Gizem TABAN/İZ GAZETE- Efes Selçuk Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Türkiye Tiyatrolar Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile ‘Tiyatro Özgürleştirir’ sloganıyla düzenlenen 14. Türkiye Tiyatro Buluşması coşkuyla başladı. 2-6 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan programın ilk gününde ‘Yerel Yönetimler ve Tiyatro Politikaları’ söyleşisi gerçekleşti. Efes Selçuk Ahmet Ferahlı Parkı’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Müdürü Özkan Ataklı’nın moderatörlüğünü yaptığı söyleşinin konukları Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve CHP 26. Dönem İzmir Milletvekili Zeynep Altıok oldu. Tiyatroseverlerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşide konuşan Sengel, Yetişkin ve Altıok önemli mesajlar verdi. 

‘ÜRETİM DEVAM ETSİN İSTİYORUZ’

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Müdürü Özkan Ataklı, “Büyükşehir Belediyemiz geçtiğimiz yıllarda yerel tiyatrolarımıza destek anlamında birçok projeye imza attı. Sofita İzmir ile 87 ekibe ulaştık, deneme sahnesiyle birlikte 3 ekip 3 ayrı oyunla 30 ilçemizde yer aldık. Gezici gösterimizle ulaşmadığımız yer kalmadı. Esas dikkat çekmek istediğim nokta; tiyatrolarımıza destek mi, yardım mı? Bizim özelimizde, bu çok önemli bir ayrım. Üreticinin üretmesini sürdürmek için biz daha çok destek kısmındayız. Üretim devam etsin istiyoruz. Bir aksilikle karşılaşmazsak yerel tiyatrolar özelinde İzmirli ekiplerle tiyatro buluşması gerçekleştireceğiz.  Pandemi, tiyatro ve birçok sanat alanını sekteye uğrattı. Büyükşehir Belediyesi olarak 39. Tiyatro günlerimizi dijital olarak düzenlemek zorunda kaldık. Tiyatrolara destek olmaya devam edeceğiz. Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in vizyonuyla 80 yıldır hayal olan bir hadise gerçekleştiriyoruz. Şehir tiyatrolarımız kuruldu, Ekim’de perdelerimizi açmaya hazırlanacağız. Yerel tiyatrolar anlamında şehre ayrı bir ivme kazandıracağız” diye konuştu. 

‘YÜREĞİMİZ BURUK’

Orman yangınlarına dikkat çekerek konuşmasına başlayan CHP 26. Dönem İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, “Yüreğimiz buruk canımız acıyor. Omanlarımız, canlılarımız yanıyor. Eşitlik, hak temelli bir anlayış, yaşama hakkını önceleyen can kurtarmayı önceleyen bir anlayış ile yönetilmeyi özlüyoruz. Her canlının yaşam hakkını savunan bir iradeyle yönetilmek istiyoruz” dedi.

‘SANAT DAMARLARIMIZ KESİLİYOR’

Uygar bir ülke olmanın, bu bilinci sağlamanın ve herkese eşit davranabilmenin en önemli sağlayıcılarından birinin sanat olduğunu vurgulayan Altıok, “Ancak ülkemizde sanatçılarımız tutuklandı, sanatçılarımız susturuldu, sanat lüks oldu, eğlence olarak algılanır oldu. İnsana yatırımın en kıymetli parçalarından biri sanattır. Sanat farkındalığı kuvvetli tutar, yaraları sarar, öğrenmeyi sağlar. Kültür ve Turizm bir bakanlıkta birleştirildi. Bakanlığın, sanata ayırdığı bütçenin özgür olmadığını, kendilerine yakın olan sanatçılara ayrıcalık tanıdığını, popüler kültür için kullanıldığını görüyoruz. Biz, sosyal demokrat kültür sanat politikalarımızda sanat erişiminin anayasal bir hak olduğunu bilerek hareket ediyoruz. Canımız acıdığında, şehidimiz geldiğinde, ormanlarımız yandığında bir yasak mekanizması gündeme geliyor, halbuki yardımlaşabilmek dayanışabilmek için sanat gerekir. Bizim en önce sanat damarlarımız kesiliyor” ifadelerini kullandı.

‘ANAYASAL HAKTIR’

Sanata erişimin anayasal hak olduğunu söyleyen Altıok, “Sanatçının sanatın güvencesi ve bağımsızlığı anayasal haktır. Tasarruf tedbirleri ile kısıtlayalım, AVM’lere gitmek serbest tiyatro salonlarına gitmek yasak. Bu olmamalı. Sanata erişimin varlığını korumakla yükümlüyüz. İktidara geldiğimizde bunu sağlayacağız. Yaşasın sanat, yaşasın özgür sanat ve yaşasın dayanışma…” diye konuştu.

‘YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de sanatı verdikleri önemin altını çizerek, “Seferihisar’ın tarihi geçmişine bakarsanız, ilk örgütlü sanat Teos’ta oluyor. Sanatçılar, ilk sendikal haklarını orada kazanıyorlar. Devlet vergi almıyorlar, sanat yapmalarını istiyor. Biz Seferihisar’da sanata çocuk belediyesinden başlıyoruz, birçok sanat dalımız var. Çello, gitar, tiyatro, el sanatları gibi birçok sanatla çocuklarımızı sanatla buluşturuyoruz. Çocuk-sanat-aile bir araya geldiğinde şehir sanata bürünüyor. Köy tiyatrolarımız var. Gönüllü kişilerden oluşan amatör tiyatrolar. 82 yaşındaki teyzemiz tiyatro oynayabiliyor, 7 yaşında bir çocuk tiyatro oynayabiliyor.  Bizi sanattan koparmak için elinden geleni yapan bir güç var, birçok şeyi kısıtlamaya çalışıyorlar. Ama istedikleri kadar yasaklasınlar, baskılasınlar, alternatif bularak sanat yapmaya, sanatı yaşatmaya devam edeceğiz. Seferihisar’ın bir sanat hikayesi var. Hikayesi olan bir yerin sanattan uzak kalması mümkün değil. Sanatla insanları buluşturmaya devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘ŞAKIYARAK BİR SÖYLEŞİ YAPMAK İSTERDİK AMA…’

Orman yangınlarından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiren aynı zamanda Tiyatro Buluşması’na ev sahipliği yapmanın heyecanını paylaşan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bu buluşmayla müthiş bir iş yapıyor. 14. Türkiye Tiyatro Buluşması ne büyük mutluluk ki Efes Selçuk’ta gerçekleşiyor. İlk parasını tiyatrodan kazanmış bir başkan olarak nasıl keyif aldığımı anlatamam. Keza Tunç Başkanımız da öyle. Burada şakıyarak bir söyleşi yapmak isterdik, kalbimiz pırpır atarken o enerjiyi size yansıtmayı çok isterdik ama kalbimiz buruk. Her giden parçasında bizden bir parça götüren o şehirlerde, o ormanlarda yanan tüm canları, canlıları rahmetle anıyoruz. Dua etmekten başka yapacak bir şeyimiz ne yazık ki yok. Bir an önce bitmesini temenni ediyoruz” dedi.

‘BİR KİMLİK KAZANDIRMAK GEREKİYOR’

Bu buluşmanın Efes Selçuk için çok büyük bir gurur olduğunu söyleyen Başkan Sengel, “8 bin 600 yıllık tarihi olan Efes Antik Kentini içinde barındıran, buram buram sanatın olduğu bir kentteyiz. Biz yönetimi devralır almaz bir sanat politikası oluşturduk. Çünkü bir kentin tanıtımını yapmak için sadece betonlaşmış yığınlar ortaya çıkarmak bir şey ifade etmiyor, bir kenti ifade etmek için sadece yollar yapmak bir şey ifade etmiyor. Kente bir kimlik kazandırmış olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

‘SANAT POLİTİKASI OLUŞTURDUK’

‘Halkı daha yükseğe çıkarabilmenin yolu; sanatı ve sanatçıyı destekleyen insanlarla el ele olmaktan geçiyor’ diyerek konuşmasını sürdüren Sengel, “İşte bu yüzden bir sanat politikası ortaya koyduk. Sadece kentin tanıtımı da değil, toplumun dönüşmesi de sanata bağlı. Sanat ve o sanatçıların tutumu çok önem arz ediyor. Sanatçı dediğin biraz muhaliftir, muhalif olmalıdır. Sanat, görülmeyenlerin gösterilmesi, anlatılmayanların anlatılmasıdır. Sanat toplumun yansıtması olduğu için sanat politikamız olması gerektiğini düşündük. Bizim özümüzde olan köy enstitülerini köy akademilerine çevirerek her köyde, çocukları sanatın birçok kademesiyle bir araya getirdik. Köy akademilerini Selçuk merkezli olan piyano, folklor gibi kurslarımızla destekleyerek büyütmeye başladık. Biz, sanat politikasını ortaya koyarken bu kentin cevherlerini ortaya çıkarmak istedik. Birçok kişi Selçuk’un kıyısı olan bir sahil kasabası olduğunu bilmiyordu. Pamucak sahiline sahip olan Efes Selçuk, iç taraflarda kalmış bir Anadolu kasabası niteliğindeydi, oysaki sahil kasabası. Bizim burayı tanıtmamız lazım dedik. Gezgin Fest adı altında bir festival yaptık, 40 bin kişi geldi. Şimdi de tiyatro festivalinin tüm akademik çalışmaları da Pamucak’ta olacak. Bizim Sen Jan’ımız var. Oranın tanıtılması için bir etkinlik yaptık. Bunu sanatla özdeşleştirdik. Hep bir sanat politikasıyla davrandık” açıklamalarında bulundu. 

‘CHP’Lİ BELEDİYELER KAPILARI AÇIK TUTACAK’

Sengel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sanat politikamızı oluştururken şunu söyledik; bir sanatçı şayet kullandığı bir cümle nedeniyle yargılanıyorsa, düşüncesi nedeniyle ‘şu belediyelerde çıkmayacak’ diyerek öteye itiliyorsa, sanat bir toplumun ifade ediliş tarzıysa; bu toplumun ifade edilmesini engelleyecek şey sanatı ve doğru söyleyen sanatçıları ötelemekse CHP’li belediyeler o kapıları sonuna kadar açık tutacak. Bu da böyle bilinsin. O yüzden bir sanat politikamız var.”

‘SANAT DESTEKLENMELİ’

Sanat desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Sengel, “Sanat kesinlikle desteklenmeli ama yardım edilmesi gereken kitleler de olabilir. Pandemi nedeniyle birçok işletme kapatıldı, hizmet sektörü uzun soluklu durdu. İnsanlar parasızlıktan intihar etti. Bir sanatçı önde olsa da onun arka tarafı var. O arka taraftaki insanların böyle dönemlerde bir geçim kaynağının olması lazım. O yüzden gerekli koşullara göre değişen durumlar olabiliyor” dedi.

‘LÜKS DEĞİL GEREKLİLİKTİR’

Sanat ve toplumun eğitilmesinin bir gereklilik olduğunun altını çizen Sengel, “Kamu kurumları kanunlarla, yönetmeliklerle yönetilir ama 15 Temmuz’dan sonra KHK’lar vardı, biz artık KHK’ları da arıyoruz, çünkü genelgelerle yönetiliyoruz. Parantez içinde harcama yapabileceğimiz haricinde hiçbir kültür sanat etkinliği yapamıyoruz. Çöp, toplayabiliyoruz, park bahçe yapabiliyoruz, cadde bize aitse yol yapabiliyoruz. Bizim o zaman hiçbir şey yapmamamız lazım. Ama şöyle bir şey var; sanat ve toplumun eğitilmesi lüks değil gerekliliktir” ifadelerini kullandı.

‘YEREL YÖNETİMLERE DÜŞEN…’

Sengel ayrıca şunları söyledi: “Sanat devrim niteliğinde, eğer toplumun görmediği, işitmediği sözleri ifade ediş tarzıysa, sanatçı da devrimcidir. Öyleyse bir insanın aynaya baktığında görmediği bir şeyi anlatabilen bir şeyin önlenmesi mümkün değil.  O zaman bizim ne yapmamız gerekiyor? Yerel yönetimler; sanat politikalarını oluşturmak, sanata destek olmak ve toplumun kültürel seviyesini bir segment yukarıya taşımak için gerekli bütün her şeyi yapmakla mükelleftir. Bu lüks değil, zorunluluktur. Biz bu zorunluğunuzu yerelde halledebiliriz, genelde halledebiliriz ama el ele vermek zorundayız. Yerel yönetimlere düşen sorumlulukların en başında tabi ki birçok şey var ama kamusal eğitime destek olmak da önemli ve sanat da bunun önemli parçalarından biri.”

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Söyleşinin ardından 14. Türkiye Tiyatro Buluşması’nın ödülleri sahiplerini buldu. 

‘SOYER’İN İZİNDEN GİDİYORUZ’

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, ‘Yerel Yönetimler Sanata Katkı Ödülü’ aldı. Ödülünü Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel’in elinden alan Başkan Yetişkin, “Bu ödüle kayık görüldüğüm için teşekkür ederim. Filiz başkana da ev sahipliği için teşekkür ederim” dedi. Filiz Ceritoğlu Sengel de, “Efes Selçuk ve Seferihisar kardeş belediye. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in izinden gidiyoruz” dedi.

İZ GAZETE’YE TEŞEKKÜR PLAKETİ

İz Gazete, Tiyatro Buluşması’na olan katkılarından dolayı ‘Teşekkür Plaketi’ aldı. 

‘YOLDAŞ MEDYA OLABİLİRİZ’

Plaketi, Ünlü Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın’ın elinden alan İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, “Çok teşekkür ederim. Çok heyecanlıyım. Bir tartışma var; biz onlara yandaş dediğimiz için onlar da ‘fondaş’ diye bir şey yaratmaya çalışıyorlar. Çok aramasınlar, yoldaş kelimesi güzel bir yakıştırma. Biz yoldaş medya olabiliriz. Emeğe yoldaş oluruz, onura yoldaş oluruz. Bundan da gurur duyuyoruz. Bu 14’üncü buluşma, inanıyorum ki 15’inci yetişmezse de 16’ncı buluşmada Kültür Bakanı da bizlerle beraber olacak. Belki de şu an aramızda bir yerlerde. Bu ülke emekle, liyakatla yönetilmeli, buna ihtiyacımız var” dedi. 

‘KATKI SUNDUĞUNA İNANIYORUM’
Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın da, “Uzunca zaman İz Gazete’nin yazarlarından biriydim. İzmir’e, İzmir’in kültür sanat hayatına ve demokrasi mücadelesine katkı sunduğuna inanıyorum. Şimdi görsel yayın da yapıyor. Dolayısıyla umudumun yeşerdiği yer; bağımsız ve özgür medyanın da olduğu yerdir” ifadelerini kullandı. 

KİMLER HANGİ ÖDÜLÜ ALDI?

EMEK ÖDÜLÜ- Füsun Demirel
Ödülü Takdim Eden Zeynep Altıok
Ödülü Vekaleten Alan, Medine Çam
UMUT ÖDÜLÜ-Levent Üzümcü 

Ödülü Takdim Eden, Barış Atay 
ONUR ÖDÜLÜ- Müjdat Gezen 
Ödülü Takdim Eden, Filiz Ceritoğlu Sengel, 
Ödülü Vekaleten Alan, Ayşe Emel Mesci
YEREL YÖNETİMLER SANATA KATKI ÖDÜLÜ- İsmail Yetişkin 
Ödülü Takdim Eden, Filiz Ceritoğlu Sengel 
TEŞEKKÜR PLAKETLERİ
Sann Ajans- Takdim Eden Özkan Ataklı
İz Gazete- Takdim Eden Orhan Aydın

PROGRAMDA NELER VAR?

Beş gün boyunca sürecek olan Tiyatro Buluşması’nda Tiyatro toplulukları, meslek birlikleri ve sanatçıların katılımıyla düzenlenen söyleşi ve atölyelerde tiyatronun sorunları tartışılacak, katılımcı gruplar tarafından oyunlar sergilenecek. Söyleşi, atölye ve oyunlarda Rutkay Aziz, Taner Barlas, Yaşar Gündem, Levent Üzümcü’nün de aralarında bulunduğu isimler sanatseverler buluşacak.
3 Ağustos’ta Frida- (Küçük Salon), 4 Ağustos’ta Aşk Dersleri- (Füsun Demirel Tiyatro 11), 5 Ağustos’ta Kuvâyi Milliye Destanı – (Samsun Sanat Tiyatrosu), 6 Ağustos’ta Adalet Sizsiniz (Perdeci Oyuncuları Rutkay Aziz Taner Barlas) adlı oyunlar seyirci ile buluşacak.
Etkinlikler Ahmet Ferahlı Parkı, Pamucak Kamp Alanı, Selçuk Belediyesi Düğün Salonu ve Amfi Tiyatro’da düzenlenecek. Tüm etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgi Efes Selçuk Belediyesi sosyal medya hesaplarında yer alacak.