Şifa kaynağı olarak binlerce yıldır efsanelere, masallara, öykülere, şarkılara konu olmuş ve binlerce yıldır birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Anadolu topraklarının zengin bitki örtüsünün korunması ve yaşatılması için Türkiye genelinde yapılan “Anadolu Bitkileri İva Natura 3. Kısa Film Yarışması” ödül tören İstanbul Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Merkezi İzmir Torbalı’da bulunan İva Natura Organik Kozmetik şirketinin, iklim krizinin yol açtığı kuraklık, sanayileşme, şehirleşme, tarım alanlarının genişletilmesi, aşırı otlatma, turizm, yurt dışına ihraç ve yurt içinde bilinçsizce toplanmaları nedeniyle tehlike altında bulunan Anadolu Bitkileri’ni, korumak, yaşatmak ve diğer kuşaklara aktarmak için Türkiye genelinde düzenlediği para ödüllü kısa film yarışmasında 20 filmden, Gökmen Küçüktaşdemir “Can Nene” üçüncü, “Karakılçık” Derya Manaz ikinci, Gül Merve Ekinci “Hevsel” ile birinci seçildi.
Hollanda, Polonya, Almanya, İngiltere, Danimarka, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Filipinler gibi 18 ülkeye ihracat yapan İzmir’in başarılı kuruluşu İva Natura Organik Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kahrıman, tören gecesi yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Sağlık ve güzellik konusunda şifa kaynağı olan bitkilerimiz maalesef iklim krizinin yol açtığı kuraklık, sanayileşme, şehirleşme, tarım alanlarının genişletilmesi, aşırı otlatma, turizm, yurt dışına ihraç ve yurt içinde bilinçsizce toplanmaları nedeniyle neslinin tükenmeleri tehlike altına girdi. Biz de sektörümüzün en kıymetli varlığı bitkileri korumak, yaşatmak ve diğer kuşaklara aktarmak için Türkiye genelinde 3 yıldır ödüllü kısa film yarışmaları düzenliyoruz. Düşüncelerin ve fikirlerin izleyicilere etkili ve net şekilde aktarılmasında önemli rolü olduğunu düşündüğümüz kısa filmler, bitkilerin hikâyelerini anlatmaktaki en iyi yol göstericilerinden biridir” dedi. Ödüllü filmleri, yurt dışında da ülkemizi temsil edecek.

ÖDÜL ALAN FİLMLERİN HİKAYELERİ

**Gazeteci ve yönetmen Gökmen Küçüktaşdemir, “Can Nene” isimli filminde zeytin yaprağını kullandı. İzmir’in Buca ilçesi Karacağaç Köyü'nde çekilen filmde evlenmeden birkaç gün önce Can adındaki eşi teröristler tarafından öldürülen Ayşe'nin hikayesi anlatılıyor. 

**Derya Manaz ise “Karakılçık” filminde Karakılçık buğdayını konu ediniyor. Unutulmaya yüz tutmuş, sağlıklı ve günümüze gelebilen özel bir buğday çeşidi Karakılçık. Seferihisar’ın Ulamış Köyü'ndeki hikayesi anlatılıyor filmde. Yaşlı bir amca Seferihisar Belediyesi'nin 2011 yılında yaptığı Tohum Takas Şenliği sırasında yıllar önce ortadan kaybolmuş bir buğdayla ortaya çıkıyor. Buğday bu tarihten sonra çoğaltılarak Seferihisar'ın çeşitli köylerine dağıtılarak ekimi ve çoğaltılması sağlanıyor. 
Sonra da ekmek yapımında kullanılıyor. Gül Merve Ekinci, Hevsel isimli kısa filminde **Diyarbakır’da bulunan Hevsel bahçelerini konu ediniyor. Kadınların, ciltlerinin sağlıklı ve saçlarının daha bakımlı olması için bu bahçedeki çeşit, çeşit otları toplayarak kullanması kısa filme konu oluyor.

 

Editör: Haber Merkezi