TUGAY CAN / İZ GAZETE - 'Tiyatro kendi başına bir devrimci değildir. Devrimin provasıdır' Bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Türkiye Tiyatro Buluşması'nı geride bırakırken aklımda kalan önemli sözlerden biri buydu.   

Diğeri ise 'Tiyatro Özgürleştirir. Yani Türkiye Tiyatro Buluşması'nın bu yıl ki sloganı...

Bu yıl 'Özgürlük' sloganı ile yola çıkan Türkiye Tiyatro Buluşması TEOS Sanat Kampı'nda gerçekleştirildi.

Sanat Kampı'na sadece iki kilometre uzaklıkta olan TEOS Antik Tiyatrosu'nun çok önemli bir özelliği var. Burası tarihte oyunculuk adına ilk örgütlenilen yer. Bir nevi ilk oyuncu sendikası da denilebilir... Bu açıdan değerlendirilince Türkiye Tiyatro Buluşması'nın ayaklarını aslında ne kadar sağlam bir zemine bastığına da şahitlik etmiş oluyoruz aslında.

Buluşmaya Rutkay Aziz, Ayşe Emel Mesci, Işıl Özgentürk, Orhan Aydın, Orhan Alkaya, Levent Üzümcü, Cengiz Toraman, Nebil Sayın ve Yaşar Gündem gibi pek çok usta isim katıldı. Yönünü tiyatroya çevirmiş olan herkesin bir noktada temas etmekten onur duyacağı isimlerdi bunlar ki tam da böyle oldu. 

AÇILIŞ RUTKAY AZİZ'DEN KAPANIŞ LEVENT ÜZÜMCÜ'DEN...

Bu yıl Sığacık Kaleiçi'nde gerçekleştirilen oyunlardan ilki Rutkay Aziz ile Taner Barlas'ın sahnelediği 'Adalet Sizsiniz' oyunuydu. Buluşmanın açılış oyununa Seferihisarlıların da yoğun ilgisi gözlerden kaçmadı. 13. Türkiye Tiyatro Buluşması'nın kapanış oyunu ise Cengiz Toraman'ın yazıp yönettiği Levent Üzümcü'nün ise sahnelediği 'Anlatılan Senin Hikayendir' idi. Her iki oyun da büyüleyici olmak ile birlikte kadim Anadolu topraklarında yaşayanlara bir de selam niteliğindeydi.

'EMEK ÖDÜLÜ'NDE DİKKAT ÇEKEN DETAY...

13. Türkiye Tiyatro Buluşması'nda bu yıl 'Emek Ödülü' nü Cengiz Toraman aldı. Türkiye Tiyatro  Buluşması'nın kapanış oyunu 'Anlatılan Senin Hikayendir' oyunun hemen ardından gerçekleşen ödül töreninde Cengiz Toraman'a  'Emek Ödülü'nü Orçun Masatçı verdi. 

Benim ise aklımda Levent Üzümcü'nün sahneleyeceği oyun öncesinde Cengiz Toraman'ın inatla dekor ile ilgilenişi vardı. 

'MESELE BİNA DEĞİL EĞİTİM'

Dokuz Eylül Üniveristesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin Narlıdere'de bulunan binasının depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Tınaztepe'ye taşınacak olması bir süredir İzmir gündemini meşgul eden konulardan bir tanesi.

Bu yıl 'Umut Ödülü' Dokuz Eylül Üniveristesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dayanışması'na gitti. Çok da güzel oldu. Dileğimiz Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin nitelikli bir binada eğitim alması yönünde...

NAZLI MASATÇI NE DEDİ?

Cezaevine giren üç oyuncudan bahsediyoruz. Cenk Dostverdi, Gizem Yerik ve Nazlı Masatçı... Bu yıl 'Barış Ödülü' bu üç isme gitti. Suçları ya tweet atmak ya da tiyatro yapmak...

İnsanın tüm bunlar karşısında Nazlı Masatçı'ya ödülü veren Orhan Aydın gibi haykırası geliyor: 'Yaşasın özgürlük, yaşasın sanat, yaşasın tiyatro!!!'

Tiyatro Buluşması'nın birçok insan açısından önemli insanlara temas etmek gibi bir amaç ve sonucu oldu. Ben de bunlar arasındaydım elbete. Ama sanıyorum ki tanıştığım için en memnun olduğum isim oynadığı bir oyun gerekçesiyle cezaevine girmek durumunda kalan Nazlı Masatçı'ydı. Nazlı ile yaptığım konuşmalardan bir tanesinde 'Neden basına konuşmadığını' sordum ona. 

Cevap aslında çok basitti. Biz gazeteciler sürekli değişen politik atmosferler arasında bunu kaçırmıştık sanırım. Rutinleşmiş bir 'Geçmiş olsun-teşekkür ederim' den kaçınmak istemişti Nazlı Masatçı. Biz de onun adına bir temenni de bulunalım ki bu onun 'Barış Ödülü' nü alırken verdiği  mesajdı: 

"Zeliha'ya, Bermal'e, Serap'a ve tüm C-4 kadınlarına, birlikte güzel bir dünyayı düşlemek için en kısa zamanda yanımızda olmalarını diliyorum" 

BİRDEN DEPREM OLDU...

Kampın gündemi çok da hızlı değişmese de 'deprem' faktörü bunu pek umursamadı. Kandilli Rasathanesi tarafından önce 5.1 olarak açıklanan ardından 4.8'e düşürülen ve Ege Denizi üzerinde (Seferihisar'a çok yakın) meydana gelen deprem yürekleri ağızlara getirdi. Ne iyi ki ne can ne de mal kaybı yaşanmadı. 
Deprem geride kaldı ama depremin şok etkisi Türkiye üzerinde geçmişteki etkisi konuşulur oldu bu vakitten sonra. Herkes ya deprem sırasında nerede olduğunu ya da yaşı yetenler 99 depremini konuşur oldu. Birkaç saat sonra da Denizli'de ki depremin ardından yürekler bir kez daha ağzımıza gelirken can kaybı olmaması herkesin yüreğine su septi.

HERKES KAZ DAĞLARI'NDAYDI GALİBA...

Aynı zamanda açılış oyunu da olan 'Adalet Sizsiniz' oyununda plaket vermek adına gelen Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'i buluşmanın ilk günü, Tiyatro Hemhal tarafından sergilenen 'Trom' oyununda ise HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ile buluşmanın dördüncü gününde karşılaştım. İki ismin dışında da politikacı göremedim. Herkes Kaz Dağları'ndaydı galiba...

BUNDAN SONRA...

Türkiye Tiyatro Buluşmasına katılan herkesin kafasının bir köşesinde herhalde tıpkı benim gibi 'Bundan sonra' diye başlayan şöyle birkaç cümle vardır:

BUNDAN SONRA kesinlilkle daha fazla tiyatro oyunu izleyeceğim....

BUNDAN SONRA  tiyatro üzerine daha fazla okuyacağım...

BUNDAN SONRA Tiyatro izlememek için değil, tiyatro izlemek için bahaneler üreteceğim...

Editör: Haber Merkezi