Günleri Koordinatörü Deborah Semel Demirtaş, açılış konuşmalarını yaptı.

'PHOKAİA'DAN GELEN KÜLTÜREL VE ARKEOLOJİK MİRASI GÜNÜMÜZE TAŞINIYOR'

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ; “Uluslararası Foça Film Günleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye yakın olduğumuz bu süreçte, çok değerli bir kültür etkinliğimiz olarak öne çıkıyor. ‘1. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Mirası Film Günleri’, 5000 yıllık Phokaia’dan gelen kültürel ve arkeolojik mirası, günümüze taşınıyor. Desteklerini gösteren herkese teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

'BİR FİLMİN HİKAYESİNİN İÇİNE DALMAK'

Foça Film Günleri Koordinatörü Deborah Semel Demirtaş;‘‘Organizasyonumuza katılan arkeologlarımız ve film Yönetmenlerimiz şahane hikâyeler anlatıyorsunuz ve yaratıyorsunuz. Önümüzdeki birkaç günde izleyeceğimiz filmlerin de bizlere hatırlatacağı üzere, insan olarak kültürel mirasımızı korumak, o kültürün doğduğu doğal çevreyi korumadan mümkün değildir. Çağlar boyunca farklı medeniyetlerce aynı yerde yapılan Foça Sur Duvarları, farkında olmadan bir kültürel mozaiği yaratmıştır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Sur duvarları bizim ortak kültürel mirasımızı yansıtmaktadır. Anlattığı hikâye, Foça Film Günleri’nin anlatmak istediği hikâyedir. Bir filmin hikâyesinin içine dalmak, imgeleriyle başka yerlere taşınmak; sevgiyle yaratılmış, bizi eğlendirme ve bilinçlendirme amacı taşıyan bir filmi seyretmek ve keyfini çıkarmak, bambaşka bir şey. Film sanatına değer veren sizlere çok teşekkür ederim. Değerleriniz hep koruma altında, çekimleriniz hep aydınlık olsun’’dedi. Aynı zamanda açılış gününde, ‘Tarihi Canlandırmak’ (Reliving History) konulu; David Archibald’ın yönettiği 2017 yapımı ‘Govan Genç’ (Govan Young) ve Carlos Cabrera’nın yönettiği 2018 yapımı ‘Jerash Savaşı’ (Battle of Jerash) isimli filmler gösterildi.

'BU SINIRLAR ARASI GEÇİŞ GÜCÜNÜN KANITIDIR'

İskoçya Yönetmen David Archibald, ‘Govan Genç’ isimli filminin gösterimi öncesinde yaptığı konuşmasında; ‘‘Burada olmak ve açılış töreninde filmimin gösterilmesi, benim için onurdur. Davetiniz ve misafirperverliğiniz için teşekkür ederim. Bizler toplu çabalarla İskoçyalı öğrencilerin yerel tarihlerini öğrenmeleri adına gerçekleştirdiğimiz bu kısa filmin, uluslararası düzeye geleceğini tahmin etmezdik. Ama şu an 20’den fazla uluslararası film festivalinde gösterilmektedir. İlk defa Türkiye’de, burada gösterime girmektedir ve bence sinemanın sınırlar arası geçiş gücünün kanıtıdır’’dedi.

"ÇOCUKLAR İÇİN ÇİZGİ FİM ATÖLYESİ"

Haziran ayında Foça’da, çocuklara tarih öğrenme sevgisi ve kültür varlıklarını koruma bilinci kazandırmak amacıyla açılan ‘‘Çocuklar için Çizgi Film Atölyesi’’nde üretilen filmler, tebessümle izlendi. Çizgi filmler, Foça Film Günleri süresince, film aralarında gösterilmeye devam edecek. Ayrıca, Lise öğrencilerinin, Eylül-Ekim aylarında, düzenlenen fotoğrafçılık atölye çalışmalarında çektikleri ‘Foça’nın Tarihsel Dokusu’ konulu fotoğraflar, Foça Belediyesi Reha Midilli Merkezi’nin fuaye alanında sergilenecek.

Tüm gösterimlerin ücretsiz olduğu, 1. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Mirası Film Günleri, 21 Ekim’e dek sürecek.

Editör: Haber Merkezi