Grip salgınının artması ve havaların daha da soğuması metabolizma hızının değişmesine, bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep oluyor. Bu dönemde vücut direncini arttırmak için antioksidan olarak da görev yapan A, C, E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin bunun yanı sıra omega – 3 ve omega – 9 yağ asitlerinden yeteri kadar almak gerekir. Soğuk havada metabolizmamız kendini koruma altına almak için enerji harcamak istemez ve yağ dokusunu korumayı tercih eder. Bu nedenle sürekli yeme hissi, özelliklede basit karbonhidrat içeren tatlı, şekerli, hamur işi gıdalara yönelim artar. Gecelerin uzaması, hareketin azalması, evde geçirilen zamanın artması da eklenince abur cubur tüketimi iyice artar ve kış aylarında belirgin kilo artışı gözlenir. Genellikle kış aylarında birçok kişide gözlenen depresyon halinin artması da yeme eğilimini artırır.

Uzun Kış Geceleri İçin Sağlıklı Abur Cubur Örnekleri:

Soğuk kış günlerindeki favori içeceğimiz salebin; bağırsak çalıştırmada, öksürük ve bronşitte, bağışıklık sistemini güçlendirmede faydası vardır. Ancak içerdiği karbonhidrat ve şeker nedeniyle ölçülü tüketilmesi gerekir. 100 ml salep (1 çay bardağı) ortalama 80-90 kaloridir.

Tatlı grubundan ayva veya elma tatlısı gibi az şekerli olanları tercih edin
Hazır gıda ve abur cuburlar yerine, ev yapımı az yağlı kekler, az yağlı süt ile meyve karışımları, taze meyve ile yoğurt karışımları tercih etmeliyiz.

Asitli ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, sade soda, meyve çayları, boza, ayran, süt ve su tüketiminin artırılması kalsiyum ve vitamin almamızı sağlarken, sıvı tüketimine de artırmış olur. Su içmekten vazgeçip, “soğukta hiç susamıyorum ki ama” demeye başlamayın!

Kuru yemiş yerine yağsız patlatılmış 1 su bardağı mısır veya en fazla 5 kestane tüketilebilir.

Havuç ve bal kabağı ile A vitamininizi depolayın.

Bir C vitamini rekortmeni olan kuşburnunun çayını demlemeyip, soğumaya başlayan akşamlarda içinizi ısıtın.

Taze ıspanak, pırasa, kereviz, turp, kırmızı pancar, kırmızı ve beyaz lahananın içindeki fito kimyasallarla ve C vitaminiyle vücudunuzu toksinlerden arındırın, kanserden koruyun.

Bu aylarda özellikle sigara içenlerin içmeyenlere göre iki kat fazla C vitamini tüketmesi gerekmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmede probiyotik besinlerin büyük desteği vardır. Günlük besin düzeninize probiyotik yoğurt veya kefiri eksik etmeyin.

Antiseptik özelliği olan melisa çayının düzensiz uyku problemi olan kişiler tarafından tüketilmesi faydalıdır.