Kış lezzetleri deyince eminim aklınıza birçok çeşit gıda gelmiştir. Kış aylarının özlenen lezzetleri… Hepsi de karakteristik ve kışa özel. Çorbalar, boza, kestane, salep, sıcak çikolata ve daha birçoğu. Fakat dikkat! Kış aylarında vücudumuz yağlanmaya daha meyilli olur ve kış lezzetlerinin ortak özellikleri de enerji içeriklerinin yüksek olmalarıdır.

Çorbalar

Soğuk kış günlerinde sıcak sıcak içinizi ısıtan bir çorba ne kadar da iyi olur, öyle değil mi? Çorbalar çok yüksek enerjili olabileceği gibi daha hafif ve enerjisi düşük olarak da yapılabilirler. Çorbaya katılan malzemeler arttıkça enerjisi de yükselir. Çorbalara katılan şehriye, pirinç, bulgur ve mercimek gibi nişasta türevi gıdalar çorbanın doyuruculuğunu artırırlar. Ayrıca çorba, bu ürünler ile kıvam kazanır ve daha yoğun bir hal alır. Ancak bu ürünlerin fazla katılması çorbanın enerjisinin yükselmesine neden olacaktır. Aynı şekilde çorbalara krema katılması da enerjiyi gereğinden fazla artıracaktır. Çorba tüketimiyle ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da kase boyutu. Çorba tüketirken çok büyük kaseleri kullanmamaya özen gösterin. Ayrıca çorba ile birlikte ekmek tüketmemeye özen gösterin.

Kestane

Kışın habercisi, soğukların klasik atıştırmalığı... Yaz aylarında mısırının yerini alan kestane, hele bir de sıcaksa çerez gibi yenilebilir. Ancak, ne yazık ki kestane de enerji yönünden fazla maliyetli bir yiyecek. 100g kestanede 40g karbonhidrat bulunur. Lif oranı da yüksektir. B1, B2, C vitamini ve potasyum kaynağıdır. 100 gramında yaklaşık 160kcal enerji barındırır. Kestaneyi bir kaç farklı şekilde hazırlamak mümkündür. Kestaneyi haşlayarak tüketmeyi seçerseniz, kestanenin enerjisini biraz olsun azaltabilir ve enerji alımınızı azaltabilirsiniz. Haşlamak yerine kavurarak yemeyi tercih ederseniz kestanenin nem oranı azalır ve birim miktardaki enerji içeriği artar. Bu nedenle kilo sorunları yaşıyorsanız kestaneyi özellikle haşlayarak tüketmeye özen gösterin.

Boza

Son derece sağlıklı bir içecek olan boza, mayalanarak üretilen bir içecektir ve mayalanması sonucu sağlık açısından pek çok faydası olan bir ürün haline gelir. Mayalanma sonucu, içerdiği aktif mayalar sayesinde probiyotik özellikte bir içecek olur ve hazmı kolaylaştırır. Boza, aynı zamanda zengin bir karbonhidrat kaynağıdır. Kalsiyum, demir, fosfor, sodyum, tiamin, niasin ve riboflavinden zengindir. Bu özelliklerinden ötürü boza; özellikle emziren anneler için çok iyi besin kaynağıdır. Annenin süt üretimini çok iyi destekleyen bir içecektir.

Bozayı tüketirken bol tarçınlı tüketmeye özen gösterin. 100ml bozada 240kcal enerji vardır ve yaklaşık 58g karbonhidrat içerir. Bu nedenle bol tarçın ile tüketmek, kan şekeri dengesine destek olmak için fayda sağlayacaktır.

Salep

Sıcacık, mis kokulu bir salebe kim hayır diyebilir ki? Salep, bronşit ve hazımsızlık gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Ancak, iştah açabilen bir içecektir. Salebe tarçın, zencefil ya da damla sakızı katarak lezzetini daha da artırmanız mümkündür. Salep, bağırsak hareketlerini de düzenlemeye yardımcı olur. Bol tarçınlı tüketmek iştahınızı biraz olsun bastırmanıza destek olacağı gibi kan şekerinin dengelenmesine de yardım eder.

Sıcak çikolata

Çikolata severlerin vazgeçilmezi…İnsanın içini sıcacık yapan, aynı zamanda da mutluluk veren bir içecek. Ancak yine dikkat! Sıcak çikolata de enerjisi yüksek bir içecektir ama benzer şekilde light süt veya soya sütü kullanarak sıcak çikolatanın enerjisini azaltmak mümkündür.

Hepsi lezzetli, hepsi de kış aylarının vazgeçilmezi… Kaldı ki kilo kontrolünüzü sağlayabilmek için bu besinlerden tamamen vazgeçmek zorunda da değilsiniz. Sadece ne sıklıkta tükettiğinize dikkat edin yeter. Haftada 1-2 defa tüketirseniz ve sizlerle paylaştığım ufak ipuçlarından faydalanırsanız sıkıntı yaşamazsınız. Tatlı kış içeceklerinin hepsi yaz aylarında yediğiniz tatlıların enerji yönünden yerine geçebilecek niteliktedir. Bu nedenle, bu tarz içeceklerle birlikte bir de tatlı tüketmemeye özen gösterin, yeterli...

Lezzetli ve formda bir kış dilerim.