Herkesin canı burnunda… İş yok, aş yok, esnaf bitik, mekanlar kapalı, on binlerce müzisyen sokakta, eğitim, ekonomi, sağlık batmış, haksızlık, hukuksuzluk zehirli sarmaşık gibi her yeri sarmış… Akp ise bindirme kıtalarla düzenlediği ‘lebalep dolu’ ihtişamla donatılmış parti kongre salonları ile güç ve gövde gösterisi yapmaya çalışıyor. Sanırsın köy yanıyor, dilber kız  taranıyor durumu!

Merak ediyorum, vatandaş o salonları görünce ‘vay be, şu gösterişe, ihtişama bak’ deyip kendi sorunlarını unutacak, Akp’nin peşinden koşacak, oy verecek filan mı sanıyorlar?

Misal, pazartesi günü İzmir’de yaşanan rezillik! Üç kişiyi bir arada görünce ceza salan iktidar; zarla zorla başka illerden getirilen bindirme kıtalar, talimatla toplanan çalışanlarla (İz Gazete’nin Salı günü baskısının manşetinde olduğu gibi ‘lebalep korona’) kongre yaptı. Haftanın ilk günü şehir felç oldu, insanlar saatlerce yollarda kaldı, otobüslerde bekledi. Perişanlık diz boyu, ahalide küfrün bini bir para! Neymiş, İzmir’de seçim alacakmış! Aç tavuk misali… Türkiye gerçeklerinde değil adeta uzayda yaşayan iktidar böyle devam etsin, bırak İzmir’i acaba besleme takımının dışında oy alacak vatandaş bulacak mı, göreceğiz.

Evet, halkın gündemiyle, acısıyla, derdiyle, sorunuyla hiç ilgisi kalmamış, aslında kendileri gerçekten uzayda yaşayan bir iktidardan söz ediyoruz. Salgın filan da umurlarında değil. Bakın bakalım İzmir’de nasıl artış olacak önümüzdeki günlerde… Virüse nasıl güzellik yaparım desen bu kadar olur!

Utanmadan bir de çıkıp ‘maske, mesafe’ demiyorlar mı! Ölür müsün, öldürür müsün? 65 yaş üzeri milyonlarca vatandaş bir yıldır ev hapsinde, insanlar cenazelerini 10 kişiyle kaldırıyor, en fazla elli, altmış kişiyle toplanan kooperatif toplantıları bile yasak! Binlerce insanı üst üste yığıp virüse can suyu veren, iktidar bundan başarı öyküsü çıkarmaya çalışıyor, hadi canım sende!

HDP üzerinden Anayasa oyunları!

Bu köşede aylardır yazarım HDP siyasetin kilit partisidir diye. Altı milyonu aşan oyuyla Meclis’in 3. Partisi durumunda, iktidar açılım dedi, partiyi yanına çekmeye çalıştı olmayınca ‘şeytanlaştırdı’ seçim kazandığı yerleri elinden aldı, yetmedi artık partiyi kapatma, vekillikleri düşürme noktasına geldi.

Bu durum sağduyulu herkesin söylediği gibi terörün işine yarayacaktır, o ayrı ama ortada bir de Anayasa hesabı var. Mevcut durumda iktidar oyları Mecliste Anayasa değiştirmeye yetmiyor ama Hdp vekillikleri düşürülürse, (sayı otuzu geçtiği için) o illerde ara seçim yapma mecburiyeti doğacak.

İktidar ara seçimle buralardan vekil çıkartıp Meclis’te Anayasa değiştirmeye yetecek oya ulaşabilir mi? Böyle bir hesap yapılıyor olabilir; ülke için tehlikeli bir gidiş mi derseniz bence evet! Ama tehlike kimin umurunda, asıl olan kendi bekaları olunca her şey mubah değil mi?

Ele yüze bulaşan 13’ü rehine 16 cana mal olan Gara operasyonu iktidarın dengesini iyice bozdu, istedikleri kadar sağa sola saldırıp hedef şaşırtsınlar… mızrak çuvala sığmıyor ve iktidar gündem değiştirmek için yine Hdp’ye sarılıyor.

Tabii bir diğer hesap da demokrasi cephesinde Hdp’nin yer alma riskini göze alamıyor olmaları. Mağdur oldukça destekleri artıyor partinin. Kimse altı milyon üzerindeki oyu görmezden gelemez pasta çok büyük! Hoş milyonlarca Hdp seçmeni de lanetlendi o da ayrı! Demek Akp istemiyor bu oyları! Artık Hdp seçmeni bir kelime değiştirip ‘lanetlendik ey halkım unutma bizi’ diye türkü çığırır mı bilemem?