Asklepios Bilim Eğitim Derneği, Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası, Bergama Kültür Sanat Vakfı ve İzmir Büyük Şehir Belediyesi işbirliğinde Bergama Kültür Merkezi BerKM’de düzenlenen zirveye Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Kâtip Çelebi Üniversitesi’nden çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

BERGAMA GERÇEK ANLAMDA BİR SAĞLIK KENTİDİR

Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Asklepios Bilim Eğitim Derneği Başkanı Ahmet Kandemir, Bergama’yı sağlık temaları ve turizmle buluşturmak için bu organizasyonu düzenlediklerini ifade ederek; “Yaşamını insanlığa adamış tıp ve bilim insanlarını uluslararası bir zirvede bir araya getirerek, mesleki başarılarını tıp dünyası ile paylaşmalarına imkân sağlamayı, insanlığa ve dünya sağlığına yön verecek çözümler elde edebilmeyi amaçlıyoruz” dedi. Ardından söz alan Bergama Ticaret Odası Başkan Vekili Levent Akçay ise Bergama’nın bilim sağlık değerleriyle tarihe damga vuran bir kent olduğunu söyledi. Akçay; “Dünyanın en önemli hastanelerinden biri burada kurulmuştur. Sahip olduğu değerler ile Bergama gerçek anlamda bir sağlık kentidir. Bizler de yerli turizmin geliştirilmesi konusunda Bergama Belediyesi işbirliğinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

BERGAMALI OLMAK BİR AYRICALIK

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise “Bergamalı olmak bir ayrıcalık. Çok özel bir kentte yaşıyoruz. Burası uygarlıkların peşi sıra geldiği ve yaşamın hiç eksik olmadığı bir kent. O nedenle de 2014 yılında UNESCO dünya mirası listesinde çok katmanlı kültürel peyzaj alanı olarak tanımlandı. Türkiye de akademik çalışmalar yapmak zordur. Fakat biz 42 yıldır Uluslararası Psikoterapi Kongresini ve Türkiye’nin ilk yerel festivalini burada gerçekleştiriyoruz. Bu ayrıcalıklar elbette bizi gururlandırıyor. Bu çalışama da emeği geçen derneğimize ve buraya gelen akademisyenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Bu yıl bir başlangıç oldu. Umarım Bergama’nın diğer etkinlikleri gibi gelenekselleşecek ve önümüzdeki yıllarda da devam edecek bir organizasyon olur” diye konuştu.

Asklepios Tıp Zirvesi’nde; Ege Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Murat Tozan, “Bir Sağlık Kenti Olarak Antik Pergamon”, Prof. Dr. Tamer Akça “Bergama Asklepion’u ve Tapınak Tıbbı”, Rehber-Arkeolog Akın Aykurt “Gladyatörlerin ve Gymnasium Spor Hekimi Galenos”, Profesyonel Turizm Rehberi-Tıp Dr. Kerem Özbaş, “Arkeolojik Bulgular Işığında Antik Çağda ve Anadolu’da Asklepios Hekimliği”, Müzik Terapi Eğitmeni -Cem Güneri ve Dr. Ayla Aksoy Güneri, “Asklepion’da Müzikle Tedavi, Müziğin Sağlığa Etkisi” konularında sunumlar yaparak tıbbın tarihi ve sağlıktaki uygulamalarını anlattılar.


Bu yıl birincisi düzenlenen Asklepios Tıp Zirvesi Bergama ören yeri gezisi ile son buldu.

Editör: Haber Merkezi