Ankara Büyükşehir Belediyesi, otoparklarını bir saate kadar ücretsiz yaptı. Günboyu ise 1 lira yaptı. Hemen arkasından İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP Grubu bir hamle yaparak İSPARK ücretlerinin 1 lira olmasını önerdi.

Bütün bunlar, yaklaşan ve büyük olasılıkla erkene de alınabilecek Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimi öncesindeki hamle anlamına gelmektedir.

NE YAPILMIŞTI?

Peki bu bağlamda İzmir’de neler oluyor? İzmir Büyükşehir’in CHP Grubu ne yapıyor?

Konak Yalı’daki otoparkların enflasyonun çok üzerindeki ücret artışına “evet” dediler.

Başka?..İZBAN’daki “artı para” kararına da el kaldırdılar…

Hep söylüyorum, yazıyorum, en üst düzeyde de konuşuyorum birebir; alınan kararların, yapılanların ve yapılamayanların zamanlaması da izahı da çok önemlidir. Buna “siyasi iletşim” diyoruz. Hayatta da önemli bir yeri vardır.

İZBAN’da bakanlık ve belediye ortak… Ne var ki artı paranın faturası belediyeye çıkarılıyor… Belediye hesabını veriyor bunun. İşletmeci belediye ama aslan payını bakanlık alıyor, TCDD alıyor. O aslan payı da para gelirse ödenebiliyor. İzmir CHP ve İzmir Büyükşehir, bu tabloyu siyasi iletişi teknikleriyle izah edebilmelidir, etmelidir. Bunun lamı cimi yok. Dahası, seçim sathı mailine yaklaşıldığı bir sıradaki zamlar ve artı para uygulaması ne kadar “siyasi”dir? Bunu da sorgulamak gerekiyor. Zamansız adımlar atılmışsa, meclis karar alır, yanlıştan dönülür. Hem de bal gibi… Hiç komplekse gerek yok.

NE YAPILMALI?

Maddeleyelim:

1) İzmir Büyükşehir, Konak Yalı’daki otopark ücretlerini makul bir düzeye çekmelidir.

2) Artı para uygulaması ertelenmeli ve daha makul bir şekilde ileride uygulamaya sokulmalıdır.

3) ESHOT’a yönelik artı para uygulama çalışması durdurulmalıdır.

4) Kent merkezindeki belediyeye ait otoparkların ve yol kenarı parklarının ücretleri gözden geçirilmeli, 1 TL’ye çekilmeli, “Park Et Devam Et” uygulamasının etkin şekilde uygulannası sağlanarak kent içi trafiği de rahatlatılmalıdır.

5) Bütün milli ve dini bayramlarda ulaşımın ücretsiz olacağı açıklanmalıdır.

CHP İZMİR HAREKETE GEÇMELİ

Ulaşım, kent hayatının özellikle çalışanlar için çok önemli bir parçasıdır. CHP, İzmir’de siyasi anlamda sıkıntı yaşamak istemiyorsa bu önemli alanda daha siyasi davranma kabiliyetini edinmelidir. İzmir’in atacağı adımlar İstanbul’da da yankı bulacaktır, bir de bu var.

CHP İl Başkanı Deniz Yücel, CHP’nin İzmir Büyükşehir Grup Başkanı olarak meseleye eğilmelidir. Hem de hiç zaman geçirmeden.