Hayatları birbirinden yüzlerce yıl uzak ama felsefeleri yakın olan insanlık tarihinin doruk noktasındaki iki bilge isim olan Mevlana ve Goethe, Celsus Kütüphanesi’nde buluştu. Selçuk Belediyesi Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi Sorumlusu Bahadır Varvar’ın koordinatörlüğünde gerçekleşen proje Selçuk Belediyesi, Efes Arkeoloji Müzesi ve İzmir Alman Goethe Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleşti.

Yönetmenliğini Haluk Işık’ın yaptığı etkinlikte ilk olarak Efes Antik Kenti ve Celsus Kütüphanesi’nin tarihi geçmişinden bahsedildi. Biri doğudan diğeri batıdan yükselen, insanlığın her çağda ihtiyaç duyduğu sevgi, kardeşlik, hoşgörü, ahlak gibi değerlerle hayatlarını kuşatan iki doruk Mevlana ve Goethe, Celsus Kütüphanesi’ni koruyan bilgelik, bilim, erdem ve zeka gibi dört ayrılmaz değerin tanıklıklarında ağırlandı.

Mevlana ve Goethe’nin dramatik bir şiir gösterisiyle buluştuğu etkinlik dans koreografisiyle de büyük beğeni topladı. Mevlana’nın eserleri ve Goethe’nin Batı Divanı’ndan alıntıların yapıldığı dramatik şiir dinletisinde insanlığın iki büyük doruğunun aşkı, sevgiyi, erdemi, insanı insan yapan değerleri eşsiz eserlerinden alınan metinlerle anlatıldı. Klasik müzik, ney, dans gösterisi ve semazen de bu anlatıma eşlik etti. Mevlana’nın, “ Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız. Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir ve Goethe’nin “Mezarlarındakilerin pişman olduğu şeyler için dünyadakiler birbirini yemektedir” sözleriyle sona eren gösteri katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.

Etkinliğin sona ermesinin ardında gösterinin yazarı yönetmeni Haluk Işık, müzik ve dans koreografisini yapan Kenan Özdemir, İzmir Goethe Enstitüsü Müdürü Anna Weber, Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Sorumlusu Bahadır Varvar ve gösterinin hayata geçmesinde emeği olan kurum temsilcileri sahneye çıkarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: Haber Merkezi