İZ GAZETE - 'Anlatılan Senin Hikayendir' oyunun yazarı Cengiz Toraman ile oyun ile özdeşleşen ve bu akşam oyunu Seferihisar Sığacık Kaleiçi'nde sergileyecek olan Levent Üzümcü oyun öncesinde İz WEB TV'nin sorularını yanıtladı.
Levent Üzümcü "Tiyatroya gönül vermiş genç arkadaşlarla birlikte bir oyunu soluyacak olmak çok güzel. Bu beni çok heyecanladırıyor" dedi.

'YA BİR YOL BULURSUNUZ YA DA BİR YOL AÇARSINIZ'

Türkiye Tiyatro Buluşması'nın çok öenmli bir noktada durduğunu ifade eden Cengiz Toraman ise "Dans etmek isteyen, şarkı söylemek isteyen, hayatın bir noktasında durmak isteyen gençler burada kendilerine alan açıyorlar. Zaten doğrusu da budur. Ya bir yol bulursunuz ya da bir yol açarsınız. Bu gençler bir yol bulmaya yol açmaya çalışıyorlar. Bu buluşmada çok emek var.  Bu buluşmanın final gecesinin 'Anlatılan Senin Hikayendir' ile yapılması hem yazarı ve yönetmeni olarak beni hem de oyuncu oalrak Levent'i çok gururlandıran bir şey. Bunun da ötesinde bu buluyşmayı organize eden arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Çünkü onların arkasında önemli bir destek yok. Bu tür buluşmalar çok önemli. Burada çok değerli hocalar buluşuyor. Desteğin artarak sürmesi gerek ki bu buluşmalar artarak devam etsin" ifadelerini kullandı

.

'BURASI OYUNCULARIN SIKIŞTIKLARI BİR KÖŞE GİBİ'

Seferihisar'ın tiyatro ile tarihi bir buluşmasının da bulunduğuna dikkat çeken Üzümcü ise "Burası oyuncuların sıkıştıkları bir köşe gibi burası. Tarihin her döneminde oyuncuların sahne üzerinden söylediği sözlerin etkisini fark eden insanların, tiranlara maruz kalmışız. Burası tarihi olarak da çok önemli bir sorumluluk yüklüyor" şeklinde konuştu.

'BİZİM GİBİ KÜÇÜK İNSANLARIN...'

Oyuncuların bunca yıldan bu yana ikinci sınıf vatandaş olarak kaldığını belirterek "Oyuncular itilip kakılıyor. Biz buna alışkınız aslında. Yüzyıllardan beri yaşadığımız bir şey bu. Moliere'i o hayata mahkum edenlerin adı hatırlanmaz. Ancak Moliere halen yaşıyor. Her zaman gericiliğe ve bağnazlığa karşı mücadele etmektedir. Sadece oyunculukta değil, her meslekte örgütlenmek, bir arada durmak ve özlük haklarının savunulması için mücadele etmek gereklidir. Bizim gibi küçük insanların, örgütlenerek bir araya gelerek birlik olması gerekir. Bizim mesleğimizde de buna çok önem vermek gerekir. Sendikal mücadelenin yükseltilmesi bizim meslek için de çok önemli. Bu nedenle örgütlenmeyi çok değerli buluyorum" diye konuştu.

'İZMİR'İN İÇERİSİNDE DAHİ KONUŞAMADIĞIM YERLER VAR'

16 Eylül tarihinde Bostanlı Açık Hava Tiyatrosu'nda Anlatılan Senin Hikayendir oyununun sahneleneceğinin müjdesini veren Levent Üzümcü şöyle konuştu:
"Oyunumu paylaşmaktan o kadar mutlu oluytorum ki. Gönül isterdi ki oyunu anadolunun herhangi bir yerinde de oynayabileyim. Ancak oyunu bir tehdit olarak görüyorlar. Oyundan korkanlar, isimden korkanlar oralarda daha da etkililer. Bu nedenle oyunu oynayabildiğim yerler benim için çok kıymetli. İzmir bu kentlerden bir tanesi ki İzmir'de Atatürk Kültür Merkezi ya da Sabancı Kültür Merkezi'nde oynayamıyorum. İzmir'in içerisinde dahi oynayamadığım yerler var. Umuyorum bir gün bu istibdat yönetimi son bulacak ve ben oyunumuzu örneğin Kayseri'de, Malatya'da oynayabileceğim" 

'TELEVİZYONUN BAŞINDAN KALKIP...'

Cengiz Toraman ise "Pek çok insanın bu oyunu izlemek istediğini biliyorum. Oyunumuz çok güzel Levent harika oynuyor oyunu. Bizim oyunumuzda 'Şu düşünce tarzına oynanır bu oyun' düşüncesi yoktur. Sözcüklerimizi herkes için sahneye çıkarırız. Düşüncesi ne olursa olsun herkes davetlimizdir. Özellikle daha aydınlık bir dünyayı destekleyen insanların televizyonun başından kalkıp, insiyatif alıp, oyuna gelmesini burada güzel vakit geçirmesini hem de hak eden işleri desteklemesi yönünde çağrıda bulunuyorum"

Editör: Haber Merkezi