"Bir Mudhik Oyun" gösterisi hakkında yapılan bilgilendirme ise şu şekilde:

"Mudhik ismi, halkı güldüren anlamında kullanılan bir kelimedir. Osmanlı dönemi eğlencelerindeki komikler için kullanılır. Mudhike kökünden gelir. Mudhike, gülünç şey demektir. Mudhik de güldüren olarak açıklanabilir. Metin And'a göre, Ortaoyunlarındaki kavuklu da, Mudhik olarak anılır.
Bir Mudhik Oyun'un çıkış noktası; Ferhan Şensoy'un bir podcast'ine dayanır. Bu podcast'te, Ferhangi Şeyler oyunu için sorulan bir soru üzerine, usta şu şekilde cevap verir:  "Ben kendi dallamalıklarımı anlatıyorum, siz de kendi dallamalıklarınızı anlatın." Bir Mudhik Oyun da bu söze dayanarak, dallamalıklar üzerine kurulu bir oyundur. Bir tiyatrocunun, pandemi döneminde tiyatrosu zora girmiştir. Bu zor süreci atlatabilmek için, Mudhik ismini verdiği karakterin yaşadığı dallamalıkları anlatan, tek kişilik bir oyun hazırlar. Fakat yazdığı oyun denetimden geçmez. Her seyircili genel provaya gelen denetçiler yüzünden, oyununu her seferinde revize etmek zorunda kalır. Denetim yüzünden oto-sansür uygulayarak, başlangıçta etliye sütlüye dokunmayan çocukluk hatıralarını anlatırken; oyun ilerledikçe yaşadığımız ülkede suya sabuna dokunmadan hikaye anlatmanın mümkün olmadığını fark eder. Bu süreçle birlikte oyun daha politik göndermelerle ilerleyen bir hal alır.

Oyunun finaline doğru tamamen denetim psikolojisinden ve oto sansürden kopan karakter, Mudhik'in içinde yaşadığı  ülke atmosferini anlattığı bir şarkıyla oyununu tamamlar.


İnteraktif bir yapısı olması nedeniyle her oyun, gelen seyirci ile farklı şekillenir. Seyircilerin arasından seçilen denetçi kişisi, her oyunun seyrini farklı etkiler. Güncel gelişmeleri takip eden ve her oyunda gündemi de içine alan yapısıyla; oyunu daha önce izleyen bir seyirci için bile, her oyun yeni farklılıklar barındırır.
Burak Budak'ın yazdığı ve yönettiği Bir Mudhik Oyun;  2021 Haziran'ında Ankara'da prömiyerini yaptıktan sonra, sezon boyunca İzmir'de sahnelenmektedir. Oyun bu sezon, 6. Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali'nde ve TAKSAV 9. İzmir Uluslararası Tiyatro Festivali'nde de yer almıştır. Bir Mudhik Oyun sezon boyunca Atölye AçıKapı'da sahnelenmeye devam edecektir.  

18 Şubat Cuma Saat: 20.00'de seyircilerimizi Atölye AçıKapı'ya bekliyoruz. Bilet almak isteyen ya da daha sonraki oyun tarihlerini takip etmek isteyen seyircilerimiz, Atölye AçıKapı'nın sosyal medya hesaplarını takip edebilirler.
Bilgi ve rezervasyon için: 05441723870"

Editör: Haber Merkezi