Karşıyaka Genç İş İnsanları Derneği iş birliğinde Ali Rıza Bodur Eğitim Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Berkhan Alptekin, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Ela Hızlı, Karşıyaka Belediye Meclis Üyeleri Sevim Kipriksiz ve Murat Ilgın, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın eşi Öznur Tugay, anneler, anne adayları ve vatandaşlar katıldı.

image_6487327

Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Asya Banu Babaoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşiye Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Perçem Bosnalı ve Diyetisyen, Emzirme Danışmanı Yasemin Tangören Öztürk konuşmacı olarak katıldı. Söyleşide hayati önemi sahip olan anne sütü ve içeriği, destekleyici gıdalar, emzirmenin önemi, doğru emzirme teknikleri ve anne sağlığı konuşuldu.

EŞSİZ BİR BESİN KAYNAĞI

Anne sütünün altından daha değerli doğal bir mucize olduğunu belirten Uzm. Dr. Perçem Bosnalı, “Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Acil Yardım Fonu, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişme göstermesi için anne sütünün eşsiz bir besin kaynağı olduğunu belirtmiştir. Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde, çocukların en temel haklarından biri olan beslenme hakkı gösterilmekte ve anne sütü ile beslenme hakkı üzerinde durulmaktadır. Anne sütü içeriği itibariyle her bebek için kendine özeldir ve bebeğin tüm ihtiyaçlarını tek başına karşılayabilir. Bebeği kronik hastalıklardan da koruyan anne sütü, büyüme ve gelişimini olumlu etkiler, anne ile bebek arasındaki sevgi ilişkisini güçlendirir” dedi. Bosnalı, katılımcılara konuya ilişkin detaylı bir sunum da yaptı. 

image_6487327 (2)

SAĞLIKLI ANNELER, SAĞLIKLI BEBEKLER

Yasemin Tangören Öztürk ise bebeklerin sağlıklı olması için annenin kendi sağlığına dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “Anneler bebekleri için her zaman en iyisini yapmak ister, bebekler için en iyi besin kaynağı da anne sütüdür. Çünkü her anne bebeği için en uygun sütü üretir. Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle, daha sonrasında ile uygun ek besinlerle beslenmesini ve iki yaşına kadar emzirilmesini tavsiye ediyoruz. Genelde annelerin kafasını meşgul eden en önemli konu sütünün yetip yetmemesi ya da sütünü daha da artırmaktır. Annelere öncelikle kendilerine odaklanmalarını, önce kendilerinin her açıdan iyi olmasını sağlamalarını tavsiye ediyoruz. Sütün az olması kadar gereğinden fazla olması da çok istediğimiz bir şey değildir, o yüzden sütün yeterli olmasına odaklanmada fayda var. Anneler sağlıklı ve düzenli beslenmeli; sağlıksız, katkılı, işlenmiş gıdalardan uzak durmalı ve yeteri kadar su tüketmelidir.” 

Konuşmaların ardından katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı, konuşmacılar ile moderatöre Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Berkhan Alptekin, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Ela Hızlı ve Karşıyaka Belediye Meclis Üyeleri Sevim Kipriksiz ve Murat Ilgın tarafından çiçek takdim edildi. Lansinoh markasının da sponsor olduğu söyleşinin ardından katılımcı anne ve anne adaylarına hediye verildi.