Bu yıl 12. kez düzenlenecek Karaburun Bilim Kongresi’nin ana teması Ekim Devrimi’nin 100. yılı dolayısıyla “…17’den 17’ye…” olarak belirlendi.

6-10 Eylül tarihleri arasında Karaburun’da gerçekleştirilecek olan kongrede, KHK’lerle üniversite dışına itilen pek çok akademisyen de sunumları ile yer alacak.

Evrensel gazetesinden Emine Uyar'ın akardığına göre, Kongre Düzenleme Kurulu, kongreye ilişkin kaleme aldığı tanıtım yazısında, Türkiye’de üniversitelerin hem insanlık hem de kendi tarihinde örneğine az rastlanılacak yaygın ve yoğun bir saldırıyla, bir yıkım süreciyle karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı.

Kurul açıklamasında, “Ancak, biliyoruz ki bilgi üretimi üniversitelerin duvarları arasına hapsedilememiştir ve hapsedilemeyecektir. İktidarın ulusal ve/veya uluslararası hukukta hiçbir karşılığı olmayan OHAL kararnameleriyle ülkeyi sonsuza dek yönetemeyeceği ve bu devranın eninde sonunda döneceği ortadadır” dedi.

Bu nedenle bu yıl ki kongrede tartışılacak konu başlıklarından biri, “Tasfiye olan ne? Kalan ne? Dünyada ve Türkiye’de üniversiteler ve alternatifleri” şeklinde.

Düzenleme Kurulu tarafından “İnsanlık tarihinin devrimci öznesi olan emekçi sınıfların tarih sayfasına işlediği kanaviçe” olarak tanımlanan Ekim Devrimi ile ilgili olarak, “Biliyoruz ki kriz anları aynı zamanda birer karar ve dönüşüm anlarıdır da. Dünya ve Türkiye elbette böylesi bir süreçten geçiyor. Bu nedenle bu Büyük Devrim’in yüzüncü yılında devrimi ve devrimci potansiyeli yeniden tartışmaya açıyor; dünün mirasında bugünün pratiğini sizlerle tartışmak istiyoruz” denildi.  

Kongrede, “Ekim Devriminin sınıf kompozisyonu ve örgütlenmesi”, “Grundrisse’den Kapital’e Marx’ın yolu”, “Devrimde sanat, sanatta devrim” gibi konu başlıkları altında tartışmalar yürütülecek.  

Bu yıl aynı zamanda, Ekim Devrimi’nin, en önemli teorik dayanaklarından birini oluşturan Marx’ın Kapital’inin basımının 150 yılı.
Bununla ilgili olarak Kongre Düzenleme Kurulu, “Yine biliyoruz ki gelecek, iktidar karşısında muhalefetin kendi potansiyelini gerçekleştirme biçimleri ile belirlenecektir. Bu nedenle, Kapital’in izinde toplumsal muhalefetin ve onun devrimci özünün teori ve pratiğini yine ve yeniden tartışmaya açmak istiyoruz” dendi.

Bu konuda “150. yılında Kapital” başlığı altında, “Kapital ve siyasal mücadele”, “21. yüzyılda Kapital’i okumak”, “Kapital’in Rusça serüveni”, “Kapital’de müzik, müzik bilimlerinde Kapital: Kapital’i politik ve apolitik olarak okumak” başlıkları altında sunumlar gerçekleştirilecek.
Kongrede ayrıca, “Cami, siyaset ve toplumsal değişme”, “Gündelik siyaset ve devlette dönüşüm”, “Savaşlardan yıkıma, yıkımlardan ranta”, “Dayanışma akademileri”, “Bireyden iktidara faşizmin kurumsallaşması” başlıkları altında oturumlar gerçekleştirilecek.
Halklararası Dayanışma Köprüsü Derneği de bir oturum gerçekleştirecek ve mültecilerle birlikte yaşama konusunu ele alacak. 

Karaburun Bilim Kongresi’ni, Türkiye muhalefetinin desteği ve dayanışması ile 12 yıldır düzenlediklerini dile getiren Düzenleme Kurulu, “Her yıl Türkiye ve dünya gündemine uzak kalmama iradesini göstererek söz konusu dayanışmayı bilgi üretimi açısından ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Yine her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘içeriğin lafı aştığı’ bir toplumsal muhalefeti örmeyi umuyor ve amaçlıyoruz” diyerek herkese, “Gelin dostlar bir olalım” çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi