CEREN DUMAN / İZGAZETE -  Konak Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyonun bu yılki ana teması, “Edebiyatta Yersizlik, Yurtsuzluk” olarak belirlendiğini açıklayan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Coğrafyamız hiç olmadığı kadar ateşten günler içinde. Bugünlerden çıkışın, insanın kendisi geri tutmasının yolu da edebiyatla buluşma, öyküye sarılmadır. 16. Öykü Günleri de kendimizi iyileştirmemizi sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

2002 yılından beri düzenlenen ve bu yıl Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek etkinliğin basın toplantısında Düzenleme Kurulu temsilcileri Yunus Bekir Yurdakul, Ahmet Büke, Eser Atak, Yıldız İlhan ve Kerem Işık ve Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş yer aldı.

OĞUZ ATAY DA ANILACAK

Yaklaşık 30 edebiyatçının katılacağı iki gün boyunca sürecek olan etkinlikte, ölümünün 40. yılında Oğuz Atay anması gerçekleştirilecek. Etkiliğin tüm Türkiye’de okunacak Dünya Öykü Günü Bildirgesinde, İzmir Öykü Günleri onuruna kaleme alan Feyza Hepçilingirler’in “Öykünün çıktığı yerde de insan vardır. Ulaştığı yerde de. Herkesten ayrı ayrı yaşayan hep aynı insandır belki de. Yalnızca kendisini anımsanan yazarın, aslında bütün insanları anlatması gibi. Daima başkalarını anlattığını sanan yazarın anlattığının hep kendisi olması bundandır. Çünkü insan, bütün kaderiyle öyküdür. Öykü, bütün halleriyle insandır.” sözlerine değinen Sema Pekdaş, “ İnsana hasret kaldığımız, günlerde öyküyü yaşatmak, insanı yaşatmak bizler için çok değerli.” ifadelerini kullandı.

"DİRENMENİN BİR YOLU DA SANATA SIĞINMAK"

Coğrafyanın güç bir süreçten geçtiğine değinin Bekir Yurdakul bu senenin temasına ilişkin, “Savaş öyküleri yazılmasa, barışı özleyen öyküler yazılmasa keşke bu sıkıntıları yaşayan insanın öyküleri yazılmasa. Savaşın kapımızda olması, olmaması önemli değil. Dayanmanın, direnmenin, sağlıklı kalabilmenin bir yolu sanata sığınmak, sanatla yolculuk eğlemek.” açıklamalarında bulundu.

Etkinliğin İzmir ve İzmirliler için önemine değinen Sema Pekdaş, “Bu sene 16.sı düzenlenen Öykü Günlerinin kurumsallaşmasını sağlamak ve İzmir’e ait bir olay, kurum haline getirmek önemli.Bütün çabamız bundandır, hep yaşaması içindir. İzmir insana dair pek çok şeyi içinde barındırıyor, öykü de insana dair olduğuna göre, bu bizler için buluşma güzel ve değerli olacaktır.” diyerek sözlerini noktaladı.

ANA TEMA: YERSİZLİK, YURTSUZLUK 

Edebiyatta yersizlik, yurtsuzluk temasına ilişkin açıklamalarda bulunan Yıldız İlhan “Yer kabuğu adeta yerinden oynuyor. Bizim bölgemizi de kapsayan savaşlar, mülteci akınları, göçler, sürgünler tüm bunlar en önce dili vuruyor. İnsan dili ile anavatanına hakim. Diliyle anavatan ediniyor. Başka bir kente ülkeye göç edip yaşamak zorunda kalan insanların ilk sorunu dil. Kendi dillerinde rüyalar gören insanlar, başka bir coğrafyada göz açıp kapıyorlar. Bu nedenle tema ve konu başlıkları çok önemli. Dilerim uğraşımıza değer ve gerçekten donanımlı birkaç gün yaşarız. Öykü günlerinin benim için anlamı uzun süreçli olması. Bazen zihninize takılan bir sözcük yaşama bakışınızı değiştirebiliyor, size yeni bir anlam katabiliyor.” dedi.

Yaklaşık 30 edebiyatçının katılacağı 16. İzmir Öykü Günleri’nde yer alacak yazar ve sanatçılardan bazılarının isimleri şöyle: Cemil Kavukçu, Feyza Hepçilingirler, Hidayet Karakuş, Müge İplikçi, Süreyya Berfe, Jale Özata Dirlikyapan, Melike Koçak, Nursel Duruel, Feridun Andaç, Behçet Çelik, Kamil Erdem, Yavuz Ekinci, Kamil Erdem, Günay Çetao Kızılırmak, Hakkı İnanç, Menekşe Toprak, Yiğit Yavuz, Muzaffer Kale. 16. lzmir Öykü Günleri düzenleme heyeti ise Ahmet Büke, Hülya Soyşekerci, Kerem Işık, Y. Bekir Yurdakul ve Yıldız llhan’dan oluşuyor.

Editör: Haber Merkezi