Türkiye’de de Koronavirüs vakasının görülmesi ile birlikte; yine sadece bu topraklara özgü olabilecek görüntüler çıktı karşımıza. Her ne kadar bundan bir hafta önce hastalık kapma olasılığımız yokmuş gibi davranılması gülünç olsa da tedbirli olmakta fayda var diyenlerdenim.  Ancak çok tuhaf da bir panik havası da yok değil. Tedbir ile birlikte sakin kalmakta fayda var.

Bir de sanırım başka hiçbir dönemde bu kadar kolonya satıcıları bu kadar mutlu olmayacak.

Herkes konuyla ilgili bir şey söylüyor, farkındayım. Hangisinin doğru, hangisinin yanlış olduğu ayırt edilemez olduğu önermelerden bunalıp vaka Türkiye’de görülmeden önce uzmanlarla görüşmüştüm. Benim için bağlayıcı yorum;  uzmanlara ait olanlardır. Biraz tekrara düşülecek ancak aktarayım;

  • Koronavirüs; 2000’lerin başında yine Çin’de ortaya çıkan SERS ve 2008 yılında Suudi Arabistan’da görülen MERS virüsüne kıyasla daha az ölümcül. Hepsi yarasa kanı vasıtasıyla bulaşan bu virüslerden; Corana’da ölüm oranı yüzde 2’yken, bu oran SERS’te yüzde 10, MERS’te ise yüzde 33. Coranavirüs’ü bu diğer iki virüsten ayıran nokta ise daha hızlı bir biçimde yayılıyor oluşu.
  • Coronavirüs, herhangi bir insandan sadece iki kişiye geçebiliyor.
  • Uzmanlar; geçiş mevsiminin sona ermesi ile birlikte virüsün yok olmasını bekliyor.
  • Coronovirüse sebep olan yarasalardan Türkiye’de bulunmuyor.
  • N95 dışındaki maskelerin bir yararı yok!

İZMİR’DE YURTLAR KAPATILACAK MI?

Koranavirüs sebebiyle yükseköğretimde üç haftalık tatilin açıklanmasının ardından kamuoyunun merak ettiği konulardan bir tanesi de KYK yurtlarının açık olup olmayacağı...

***

Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) İzmir İl Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre; İzmir’de KYK yurtlarında toplam  16 bin 873 öğrenci bulunuyor. Bunların 700 ile 800 arasındakileri yabancı öğrenciler oluşturuyor. Dolayısıyla öğrendiğim kadarıyla; yurtların kapatılması söz konusu değilmiş.  Ancak okulların da tatil olması ile birlikte yurtlardaki doluluk oranının yüzde 80 oranında azalacağı ifade ediliyor. Konuya ilişkin Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun İzmir İl Müdürlüğü ile yaptığım görüşmelerde ise İzmir’de hiçbir öğrenci yurdunun bu süreç içerisinde kapatılmayacağı bilgisine ulaştım.