24.İzmir Kitap Fuarı’nın üçüncü gününde fuarın onur konuğu Hidayet Karakuş’un “Atasözlerimiz Bizi Söylüyor” adlı söyleşi gerçekleştirdi.
Atasözlerini anlattığı öykülerle harmanlayan Karakuş’un söyleşisine yüksek bir katılım geldi.


‘İNSANLARIMIZ DİN ADAMLARINA HEM ZAAF DUYAR, HEM TAŞLAMAKTAN GERİ KALMAZ.’
Hidayet Karakuş, ‘Abdestsiz hocaya namaz mı dayanır’ atasözünü şu öyküyle anlatıyor:
“Bizim insanlarımızın din adamlarına hem bir zaafı vardır, hem de taşlamaktan geri kalmaz. Çok eski zamanlarda hocanın biri gezintiye çıkıp abdestsiz namaz kılıyor. Köylünün biri bunu izlemiş, hiç abdest almadığını. Ya hoca sen her harmanda namaz kılıp hiç abdest almıyorsun diye çıkışan köylüye hoca ‘Ya oğlum abdestsiz hocaya namaz mı dayanır’ diyor ve köylüler bunu aralarında anlatarak bugünlere geliyor.”

‘SAĞIR ANLAMAZ AMA YAKIŞTIRIR’
Karakuş, sağır anlamaz yakıştırır atasözünü şöyle anlattı:
“Sağır biri komşusu hastayken, ziyarete gitmek ister. Ama duyamamasından ötürü bu ziyaretten çekinmektedir. Kendi kafasında şöyle kurar: ‘Ben ona nasılsın diye sorarım, o bana iyiyim der, hangi ilacı kullandığını sorarım söyler, en sonunda doktorunu sorar, bu ziyareti bitiririm’ Sağır planladığı gibi olacağını düşünerek komşusunu ziyarete gider. Ne var ki komşusunun hastalığı ölümcüldür. ‘Nasılsın komşum iyi misin” diye sorar sağır, komşusu “geberiyorum” der. Sağır da “o iyi iyi, çok sevindim” diye cevap verir. Sonra, hangi ilaçları kullanıyorsun diye sorar ve sinirlenen komşusu ‘zıkkım’ kullanıyorum der. Sağır her şeyin yolunda gittiğini düşünür ve en sonunda doktorunu sorar. İyice sinirlenen komşusu Azrail diye cevap verince sağır iyi iyi o en kısa zamanda işini bitirir diye cevap verdi.”

Buna benzer atasözleri ve hikâyelerine değinen Karakuş, söyleşinin sonunda büyük bir alkış aldı.

HİDAYET KARAKUŞ KİMDİR?

Hidayet Karakuş, 6 Eylül 1946'da Yalvaç'ın Kurusarı köyünde doğdu. İlkokuldan sonra girdiği Isparta Gönen İlköğretim Okulu'nu 1964'te, Selçuk Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nü 1966'da bitirdi. Adana'da, Manisa'da, İzmir'de Türkçe öğretmenliği yaptı. İlk şiirlerini okul ve Isparta gazetelerinde yazdı. Daha sonra şiirleri Çağrı, Şölen, Forum, Ilgaz, Varlık, Dönemeç, Yarın, Gösteri, Sanat Olayı, Somut, Adam Sanat, Düşlem... gibi edebiyat dergilerinde yayımlandı. 1997'de Ankara Üniversitesi T. Ö. Merkezi'nce Başarılı On Çocuk Kitabı Yazarından biri seçilerek Altın Kalem ödülü aldı.

Editör: Haber Merkezi