SERAP ATKAN/ İZ GAZETE- İzmir’de aktif faaliyet gösteren ve her yıl düzenli olarak kentin tiyatro hayatına katkı sağlayan on altı bağımsız tiyatro topluluğu, Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu kurucusu Yılmaz Tüzün’ün çağrısı ile İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi (İzmir BTİ) çatısı altında bir araya geldi. İzmir BTİ, çatısı altında birleşen on altı tiyatrodan biri olan Han Tiyatrosu’nun oyuncusu Engin Neşeli ile keyifli söyleşi yaptık.
 



BİZ TİCARETHANE DEĞİLİZ!

Tiyatroya ucundan dahi ilişmenin çok kıymetli olduğunu söyleyen Neşeli, Han Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Rüçhan Gürel'den bir alıntı yaparak “Son söz ne tiyatrocuların, ne de yasa yapıcılarındır. Son söz seyircinindir” dedi. Öte yandan İzmir Bağımsız Tiyatro İnisiyatifinin niçin kurulduğunu cevaplayan Neşeli, "Bu inisiyatif, hep birlikte “Biz ticarethane değiliz”, “Buradaydık, buradayız ve tiyatro sahnesini seçmişleriz” diyebilmek için kuruldu. İzmir’de bağımsız tiyatroların var olduğunu ve dayanışma çerçevesinde şehrin ve ülkenin sanat yaşamında var olma kararını duyurmak adına bir ses olması hedeflendi" şeklinde konuştu.

 



‘TİYATRO, HER DAİM DEĞERLİ OLACAKTIR’

Soru 1: Sizce tiyatro nedir ve neden değerli?

Tiyatroyu basit bir tanıma sığdırmak çok zor elbette. Yaşam ve yaşama dair her ne varsa tüm canlılığı ile bize sunandır en başta; sanatın hemen her dalını kendi potasında eritip zihinlerimizde sadeleştirendir; hayatın en basit ve en uç hallerini en çarpıcı biçimde gözlerimize ve kulaklarımıza sunandır; tüm canlıları en somut ve en soyut şekilde hafızalarımıza kazıyandır... Tüm bunların çok daha fazlasıdır ve bu yüzden her daim değerli olacaktır.

GENÇLERİMİZDEN UMUTLUYUZ

Soru 2: Tiyatro beklediği önemi görüyor mu ve gençlerin tiyatroya ilgisi nasıl?

Tiyatro ve tiyatro sanatçıları bekledikleri önem/ilgiyi hem görüyor, hem de görmüyorlar. Eğer televizyon ve diğer popüler mecralarda boy gösterirseniz bu daha kolay olabiliyor. Bunun dışında iş biraz daha çetrefilli...

Gençler, sanılanın aksine tiyatroya çok ilgililer ve tiyatronun sahne sanatları içerisindeki önemini çok çabuk kavrıyorlar. Fakat çok aceleciler; yolları tiyatroyla kesiştikten sonra hızlıca devam etmek istiyor ve maalesef konuyla hiç ilgisi olmayan kanallara sapabiliyorlar. Yine de iletişimin içerisine doğan gençlerimizden son derece umutlu olduğumuzu söyleyebiliriz.
 

Soru 3: Oynadığınız oyunlar toplum meselelerine dâhil oluyor mu?

Toplum meseleleri tiyatroların her daim odağı olmuştur ve olması gerekenin bu olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile “Evet” cevabı verebiliriz bu soruya.


DÜZENLİ PERDE AÇAN TOPLULUKLAR BİR ARADA!

Soru 4: İzmir Bağımsız Tiyatro İnisiyatifi kuruldu. Han Tiyatrosu olarak siz de bu oluşumun içerisinde yer alıyorsunuz. Niçin kurulduğunu ve inisiyatif içinde bulunma fikrine nasıl sahip olduğunuzu sizden dinleyelim.

İzmir Bağımsız Tiyatro İnisiyatifi içerisinde yer alırken, üreten ve düzenli perde açan tiyatroların bir araya gelmesi temel noktamızdı ve diğer tiyatro toplukları ile bu ortak noktada buluşmaktan büyük memnuniyet duyduk.

Bu inisiyatif, hep birlikte “Biz ticarethane değiliz”, “Buradaydık, buradayız ve tiyatro sahnesini seçmişleriz” diyebilmek için kuruldu. İzmir’de bağımsız tiyatroların var olduğunu ve dayanışma çerçevesinde şehrin ve ülkenin sanat yaşamında var olma kararını duyurmak adına bir ses olması hedeflendi.

Bahsi geçen tüm bu fikirleri bir dayanışma çerçevesinde dillendirmek gayet güzel bir fikirdi ve bu minvalde ilerliyor olmaktan epey memnunuz.
 

SON SÖZ SEYİRCİNİNDİR!

Soru 5: Peki tiyatronun geleceği nereye gidiyor?

Uzun yıllardır tartışılan bu soru, İçerisinde bulunduğumuz pandemi süreciyle birlikte daha farklı bir boyuta ulaşmış durumda. “Yenidünya düzeni” gibi yeni tabirler duyuyor, bambaşka bir geleceğe açılan dünyada tiyatro ile de ilgili yeni yorumlara şahit oluyoruz.

Her zaman söylediğimiz gibi, tiyatro hep vardı ve her zaman var olacaktır. Han Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Rüçhan Gürel’den bir alıntı yapalım: “Son söz ne tiyatrocuların, ne de yasa yapıcılarındır. Son söz seyircinindir!”


TİYATROYA UCUNDAN BİLE İLİŞMEK ÇOK KIYMETLİDİR!

Soru 6: Son olarak tiyatroyla ilgileneceklere önerileriniz var mı?

Tiyatronun her neresinde olunursa olunsun, küçümsenemeyecek emekler verilerek yol alınır tiyatro dünyasında. Gecenin gündüze, soyutun somuta, varlığın yokluğa karıştığı, her birinin milyonlarca canlıya dönüştüğü bu dünyaya ucundan bile olsa ilişebilmek çok kıymetlidir bu kısa yaşam yolculuğunda.

Tiyatro ile ilgilenecek herkes bu kıymetli yolculuğa dört kolla sarılmalı ve her türlü zorluğa rağmen bu bilinci gelecek kuşaklara iletmeyi vazife bilmelidir. Naçizane önerimiz bundan ibarettir.
 

İZMİR BTİ'NİN BASIN BİLDİRİSİ

Bizler, bağımsız tiyatrolarız… Bizler, İzmir’de tiyatro edimiyle varlığını sürdüren, üreten tiyatrolarız. Yaşadığımız kentin eşitlik, evrensellik esasıyla perdelerini açan sanat üreticileriyiz. “Buradaydık! Sahnedeydik!” diyebilmek, daha da yazmak, oynamak, tasarlamak için; yüzyıllardır söylenmiş, yazılmış, çizilmiş sanatın içinde: “Tiyatro sahnesini seçmişleriz.” Kentimizin tiyatro belleğinin seyrinde görünebilir olmak, üretmişler olabilmek için, bağımsızlaşanlarız sahnelerimizde… Öyleyse, insanın tasasına, hüznüne, kahkahasına, hikâyesine ortak bizler, şimdi birbirimizin tiyatrolarının ortaklaşan dertleriyle dayanışmak için yola çıkıyoruz. “İzmir’de Bağımsız Tiyatrolar Var!” diyoruz. Her daim dayanışmayla…

HANGİ TİYATROLAR YER ALIYOR?

Bir Varmış Bir Yokmuş Tiyatro, Günce Sanat Tiyatrosu, Han Tiyatrosu, İzmir Halk Tiyatrosu, New York Sanat Akademi, Oyun Hamuru Tiyatrosu, Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu, Roket Yapım, Tiyatro Kalemi, Tiyatro Nienor, Tiyatro Pınarı, Tiyatro Punta, Tiyatro Salt, Tiyatrohane, Tiyatrolog, Toprak Sahne Tiyatrosu.

 

Editör: Haber Merkezi