Farmakon’un ilk gösterimi 10 Ekim Çarşamba günü Kültürpark’ın içinde bulunan İzmir Sanat Merkezi’nde olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde saat 20.00’da yapılacak olan ücretsiz gösterim sonrası filmin senaristi ve yönetmeni Murat Emek Özkan ve oyuncular ile söyleşi yapılacak.

İzmir’de çekilen Farmakon, İzmir’in kesintisiz devam eden tek film festivali olan Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nin ulusal panorama seçkisinde de gösterilecek.

ZEHİR VE İLAÇ ARASINDA GİDİP GELEN HAYATLARIN FİLMİ

Özkan, zehir ve ilaç anlamına gelen ‘Farmakon’ adlı filmini şu şekilde anlatıyor: “İnsanların özgürce bir şeyleri tartışacakları yerleri yozlaştırır kapatırsanız, bir araya gelip konuşacakları bilgileri lanetlerseniz. Eğer halk arasında en ünlü sözünüz çok düşünme ve yapacak bir şey yok ise, elinizde sadece ilkel kolektif hafızanızın size bıraktığı üreme duygusu ve yemek yeme ihtiyacı ile size kocaman bir fanus oluşturan egemen ahlakının umutsuz baskıları kalır. Her yerden kapatılmış bir benlik ise artık tamamen zehirdir. Farmakon da adı gibi zehir ve ilaç arasında gidip gelen hayatların filmini renk alegorisini kullanarak sunmaya çalışıyor izleyenlere. İnsandan aklı ve düşünceyi, eleştiriyi alırsan elinde sadece id (ilkel benliği) kırmızı ve süper ego (genel ahlaki tavır) kalır. İd ve süper egoya eleştirel aklın getirdiği düşüncelerle yaklaşmazsanız elinizde zehir haline gelmiş bir ideoloji kalır (yeşil). Farmakon ideolojilerin iyi yanlarına tapıldığı bir toplumda göz ardı edilen, görünmek istenmeyen hayatların hikâyesinden bir zaman sunmaya çalışıyor izleyiciye.”

FAMAKON’UN KONUSU

Uzun süredir üniversite öğrencisi olan üç genç, aynı evi paylaşmaktadır. Evden çıkmadan sürdürdükleri hayatlarını, insanlardan uzakta ve kendi içlerinde oluşturdukları bir rutin içerisinde sürdürmektedirler. Melih ile uzun süredir beraber olan Dilek bankada aldığı terfiden sonra Melih ile yaşadığı ilişkinin değişmesi gerektiğine inanmaktadır. Bir akşam yaşadıkları kavgadan sonra Melih inadını bir kenara bırakır ve üniversite arkadaşlarıyla birlikte gittikleri akşam yemeğinde çıkan kavgadan sonra Dilek ilişkilerinin düzelmeyeceğine, ilişkilerinin artık kendisine zarar verdiğine karar verir ve Melih'ten ayrılır. Hayatta her şeye yabancılaşmış ve uzaklaşmış olarak yaşayan Melih buna tepki vermez ve hayatına devam eder. Bu sırada alt komşunun onlardan rahatsız olması ve polisi çağırmasından sonra evden atılırlar. Yaşadıkları her türlü acıya yabancılaşmış olan bu gençler evi sadece zaman geçirmelerini sağlayan eşyaları alarak terk ederler.

FARMAKON TANITIM

Yazan ve Yönetmen: Murat Emek Özkan

Yapımcı: Özgül Canişçi

Görüntü Yönetmeni: Bulut Bardak

Sanat Yönetmeni: Rahmi Savran

Türü: Dram

Dakika: 30 dk.

Oyuncular:

Ulvi Kahyaoğlu ( Dokuz Eylül GSF Oyunculuk)

Beldem Şengül ( Sıtkı Kocaman Üniversitesi Bodrum GSF Oyunculuk)

Erdem Kahraman ( Dokuz Eylül GSF Oyunculuk)

Yusuf Nebioğlu ( Dokuz Eylül GSF Oyunculuk)

Ceyda Büyüktaşkın ( Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu)

Editör: Haber Merkezi