İZ GAZETE- İZ Web TV’de yayınlanan ‘Doğan Beyazgül ile İzmir Notları’ programının konuğu sanatçı Oğuz Aksaç, soruları cevaplandırdı. Sanatçı Oğuz Aksaç, birçok enstrüman ile uğraştığını ifade ederek, “Saksafon, klarnet, kaval vs birçok müzik aletiyle uğraştım ama çalıyorum diyecek kadar hiçbiriyle yetkinleşemedim. Yetkinleşebilecek vaktim de olmadı, durumum da” diye konuştu.

‘SÖZLÜ MÜZİK SEVİYORUZ’

Anadolu müziğinin sözlü müzik olduğunu ifade eden Aksaç, “Müzik müziktir. Sadece müziktir. Anadolu müziği, sözlü müziktir. Edebi gücümüz yüksek olduğu için biz hep şöyle deriz, ya benim içimi dokunmayan müzikten hoşlanmıyorum. Neden peki? İçine dokunması için bir söz gerekir. Biz müzik sevmiyoruz, sözlü müzik seviyoruz. Klasik müzik, sadece müziktir mesela. İçinde söz yoktur. Anlamı olmayan seslerden müzik yaptığında o sadece müzik olur” dedi. Sanatçı Oğuz Aksaç, insanların her şartta sorunu ifade edecek bir dil ve müzik bulacağını vurgulayarak, “Müzik gündemin bir yerinde değildir. Ancak yaşadığımız gündem müziğin bir yerine gelebilir, ilişebilir. Şimdi yeni bir döneme girdik, bu da boş zaman sektörü. Bu dönemin sonunda yaşam insanlara sorgulamayı sunuyor.Sorgulamanın sonunda yeni bir yaşam formu ortaya çıkıyor. İnsanlar ise bu sorunu ifade edecek bir müzik ve bir dil muhakkak bulacak, işte o yüzden yaşam müziğin bir kısmına ilişir” diye konuştu.

“AKİLLİK CİDDİ BİR İDDİA”

‘Akil’ sanatçıların bir anda türemesini değerlendiren Oğuz Aksaç, “Yüreklere dokunmak başka bir şey, yaşamı farklı farklı pencerelerden analiz ederek taşıyabilmek başka şey. Entelektüel birikim ister o, sadece yüreğe dokunmakla olmaz. Akillik çok ciddi bir iddia. Akıllı olmak lazım. Ham zeka çok önemli değildir, geliştirmezseniz zamanla körelir gider. Akıllı bir insan olmak için donanım gerekir. Akil olmanız için akıllı cümle, yani altı dolu ve donanımlı cümleler kurmasını beklerim o adamdan” dedi.

‘DİBE VURACAKSIN’

Verdiği bir röportajında, “Rönesans’ımızı yaşamak zorundayız” cümlesini Aksaç, şöyle açıkladı: “Her toplum rönesansını yaşamak zorunda, birçok şey ile hesaplaşmayı bilmeli. Şimdi Anadolu’da müslümanım diyen insanın müslümanlıkla alakası olmadığını görüyorum. Diniyle hesaplaşmıyor adam. Din iyi insanlar sağlıyorsa, o zaman iyi değilsiniz. Dibe vuracaksın sonra da rönesansını yaşayacaksın. Acımasızca kendinizle, hayatla hesaplaşıp ak pak bir insan olarak çıkabileceksiniz.

‘DEVLET SANATÇISI OLMAM’

Oğuz Aksaç, sanatçılığın maaşlı bir iş olmadığını ifade ederek, “Devlet sanatçısı olmam. Maaş alarak yaptığınız bir işte heyecanınız zamanla kaybolur gider. Heyecanlı olacaksınız. Bugün ilahi söylemek zorundasın der, yarın halk şarkısı söyle der, kişiliğinizi eze eze öldürür sizi. Kendinize düşman olursunuz.” dedi. ‘HERKESİN ANLAYACAĞI İŞ’ Orijinal bir sanatçı olmak için uğraştığının altını çizen Oğuz Aksaç, “İnsanlar verdiği kararların sonuçlarını yaşar. Bu kararla bir dünya sanatçısı olamayacağımı ya da çok ünlü olamayacağımı biliyordum. Orijinal ve marijinal bir iş yapmaya çalışıyorum. Herkesin anlayacağı bir iş yapabilir miydim, yapabilirdim ama yapar mıydım yapmam” ifadelerini kullandı

‘MÜZİĞİN KURALI OLMAZ’

Aksaç, kurallı bir iş yapmadığını ifade ederek, “Müziğin kuralı olmaz. Ne kadar kural, o kadar ancak yani, kuralları delebilecek o kadar alanınız var demektir” dedi. Oğuz Aksaç, herhangi bir siyasi tarafı olmadığını ifade ederek, “Ben iktidara muhalifim, muhalefete yeri gelince muhalifim-benim cümlelerim kimseye yaramaz. Birini memnun edecek cümle yok bende. Konuşamam da zaten, çünkü konuşmak için bilgi gerek. Mesela kürtlerin sorunu. Kim o soruna dokunsa eli yanıyor. Orada bir halk var, orada on milyon insan varsa on milyon insan terörist olamaz, on milyonun aldığı karar terörizm olamaz” dedi. Hedefl erinin olduğunu söyleyen Aksaç, “Hedefl erim var, oraya bir hedef koydum, oraya gideceğim ama varamam. Çünkü gökkuşağının altından geçemezsiniz, siz ne kadar ilerlerseniz, gökkuşağı daha ileri gider. Ben içten, samimi davranmaya devam edeyim bana yeter” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi