GÜLSEN CANDEMİR - İnsanlık tarihinde 4 bin yıllık geçmişe sahip dansın her yaş grubuna ulaşmasına aracılık eden Folklor Müzik Gençlik Kulübü (FOMGED), 25. Yaşına Fransa’da yapılacak yarışmayla girecek. FOMGED, 25 yılda binlerce kişiyi halk oyunları ve müzikle buluşturdu. Buca’da faaliyet gösteren kulüp bugünlerde, Temmuz ayında yapılacak Dünya Halk Dansları Yarışması’na katılacak olmanın heyecanını yaşıyor. Kulübün Yönetim Kurulu Üyesi Gülten Ata, uluslar arası alanda ve İzmir’de yaptıkları çalışmaları İz Gazete’ye anlattı. Gülten Ata “17 yıldır çeşitli halk oyunları yarışmalarına katılıyoruz. İzmir ve Ege Bölgesinde 1. ve 2.liklerimiz var. Türkiye finaline kadar gittiğimiz zamanlar oldu. Romanya ve Ukrayna’da festivallere katıldık. Yazın Ukrayna’daki yarışmadan İzmir’e dönmeden Fransa’nın Dijon kentindeki bir yarışmadan teklif aldık. Tüm kursiyerlerimiz şimdiden Temmuz ayında yapılacak o gösteri için hazırlanıyor. Sahnede 45 dakika, kültürümüzün en güzel örneklerini sergileyeceğiz. Umarız iyi bir dereceyle yurda döneriz.” Diye konuştu.

‘GÜZELLİKLER SANATIN İÇİNDE’

“İçinde bulunduğumuz bu acımasız dünyada çocuklarımızın daha iyi birer insan olmasının yolu kesinlikle sanattan geçiyor. Buraya çocuğunu getiren ailelere‘Çocuğunuzun burada bir müzik aletini çok iyi çalmasına şartlanmayın. Bırakın o müzik aleti ile önce mutlu olsun. Kendini bulsun.’ diyoruz. Müzik ruhun gıdası ise dans da bedenimizin ilacıdır. 4 bin yıldır yaşayan dansın içinde müzik, görsel sanatlar, ritim, birliktelik, dayanışma, paylaşım var. Çocukları bu duygularla büyüttüğümüzde çok daha iyi bir nesil meydana gelebilir.” Diyen eski beden eğitimi öğretmeni sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim sistemi çocukları bu tür çalışmalardan uzak tuttu. Bir dönemin çocukları o nedenle şimdi eski nesle göre mutsuz. Şimdi bu eksikliğin farkına varan aileler bu tür çalışmalara daha özenle yaklaşıyor. Bizim gibi derneklere ilgi artıyor. Sanata olan ilginin önümüzdeki yıllarda artacağını inanıyoruz.”

‘ÖDÜLLE DÖNECEĞİZ’

FOMGED hocalarından Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı mezunu Damla Topaloğlu ise, hocalarının 20 yıl önce elde ettiği birinciliği bu kez FOMGED aracılığıyla getirmek istiyor. Topaloğlu “10 yılda bir yapılan yarışmaya davet edilmek onur verici. Bu onuru ödülle taçlandırmak istiyoruz. Yarışmaya katılabilmek için desteğe ihtiyacımız vardı. Bu konuyu İzmir Büyükşehir Belediyesi ile de görüştük, bize destek vereceklerini söylediler. Biz de kültürümüzü en iyi şekilde temsil etmek için canla başla çalışıyoruz.” Dedi. Kulübün kuruluşundan itibaren yer alan ve kulüp sayesinde bu alana yöneldiğini söyleyen Topaloğlu, sanatın içerisinde ritimle olmaktan çok mutlu olduğunu ifade etti. Yarışmalar aracılığıyla kültürler arası etkileşimler yaşadıklarını söyleyen Topaloğlu “Budapeşte’de katıldığımız bir karnavalda Yunanlı Motivo Dans Topluluğu ile tanıştık ve ortak bir çalışma yaptık. Önce onlar İzmir’e gelerek bize 2 gün oyunlarını öğretti, sonra biz Atina’ya gidip onlara oyunlarımızı öğrettik. Kasım ayında yine bir araya geleceğiz. Kültürümüzü tanıtmak adına bu tür çalışmaları çok önemsiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi