Günlerdir festival heyecanı yaşayan Efes Selçuk’ta EFEST Festivali renkli görüntüler ile başladı. Festivalin ilk gününde Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, sabah saatlerinde bisiklet topluluklarıyla birlikte Zeytinköy Kavşağı’ndan belediye hizmet binası önüne kadar pedal çevirdi. Sengel, daha sonra kentin kardeş şehirlerinden Makedonya’nın Radoviç kenti Belediye Başkanı Gerasim Konzulav ve Selçuk’un Almanya’daki kardeş kenti Siegburg Belediyesi bünyesinde yapılandırılan Kardeş Şehirler Birliği’nin Başkanı Manfred Hagen'i makamında ağırladı.

KÖY AKADEMİLERİNİN ÇOCUKLARI SAHNEDE

EFEST Festivali’nin ilk sahnesi Köy Akademileri’nin çocukları için kuruldu. Temmuz ayından bu yana Selçuk’un mahallelerinde faaliyet gösteren Köy Akademilerinin çocukları İstasyon Meydanı’nda türküler söyledi. Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ve tüm katılımcılar köy akademileri çocuklarını beğeni ile dinlediler. Konserin ardından Köy Akademilerinin çocukları, festivalin konukları ve Efes Selçuklular ile birlikte EFEST Pazarı’nın açılışı için Saint JohnBazilikası önünde buluştu. Katılımcıları dekoru ve gösterileriyle birlikte yüzlerce yıl öncesine götüren EFEST Pazarı’nın açılışından sonra Başkan Sengel, festival kurdelesini çocuklar ve festival konuklarıyla birlikte kesti. Efes Selçuk sokaklarını renklendiren muhteşem festival kortejinin Saint John önünden başlayan yürüyüşü Engelsiz Gezi Parkı önünde son buldu.

EFEST Festivali’nin ilk gününde Sengel ve beraberindekiler, Efes Selçuk ve İzmir’in yanı sıra Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen esnaf ve zanaatkarların yer aldığı stantları ziyaret etti.

SÜMER BÜYÜKTOSUN ESKİ FESTİVALLERİ ANLATTI

Stantların yanı sıra konserler de EFEST Festivali’nde ilk gün yerini aldı. Pazar Yeri’nde gerçekleşen Efes’in Sesleri Konseri öncesinde sahneye çıkan Sengel; “Göreve geldiğimizden bu yana geçmişi hissedip geleceğe köprü atacağımız bir festivalin hazırlıkları üzerine geriye dönük incelemeler yaptık. Bu festivali yaparken geçmiş festivallerinden feyiz aldık. 22 yılını bu festivallere adayan Avukat Sümer Büyüktosun ile konuştuk. Kent belleğimizdeki eski festivallere ait dokümanları inceledik.Bugün 50'ncisi düzenlenen, EFEST olarak markasını aldığımız bu festival için çok çalıştık. Biz de bundan sonra EFEST markasını daha yukarı taşımak adına attığımız adımlarla bu festivali çok daha iyi yerlere getireceğiz” dedi.

Konuşmasının ardından uzun yıllar Belediye Başkanı Sengel tarafından Efes Selçuk’ta düzenlenen festivallere emek veren Avukat Büyüktosun ve Eşi Sevval Büyüktosun; kentin eski festivallerinde olduğu gibi bu yılki festivalin kral ve kraliçesi seçildi. Avukat Sümer Büyüktosun da Efes Selçuk’un eski festivallerin düzenlenme sürecine dair anılarını ve deneyimlerini anlattı.

YILDIRIM KAYA EFES SELÇUKLULAR’A TEŞEKKÜR ETTİ

Efes’in Sesleri Konseri öncesi bir konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Efes Selçuklular’a teşekkür ederek; “Çocuklarımızın geleceğini siz bir filize emanet ettiniz. Sizlere teşekkür ederiz. Bu filiz köy akademilerini filizlendirdi. Ben bugün Köy Akademilerinin çocuklarından türküler dinledim. Bizi geleceğimizle çocuklarımız buluşturacak. Çocuklarımızı Köy Akademileri ile buluşturan Sayın Filiz Ceritoğlu Sengel’e de çok teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Efes’in Sesleri İlker Pehriz ve Meteor katılımcıları geçmişe götürerek; keyifli bir gece yaşattı.

CEM ADRİAN’I DUYGULANDIRAN HEDİYE

EFEST Festivali’nin ilk günü, Saint John Bazilikası’nda düzenlenen Cem Adrian Konseri ile son buldu. Türkiye’nin en güçlü seslerinden biri olan Cem Adrian, Saint John Bazilikası’nın büyülü atmosferinde müzik severlere unutulmaz bir gece yaşattı. Kendi şarkılarının yanı sıra türkülere kattığı yorumuyla da büyük beğeni toplayan Cem Adrian’ı Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, protokol yerine seyircilerle birlikte dinlemeyi tercih etti.

Konser sonunda performansından dolayı sanatçıya teşekkür eden Sengel, “Burada bir kez daha konser düzenlemek için sınırlı sayıda seyirci kapasitesi şartıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin aldık. Cem Adrian’ın büyük bir hayran kitlesi olduğunu bilmemiz sebebiyle sınırlı sayıda bu seyirci kapasitesini de eğitime destek vermeye çağırdık. Cem Adrian’a, çağrımıza kulak veren herkese ve Türk Eğitim Vakfı’na çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Efes Selçuk Belediye Başkanı Sengel, Cem Adrian’a çiçek ve Artemis Heykeli’nin yanı sıra LÖSEV adına hediye takdim etti. LÖSEV’e bağış yapılarak hediye almaktan dolayı duygulandığını ifade eden sanatçı Sengel’e teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi