ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Alsancak, Mahmut Esat Bozkurt Caddesi’nde Ağustos ayında açılan Yel Değirmeni Kitap kafe, İzmirlilerin yeni uğrak mekanı olma yolunda ilerliyor.

Kitabevinin sahibi Esat Özbay, 17 yıldır bu işi yapıyor. Kitabevinin isminin, İspanyol romancı Miguel de Cervantes Saavedra'nın Don Kişot romanından yola çıkılarak konulduğunu söyleyen Özbay, bağımsız kitapçılığın zorluklarına rağmen ‘Her şey çok güzel olacak’ diyor.

Bağımsız kitabevi fikrine, 17 yıllık Yakın Kitabevi deneyiminden yola çıktığını söyleyen Özbay, “Bağımsız olarak bir kitabevi açma düşüncem, yıllar öncesinden vardı. Doğru zamanın geldiğine inanarak burayı açtım. Kitapçılık mesleği gönül işidir. Eğer kitap okumayı seviyorsanız, kitaplarla aranız iyi ise bu işi yaparsanız. Kitap kokusunu bir defa aldıysanız sonra rahat duramıyorsunuz. Kitap tozunun, kokusundan vazgeçemiyorsunuz.” diyerek kitapçılığın aslında kitap okuma sevgisiyle bire bir ilişkili olduğuna vurgu yaptı.

1. el ve 2. el kitapları sattığını söyleyen Özbay, okurların özellikle 2. el kitaplara yöneldiğini söyledi.

Bağımsız kitabevi olmanın zorluklarından bahseden Özbay, 17 yıllık deneyiminin kitabevini açarken işine yaradığını söyleyerek “Her sektörde olduğu gibi kitap sektöründe de tekelleşme var. Bu da tabii, bağımsız kitabevleri olarak bizi çok zor durumda bırakıyor. Çünkü güçlü bir sermayemiz ve arkamızda bir yayınevi yok. Tüm bunlar bizim için bir çıkmaza neden oluyor. Ama bunların da üstesinden gelebiliriz.” dedi.

OKURLARIN DESTEĞİ

Okurlardan büyük destek aldığını ve bunun çok önemli olduğunu söyleyen Özbay, “Okurlarımızın desteğiyle zorlukların üstesinden geliyoruz. Çok acil olmadıkça, kitaplarını bizden sipariş veriyorlar. Okurlarımızla böyle bir iletişimde olmak bizi çok mutlu ediyor.” şeklinde konuştu.

5 Ekim tarihinde Hakan Dilek’in Söz Bitti şiir kitabının imza gününü yaptıklarını anlatan Özbay, kitabevine okuma gruplarının ilgi gösterdiğini ve kitabevinde söyleşiler düzenleyeceklerini de duyurdu.

Özbay, “Yerdeniz Kitabevi gibi en çok okunması gereken kitaplar yapacak mısınız?” sorusuna “Çok yeniyiz. İlk hedeflerimizden biri çok okunan kitaplardan ziyade çok okunması gereken kitaplardan bahsetmek. Çünkü buraya gelen birçok okurumuz çok okunanların popülist kitaplar olduğunu düşünüp, bizlerden ne okuyacaklarına dair tavsiye istiyor. Dolayısıyla biz de kitabevinin önerisi konseptiyle bir köşe hatırlayacağız.” şeklinde cevap verdi.

ROMAN OKUNUYOR

İzmirli okuyucuların ne ne tür kitaplara yöneldiğini sorduğum Özbay, “İzmirliler Türk Edebiyatı’ndan hoşlanıyor ve daha çok roman türüne yöneliyor. Enteresan ilgileri olan okurlarımız da var. Örneğin yemek kitaplarını çok iyi takip eden bir okurumuz vardı. Belki de Yakın kitabevi’ndeki yemek kitabı köşesinden daha fazla yemek kitabı vardı. Çünkü yemeğin tarihini, arkelojisini araştırıyordu. Bir okurun böyle ilgili olması, o alanda uzmanlaşması güzel bir şey.” dedi.

Yel Değirmeni’nin dikey değil yatay satışlara yöneleceğini belirten Özbay, şöyle konuştu; “Popüler olanı zaten her yerden bulabilirsiniz. Ama önemli olan ve bizim felsefemiz, yatay satışa önem vermek. Bulunmayan kitabı bulup kitabevine getirip bunu okurla buluşturmak. Bunlar okur nezdinde de beğenilen işlerdir. Bu anlamda benim hedefim, burada çok çeşit olursa, okura da rahat bir şekilde ulaşmak. Umarım bunu da başaracağım.”

ALSANCAK KİTAPÇILARI

Özbay, Alsancak’ta artan bağımsız kitapçılara dikkat çekerek “İzmir’in nüfusu 4 milyona yakın ancak %10’u okuyor. Dolayısıyla bağımsız kitabevinin olması bu anlamda önemli. Yel Değirmen’in dışında insanlar, Yerdeniz’den, Belki’den, Pia’dan, Palto’dan da kitap alabilirler. kitabevlerinin çok olması beni çok mutlu ediyor. Çünkü bende bulunmayan kitabı komşu kitapçılardan bulabilir insanlar. Alsancak, artık kitap konusunda bir cazibe merkezi oldu ve bu çok önemli.”

Editör: Haber Merkezi