Geçen yıl Karşıyaka hattında hizmete girmişti tramvay. Şimdi Konak hattında 45 gün sürecek “ön işletme” için devreye girdi. İzmirliler bu süre zarfında tramvaya ücretsiz binecek.

YÜZDE 85 YERLİ VE İZMİRLİ

Kent merkezindeki zahmetli bir hat inşası süreci sonrasında Üçkuyular-Halkapınar arasında işleyecek tramvayın gövdesi TCDD-Hundai ortaklığıyla Türkiye’de üretiliyor. Giydirmeler, koltuk, döşeme ile klima gibi birçok iç ve dış donanımı da ülke içinden. Yüzde 85 oranında yerli. Kullanım süresi 30-35 yıl olarak açıklansa da bu sürenin 50 yıla kadar çıkabilmesi söz konusu. Firma yetkilileri İzmir için üretilen beş modüllü, 32 metre uzunluğundaki ve 285 yolcu kapasiteli tramvay aracının kentin siluetinin bir parçası olacağını, İzmirlilerin karaktersitiğini yansıtacağını ifade ediyorlar. Aracın iki yanda dörder kapısı ve iki ucunda sürücü kabini yer alıyor.

KOLAY VE ŞİRİN

Tramvaya Karşıyaka’da birkaç kez bindim. Geride bıraktığımız hafta ön işletmeye giren Konak hattında binmek henüz kısmet olmadı ama Güzelyalı’da süzülerek geçerken gördüm birkaç kez. Bu ayın başlarında Göztepe’den vapurla Karşıyaka’ya geçtim ve Hikmet Şimşek Sanat Merkezi’nde CHP PM Üyesi Yaşar Seyman ve önceki dönem milletvekili Ayşe Gürocak dostlarımla buluşmak için tramvaya binip kısa süre sonra tam önündeki durakta indim. Bu kadar kolay. Üstelik şirin bir araçla. Zaten kent içinde aracımı pek kullanmıyorum. Ancak Göztepe ve Altınordu’nun maçlarını izlemek için Bornova’ya giderken ya da dış ilçelere seyahat ederken ailece…

MUSTAFA KEMAL SAHİL BULVARI’NA İLAÇ GİBİ GELECEK

Uğrak ve ziyaret noktalarımın çok olduğu Alsancak-Çankaya civarına gitmek için genelde metro ya da Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan çalışan 12 numarayı kullanıyordum ama anlıyorum ki şimdi daha çok tramvay kullanacağım.

Artık sahil yolunu kullanırken avantajlıyım. Çünkü tramvayın ayrı yolu ve ayrı yolu olmayan noktalarda da geçiş üstünlüğü var. Üstelik artık tramvay sayesinde atnı güzergahta otobüsler eksilecek ve egzoz salınımı azaldığı için kentteki hava kirliliği de azalacak.

İLETİŞİMLE REKLAMI KARIŞTIRMAMAK GEREKİYOR

Tramvaylar çok eleştirildi. Haksız eleştirilere uğradı. Ancak bu haksız eleştirilerin önünü kesmek için Büyükşehir Belediyesi yetersiz kalıyor. İletişimi küçümsüyor. Başkan Kocaoğlu’na sorarsanız “reklamı sevmiyor” ama iletişim çalışması reklam demek değil. Yaptıklarınızı ve yapamadıklarınızı, gecikmeleri vb. nedenleriyle, sonuçlarıyla iletişim diliyle kentte yaşayan geniş yığınlara, hizmet götürmekle yükümlü olduğunuz kentlilere anlatmak durumundasınız.  İletişim, günümüz dünyasının “olmazsa olmazı”. Reklamla iletişimi asla karıştırmamalı. Şunu da unutmamalı; “iletişim” denilince sadece “medya” akla gelmemeli. İletişm çok daha kapsamlı bir düzlemde, farklı araç ve mecralardaki bir süreçtir. Bunu önünde sonunda İzmir Büyükşehir’e anlatacağım. Bu konuda Başkan Kocaoğlu’nun ‘başının etini daha çok yiyeceğimi’ buradan ilan ediyorum.

RAYLI SİSTEM DOSTU İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez’in her iki yakasındaki tramvay işletmesi gün geçtikçe daha iyi anlaşılacak. Hele yazın şişen sahil yolunda Konak hattında engelsiz ilerleyen ve geçiş üstünlüğü olan tramvay süzülerek ilerlerken eleştirenler “Hımm…” diyecek.

Ben de kısmetse ilk kez bu yazının yayına girdiği saatlerde Güzelyalı’dan Konak tramvayına binip Şair Eşref’teki durakta ineceğim.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin duru durağı yok raylı sistem konusunda; İZBAN hattı uzuyor, sırada Narlıdere metrosu var. Buca ve Otogar’a da metro çok yakışacak.

Hadi bakalım kolay gelsin.