TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşen törene çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi başta olmak üzere farklı siyasi partiler ve sendikalardan temsilciler de katıldı. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nin açılış filmi olarak Halkların Demokratik Partisi’nin tutuklu durumda bulunan eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın öyküsünden uyarlanan ve Gaye Barolıoğlu tarafından senaryolaştırılan, yönetmenliğini Ümit Kıvanç’ın üstlendiği ‘Ah, Asuman’ isimli kısa film gösterildi.

İnsan Hakları Mücadelesi’nde yitirilenler adına bir dakikalık alkışlı saygı duruşunda bulunulurken törende açılış konuşmasını yapan TİHV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Üsterci “İnsan Haklarının kıymet taşıdığı süreci yaşıyoruz. İnsan Hakları hepimiz için gerekli. Bugünkü kazanımlar kolay bir şekilde gerçekleştirilemedi” ifadelerini kullandı.

‘SAVUNUCULUK İLE BELGESELCİLİK KESİŞİYOR’

Bu yıl 10’cusu düzenlenecek olan İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nin ortaya çıkış serüvenini de anlatan Üsterci şu ifadeleri kullandı:

“İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nin vakfımızın 20. yılını kutlarken gerçekleştirmeye karar vermiştik. İnsan Hakları ihallerinin yoğun olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Böyle bir kuruma gerek var mı sorusu hep aklımızda. Bir gün bu hak ihlalleri son bulsa da ülkede barış ve demokrasi tesis edilebilse bizim gibi kurumlara ihtiyaç olmasa diye düşündük. İzmir’de de başında Yardımcı Doçent Hilmi Maktav’ın bulunduğu İletişim Çalışmaları Topluluğu var. Bir gün onunla sohbet ederken 20. yıla özel ne yapabiliriz diye düşünürken İnsan Hakları Belgesel Film Günleri Festivali fikri ortaya çıktı. İnsan Hakları savunuculuğu ile belgesel filmciliği kesişiyor. Her ikisi de olmakta olanı gözlüyor. Hakikati açığa çıkarmaya çabalıyor”

Film gösterimi öncesinde konuşma yapan Profösör Doktor Veli Lök ise 1999 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen İstanbul Protokülü’nü hatırlattı. Lök, “Hepinizin bundan sonra bilim, hukuk ve sanat yönünden insan hakları mücadelesine destek olacağınıza inanıyorum” dedi.

‘ORTAK DÜNYA OLMAZ’

TİHV Yönetim Kurulu üyesi Nilgün Toker, “İnsanlığın muhtemelen en önemli miraslarından bir tanesinin 71. yılının içerisindeyiz. Dünyanın birçok devleti İnsan Haklarına ilişkin evrensel referanslar ihlal eder durumda.. Bu durumda biz İnsan Hakları Savunucularına düşen bir görev var. İnsan Hakları ile vardır şiarının sadece bir şiar olmaktan çıkıp, hak ihlallerinin giderilmesi için her şeyi yapmanın insanlık için bir görev olduğunu düşünüyorum. İnsan Hakları’nın İnsanlığın ortak mirasıdır ancak aynı zamanda insanlığın ilkelerindir de. Şunu biliyoruz ki ortak referansları olmayanların ortak dünyaları da olmaz” ifadelerini kullandı.

‘BAZI İNSANLAR RİSK ALIR’

Selahattin Demirtaş’ın öyküsünden uyarlanan ‘Ah Asuman’ isimli kısa filmin senaristliğini üstlenen Gaye Boralıoğlu’nun ise film gösteriminin ardından yaptığı konuşmada “Bazı insanlar risk alır, bizim adımıza bedel öderler. Selahattin Demirtaş’ta bizim için öyle birisi. Tabii ki ona olan borcumuz öyle kolay ödenecek bir borç değil ama şimdilik elimizden bu geliyor. Demirtaş’ın siyasi bütünlüğünün ötesinde çok özel bir edebi dili de var. Biz de onun bu dilinden bir cümle seçtik ve bu film ortaya çıktı” dedi.

Açılışta ayrıca İnsan Hakları Belgesel Film Günleri için gerçekleştirilen afiş yarışmasının sonuçları da açıklandı.

Editör: Haber Merkezi