İZ GAZETE- TAKSAV bu yıl 8. kez gerçekleşecek olan İzmir Tiyatro Festivali için bir basın açıklaması yaptı. Festivallerin her çağda toplumun farklı kesimlerini bir araya getirdiği, kültürel paylaşım ve dayanışma alanları olduğu söylenen açıklamada, uluslararası festivallerin ise bunu bir adım öteye taşıdığını, farklı ulusları sanatsal bir altyapıda bir araya getirerek var olan ilişkileri, kültürel ve sosyal ilişkilere dönüştürerek etkileşimi güçlendirdiği ifade edildi. Bu yıl ‘Birlikte Yapabiliriz’ temasını belirlediklerini söyleyen TAKSAV İzmir, festivalin açılışının 6 Aralık’ta saat 17.30’da Kıbrış Şehitleri Caddesi’nde festival yürüyüşü ile başlayacağını ve Kültürpark İzmir Sanat Sahnesi’nde düzenlenecek salon töreni ile devam edeceğini belirtti.

NAZLI MASATÇI’YA ÖDÜL

8.Festival’in her yıl 4 alan da verilen ödülleri de aynı gece sahiplerini bulacak. Festivalin Emek Ödülü yılların oyun yazarı Hidayet Sayın’a, Onur ödülü sanatçı Meltem Cumbul’a, Dayanışma Ödülü Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrenci ve Öğretim Üyelerine, başka bir Dayanışma ödülü ise V-For Vendetta oyununda canlandırdığı rolden tutuklanan Nazlı Masatçı’ya verilecek.

‘Festival şehrin her yerinde’ şiarı ile düzenlenen İzmir Tiyatro Festivali sadece İzmir merkezde değil, ilçeleri ile birlikte tüm İzmir’de gerçekleşecek. Şehrin birçok salonunda, 19 ayrı sahne ve sokaklarında izleyici ile buluşacak. 10 gün süre ile katılımcı toplulukların oyunlarının yanı sıra, atölye çalışmalarının da yer alacağı 8. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’ne yerli, yabancı profesyonel ve amatör olmak üzere 150’ye yakın oyun başvurusu gerçekleşti. Bu çalışmalar içinde 25’i yerli, 4’ü yabancı yetişkin oyunu ile 3 çocuk, 3 sokak oyunundan oluşan Festival seçkisi; Prof. Dr. Selda Kulluk Yerdelen, Zeynep Altıok, Sanat eleştirmeni Yaşam Kaya, Yönetmen ve Eğitmen Polat İnangül ile Oyuncu Tansel Öngel tarafından belirlendi.

İzmirlilere tiyatro ve sanat dolu bir 10 gün yaşatma hedefine sahip olduklarını ve tamamen gönüllülerden oluşan bir ekip olduklarını söyleyen TAKSAV ekibi, her yıl daha çok katılımcı grup ve seyirciyi ağırlayacaklarını dile getirdi. Ayrıca, festival oyunlarından davetiyeli olanlar ilgili Belediyelerden edinilebilirken, fiyatlarının 15 ila 40 lira arasında değişen oyunların biletlerinin de Biletinial internet sitesi ya da TAKSAV’ın İzmir ofisinden alınabileceği söylendi.

KÜRTÇE OYUN OLACAK

Oyunlara ek olarak Festivalde yazarlık ve oyunculuk üzerine 2 atölye de İzmirliler ile buluşacak. Üst yazı ile takipte kolaylık sağlanacak olan Azerbaycan, Irak İran ve Gürcistan oyunlarının yanı sıra Festivalde bir de Kürtçe oyun yer alacak. Festival’in bu yıl 4.’sü gerçekleştirilen Kısa Oyun Yazma Yarışması bu yıl yitirdiğimiz geçen yılın Emek Ödülü sahibi Prof Dr. Özdemir Nutku’nun adını taşıyacak.

Editör: Haber Merkezi