Önümüzdeki hafta kongre takviminin açıklanması beklenen Cumhuriyet Halk Partisi’nde geçtiğimiz Cuma günü Ege Bölge Toplantısı yapıldı. Örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın da hazır bulunduğu ve toplantıyı yürütme görevi üstlendiği buluşmada verdiği mesajlar çok önemliydi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Salıcı sözlerine, toplumsal barış ve kutuplaşmadan ekonomik kriz ve etkileri üzerine, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine hukuksuzca atanan kayyumlardan yargıda gelinen noktaya kadar, genel siyasete dair çok önemli bir konuşma yaparak başladı.

Ama en önemli mesaj, iktidara yürüdüklerinin altını çizmesi ve koltuk kavgasını bir kenara bırakıp genel iktidara geldikleri o günün planlamasının şimdiden başlanması gerektiğini söylemesiydi. Salıcı’nın konuşması sıradan bir motivasyon konuşmasından çok ‘uyarı ve öneri’ niteliğindeydi. Yaklaşan kongre sürecinde bu uyarılar umarım iktidar hayali kuran tüm CHP’liler tarafından dikkate alınır.

Oğuz Kaan Salıcı’nın konuşmasında dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise ‘uyum’ kelimesi üzerine yaptığı vurguydu. Bu kelimeyi de yerel seçimlerde alınan başarılı sonuçlardan bahsederken kullandı. Yerel yönetimler ile il ve ilçe başkanlıklarını, yönetimlerini kastettiğini anlamak için kâhin olmaya gerek yok. Hayalci olmaya da… Belediye başkanları ile örgütün uyumlu çalışması gerektiğinin altını çizdi, tıpkı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu gibi…

***

Artık konu ile ilgili hemen herkesin bildiği bir gelişme var, o da; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na gidip “Mevcut il başkanı ile uyumlu çalışmamız mümkün değil” demesi. Tunç Başkan en az 5 yıl başkanlık yapacak. Bu sürede 2 yılını mevcut il başkanı Deniz Yücel’le geçirir mi? Yerel seçimler öncesi, aday belirlenme sürecinde yaşananlar yüzünden iki kelime de ben edeyim: Hiç sanmıyorum! Özellikle de il başkanlığı için Deniz Yücel’i desteklediği iddia edilen Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın bile ‘uyum’ kelimesini kullanmasından sonra…

Sorulan sorular üzerine tek adaylı kongre olmasını temenni ettiklerini söyleyen Salıcı, ‘olmazsa da sorun değil, tüzüğümüz ortada’ mesajı verirken genel başkanının talimatını uygulayacağını da ifade etti. Geçmiş kongrelere bakarsak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir İl Kongresi’ndeki tavrının ne olacağını tahmin etmek de hiç zor değil…

Duymayanlara ya da duymak istemeyenlere çok yakın zamandan bir örnek verelim. 7 Ocak 2018’da başlayıp, 8 Ocak 2018’de sonuçlanan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Kongresi… O kongrede yaşananlar gelecek kongrenin nasıl geçebileceğinin göstergesi adeta.

***

CHP’nin mevcut İl Başkanı Deniz Yücel’in yaklaşık iki yıl önce dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çabası ve isteği üzerine nasıl il başkanı olduğu göz önüne alındığında ve şu an ki Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de Deniz Yücel ile ‘uyum’lu çalışamayız söylemi üzerine Kemal Kılıçdaroğlu ne yapar? Çok uzun zamandır iktidara ilk defa bu kadar yakın olan, yerel seçimlerde kurduğu ittifak ile ülkenin yarı nüfusuna hizmet etme hakkı kazanan CHP, kalesi İzmir’i yeniden Deniz Yücel’e teslim eder mi? Bunu süreç gösterecek ama benim şahsi kanaatim bunun mümkün olmayacağı yönünde.