TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi'nin de katkılarıyla bu yıl 13'üncüsü gerçekleştirilen Türkiye Tiyatro Buluşması Levent Üzümcü'nün oynadığı 'Anlatılan Senin Hikayendir' oyunu ile sonlandı. 

Cengiz Toraman tarafından kaleme alınan ve yönetmenliğini de Toraman'ın üstlendiği oyun Seferihisarlılar ile Sığacık Kaleiçi'nde buluştu.

Oyunun ardından 13. Türkiye Tiyatro Buluşması ödülleri de verildi. 

'İZMİR HALKI İLE BÜTÜNLEŞMEK İÇİN BU ÖDÜLÜ ALIYORUZ'

GSF Dayanışması'ndan Nevin , "Mücadelemizi başlatalı 47 gün oldu.. Bu mücadeleye yasal yollar ile başladık. Davalarımız halen devam ediyor. Ardından İzmir halkını sanatla buluşturmak için sanata etkinliklerine başladık. Mücadelemizi ancak sanat ile başarabilirdik. Aslında neler yapabildiğimiz göstermek istedik. Bu ödülü alabildiğimiz için çok teşekkür ederiz. Biz bu ödülü sadece GSF dayanışması için değil aynı zamanda idari görevinden alınan beş hocamız için de alıyoruz. Bütün İzmir  halkı ile bütünleşmek ve mücadelemizi büyütümek için de bu ödülü alıyoruz" diye konuştu.

Turgut Uyar'ın "Bir yolda el ele gideriz, o yalda bir gün usanırsan padişahlar ve muşlar kanar, dar'ül bedailer kanar" dizelerini kullanarak "Mesele bina değil eğitim" dedi.

'TALİHSİZ BİR REKTÖRLÜK AÇIKLAMASI İLE DAHA KARŞI KARŞIYA KALDIK'

"Bu ödülü almaya gelirken talihsiz bir rektörlük açıklaması ile daha karşı karşıya kaldık. Belediyenin sorunun çözümüne ilişkin atmayan çabaladığı adımların önünü kesen, bir açıklama ile karşı karşıya kaldık. Bugünden itibaren sanatçıların, aydınların, öğrencilerin, tüm Türkiye halklarının desteğini yanımızda görmeye ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

13. Türkiye Tiyatro Buluşması'nın 'Demokrasi Ödülü' ise Işıl Özgentürk'e gitti. Cumhuriyet Gazetesi'nde kaleme aldığı bir yazıdan ötürü onanmış bir cezası olan Özgentürk'e ödülü Onur Çatal verdi. 

Çatal, "Sokak tiyatrosu yapanların, Devrim için Hareket Tiyatrosu'nun öncülerinden Işıl hocama bu ödülü vermek benim için onur ve mıutluluk kaynağıdır" dedi. 

'KİMİ ZAMAN KAZ DAĞLARI'NDA OLUYORSUNUZ KİMİ ZAMAN DİYARBAKIR'DA...'

Işıl Özgentürk ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Benim buraya dokuzuncu gelişim. Bu yıl gerçekten çok farklı bir biçimde geldim. Son bir denize gireyim son bir festivale gideyim diye. İnsan ceza alınca böyle şeyleri de düşünmeye başlıyor. Sonra düşünüyorsunuz her şey insan için ve kendi davanızdan vazgeçmiyorsunuz. Kimi zaman Kaz Dağları'nda oluyorsunuz, kimi zaman Diyarbakır'da, kalbiniz kimi zaman Afyonkarahisar'da atıyor, kimi zaman ise Sinop'ta... Kimse umutsuz olmasın. Arkadaşımız Levent Üzümcü'nün bol kahkahalı ve bol hüzünlü oyunu gibi biz de aynı şekilde bir yandan kahkaha atacağız, bir yandan hüzünleneceğiz. Böyle bir hayat çekip gidecek. Çok teşekkür ederim"

BARIŞ ÖDÜLÜ ÜÇ FARKLI İSME GİTTİ

Türkiye Tiyatro  Buluşmasının barış ödülü ise üç farklı isme gitti. Bu yıl 'Barış Ödülü'nü Cenk Dostverdi, Gizem Yerik ve Nazlı Masatçı aldı.

Sosyal medya paylaşımı nedeniyle tutuklanan ve 10 gibi bir süre cezaevinde kalan Cenk Dosverdi ödülü oyuncu Orhan Alkaya'nın elinden aldı. Dostverdi, "Öncelikle merhaba. İlki buraya kadar gelip bir tiyatro oyunu izlediğiniz için ikincisi için çıkıp geldiğim yerden getirdiğim tutsak arkadaşların selamını iletmek için. Burada sizinle beraber olmak çok hayal edilen bir durum değildi. İyi ki varsınız böyle çoğalmak çok değerli ve bunun devam etmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Gizem Yerik'in ödülünü ise Nimet Erdem verdi. Yeri yaptığı konuşmada "Benim buraya ikinci kez çıkışım. Ben mütemadiyen cezaevinden sonra buraya geliyorum. Bu ödülü cezaevinde bulunan tüm tutsak arkadaşlarım adına almak istiyorum" dedi.

NAZLI MASATÇI: 'BİRLİKTE GÜZEL BİR DÜNYAYI DÜŞLEMEK İÇİN...'

Nazlı Masatçı'ya ödülünü ise oyuncu Orhan Aydın verdi. 

Masatçı yaptığı konuşmada "Ben Şakran'da yüksek güvenlikli bir cezaevinde kaldım. Orada bulunan odalardan bir tanesinde hayal kuruyorduk birkaç kadın ve buranın hayalini çok kurduk. Burada olmayı düşlerken çok heyecanlanıyorduk. Bugün onlar burada olamadı. Ama yakında hepsi tek tek gelecek. Onlarla sınırsız bir gökyüzüne bakmayı düşlüyorum. O yüzden bugün Zeliha'ya, Bermal'e, Serap'a ve tüm C-4 kadınlarına, birlikte güzel bir dünyayı düşlemek için en kısa zamanda yanımızda olmalarını diliyorum" 

'EMEK ÖDÜLÜ' CENGİZ TORAMAN'IN

Türkiye Tiyatro Buluşması 'Emek Ödülü' Cengiz Toraman'a verildi. Ödülü Orçun Masatçı'nın elinden alan Cengiz Toraman, "Özellikle bunca tiyatroya emek vermiş ustanın karşısında emek ödülü almak çok kıymetli ve onur verici bir şey. Ben kendi emeğimi, katkımı koca bir deryadaki küçük bir damla olarak görüyorum. Çok teşekkür ediyorum. Dayanışmayla"

Cengiz Toraman'a ödülü veren Orçun Masatçı ise "İzmir Yenikapı Tiyatrosu 2005 yılında kuruldu. 6 Ocak 2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile kapatıldı. Bu 1980 döneminden sonra Türkiye'de kapatılan ve ilk Türkçe tiyatro yapan topluluktu. Bunun ardından neler yapabiliriz diye düşündük ve bu anlamda bir tiyatro topluluğu kurduk. Deneysel Tiyatro Komünü'nün oynadığı oyunlara da müdahale edilmeye başlandı. Bundan sonra bizi ayağa kaldıran ve mücadelemize umut veren bir insanla aynı sahnede olmaktan dolayı mutluluk içerisindeyim. Dilerim hem devlet tiyatrosu ondan yararlanmaya hem de o bizimle beraber olmaya devam eder" şeklinde konuştu.

ONUR ÖDÜLÜ AYŞE EMEL MESCİ'YE...

13. Türkiye Tiyatro Buluşması Onur Ödülü ise Ayşe Emel Mesci'ye gitti. Ödülünü Levent Üzümcü'nün elinden alan Mesci ödül konuşmasında " Bu gece benim için gerçekten en çok aklımda kalacak gece oldu. geçen akşam Levent Üzümcü oyunu anlatırken benim için öenmli olan sabah kalktığınızda oyunla ilgili birkça cümlenin kalmış olması. Sizi başka, bambaşka düşündürüyor olması demişti. Bu gece ben yatağıma yattığımda böyle yiğit, cesur bir sanatçıyı ve karakterli bir oyuncuyu ve onların işbirliklerini, yarattıkları duruşu unutmayacağım. Zaten duruşuyla, sözüyle teslimiyetsiz davranışıyla Türkiye Tiyatrosu'nun çok önemli bir umut kıvılcımı olan Levent Üzümcü bana bu ödülü verdi. Bunun başka bir umuda taşınmasını umut ediyorum. Yaşasın sanat, yaşasın tiyatro. Yaşasın onurlu ve erdemli sanatçılar" 

Editör: Haber Merkezi