Baskıcı rejimlerin, diktatörlerin, tek adamların; yönetmeye çalıştıkları toplumu konsolide etmek, iktidarlarını sürdürmek için başvurduğu yöntem tarih boyunca değişmemiştir. Toplumu korkutmak! Korkan toplum özgürlük ve demokrasiyi görmezden gelip güvenlik arayışına girer. Kendisini korkutanın, asıl korkulması gereken odak olduğunu anlaması zaman alabilir!..

AKP’nin Meclis çoğunluğunu kaybettiği, 7 Haziran 2015 seçimlerini hatırlayın. Erdoğan, CHP’ye hükümeti kurma görevi bile vermeden 1 Kasım’da erken seçim kararı aldı. 5 ayda 3 bomba patladı, yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, ülke bir güvenlik krizine girdi, 1 Kasım’da sandıkta yaklaşık 5 milyon oy yer değiştirmişti.

AKP, Temmuz’da yüzde 40 olan oy oranını Kasım seçimlerinde yüzde 49.5 a çıkarmıştı! Korku böyle bir şeydi, kimden korkulacağı bilinmezse, sonuçları çok sarsıcı olabiliyordu!

Şimdi AKP iktidarı korku içinde, ama CHP’den İyi Parti’den korktuğu filan yok! Korkulası bir muhalefet olmadıklarını yıllardır gösterdiler. Ama AKP, öncelikle HDP’den korkuyor! Kürt oyları her seçimde en belirleyici unsur olur ve AKP bu oyları bir türlü konsolide edemez. Açılım dedi olmadı, baskı şiddet dedi o da olmadı. Bu nedenle HDP üzerine hunharca gidiyorlar, belediyelerini ellerinden alıyor, parti binalarını basıyor, siyasetçilerini tutsak ediyorlar. İstiyorlar ki, legal bir parti olan HDP, illegal olsun.  Sürekli terör örgütü üzerinden algı yaratmaya, diğer muhalefet partilerini de bu algının içine katıp korkutmaya çalışıyorlar. Peki CHP, İyi Parti, Saadet Partisi bu tuzağa düşüyor mu? Hem de nasıl! Tam da AKP’nin istediği gibi. HDP ile yan yana anılmaktan ölesiye korkuyorlar. Ama oy istemeye gelince onlar da en az AKP kadar riyakar davranıyor!

Çünkü şunu görmüyorlar, anlamıyorlar! Bu ülkenin temel sorunu tek adam rejimi! Amaç ilk seçimde ülkeyi tek adam rejiminden ve AKP iktidarından kurtarmak değil mi? Öyleyse neden 6 milyonun üzerinde oy almış legal bir parti görmezden geliniyor? Çünkü ‘Aman bize de terörist derler mi’ diye korkuyorlar. Yav bu algıyı yaratan zaten AKP! Masa kuruyorlar, HDP yok! Tam da AKP’nin istediği gibi!

AKP’nin korktuğu diğer iki oluşum Babacan ile Davutoğlu’nun partileri! AKP’den kopan iki önemli isim, şu anda her biri yüzde 1 veya 2 oy oranında olabilir ama yüzde 20 olan kararsızlardan ne alacakları meçhul ve bunlar AKP tabanından gidecek. Ondandır, Erdoğan’ın bu ikisini kaale alıp cevap vermeye çalışması. Tabii Bahçeli’nin sağlık durumu da Erdoğan’ı endişelendiriyor olabilir!

Sonuç olarak ülkeyi ‘korku’ ile konsolide etmeye çalışanın da korktuğu şeyler az değil. Burada önemli olan muhalefetin ‘korkmayı bırakıp’ ‘demokrasi ittifakında’ toplanmayı becerebilmesi. İşte bu olursa bütün korkulara son verecek sonuç ortaya çıkar. Biz seçmenlere gelince, ne zaman ki Edward Albee’nun meşhur tiyatro oyununa adını verdiği gibi ‘Kim korkar hain kurttan’ der ve korkuları yıkar,  ışığı yakalarız!

İzmir üzerinde kirli oyunlar!

Son zamanlarda İzmir üzerinde kirli bir oyun peşindeler. Camide müzik, 7 yıl önceki tweet bahaneleriyle CHP mensubu genç kadınlar hedef alındı. Sosyal medyada Aktroller İzmir ile ilgili inanılmaz bir saldırı başlattı. Hedef göstermeler şikayetler gırla! Anlaşılıyor ki AKP, İzmir’e ‘yürüyor’ ama bilsinler ki İzmir’e ancak ‘yürüme bandında’ yürüyebilirler.