Millet İttifakı ‘demokrasi, özgürlük, adalet, dar gelirlinin refah düzeyinin artırılması’ diyecek. Cumhur İttifakı ise ‘doğalgaz çıkarıyoruz, araba üretiyoruz, uzaya gidiyoruz’ diye gelecek propagandası yapacak. Yargı sistemi içinde tutulan, dolaştırılan dosyalar, örneğin HDP’nin kapatılması davası gibi, başka eylemlerle birlikte bir algı yaratmak için bekletiliyor. Bir gece ansızın birçok ekonomik kararla birlikte yargı kararları da açıklanacak.

Elektrikli traktör konusu şimdilik rafa kalktı, zira çiftçinin bırakın traktör alacak, mazota, gübreye verecek parası yok. Büyük şirketlerin finansman sıkıntısı yok, zorda olanlar küçük ve orta ölçekli işletmeler ve ailecek üretim yapan köylüler.

Cumhur İttifakının adayı, Bahçeli zaten demişti diyerek, kendi kendini ilan ettiği için propagandasını da başlatmış oldu. Cumhur İttifakı için, uzaya astronot yollanması ve Karadeniz’de doğalgaz bulunması propagandada önemli iki konu olacak. Birisi gençlere diğeri gelecekteki cebimize sesleniyor. Basın ve televizyon yazar ve programcıları için seçime kadar sürecek umut verici, illüzyon (yanılsama) yaratacak iki haber.

İki astronot adayı seçilecek diye ilan verildi. 5 Milyon kişi okudu veya tıkladı, 36 bin kişi kaydını yaptırdı, 500 kişi kaydını yaptırdı. Kayıt rakamının bin kişiye ulaşacağı bekleniyor.

Uzaya gitme konusunda ilgisi olan 5 milyon kişi, kaydını yaptıran 36 bin kişi.

Diyeceksiniz ki, kitap almaya parası yok, işi yok ama uzaya gitmeyi düşünüyor.

Uzaya biz göndermeyeceğiz ki?

Türkiye Uzay Ajansı aniden 2018’de kuruldu. Ertesi yıl “Milli Uzay Programı Çalıştayı” yaptı. Milli Uzay Programı Stratejisi ve yol haritası ortaya kondu. Birkaç yere üzerinde Göktürk yazıları olan “monolitik metal anıtı” bir gecede koydular. Neymiş? İlgi yaratıyorlarmış. Göktürkçe yazının anlamı şuydu: Gökyüzüne bak, Ay'ı gör.

Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” sözüne karşıt bir girişim. Uzay konusunu Göktürkler bin 500 yıl önce söylediler demeye mi çalıştılar acaba?

2021 Yılının Şubat ayındaki iki köşe yazımda özetledim: iki notu aktaracağım:

1. Sen Gökyüzüne bak Ay’ı gör, dediğin zaman Elon Musk uzaya yolcu kaldırıyor.

2. Ölçek açısından bir Elon Musk yaratamayabiliriz. 80 Milyon dolar verirsek bir Türk astronot uzaya gider gelir, herkes uzayı anlatır. Ancak “Hatipoğlu veya Cübbeli” gibi birini yollarsak uzayın özelliklerini anlatmak yerine uzayda şunu gördüm, bunu gördüm, bana dedi ki der milleti uyutur gider… Bakalım hangisini deneyimleyeceğiz? “

Kısacası Cumhur İttifakı’nın adayı için milyon dolarlar karşılığında uzaya giden bir yolcumuz olacak. Kimin seçildiğini zaman içinde göreceğiz. Öyküsü bol olacak bir konu, mazot alamayan insanların uzay yolculuğu heyecanı...

Gelelim Karadeniz’de bulunan doğalgaz projesine.

Doğalgaz tüketimimiz yaklaşık 50 milyar metreküp, ödediğimiz para da 12 milyar Dolar.

Karadeniz doğalgazı, Sakarya doğalgaz sahası içinde bulundu. TPAO, bu sahanın geliştirilmesi için Subsea 7 ve Sclumberger ile anlaşma yaptı. Reuters kaynaklı olarak geçen yıl verilen haberde (16 Ekim, 2021) anlaşmanın su altı imalat tesislerini, erken dönem üretim tesisinin çeşitli işlerini ve 170 km deniz altı boru hattı döşenmesini kapsadığı belirtildi.

Anlaşmaya göre, planlama şöyle; doğalgaz üretimine 2023 yılında başlayacak, yıllık tüketimin dörtte biri kadarını karşılayacak hacimli üretime ise 2027 yılından itibaren geçilecek. Yani, 2027 yılında tüketimin dörtte biri desek, en fazla 145 milyar metreküp doğalgazdan bahsediyoruz, bu da yaklaşık 4 milyar dolar ediyor. Bu paranın kişi başına düşen milli gelire katkısı ise 50 Dolar kadar olacak.

Kişi başına düşen milli gelirimizi 2023’te 25 bin dolar düzeyine getireceğini iddia eden Cumhur İttifakı’nın adayı, 2013 yılında 12 bin 465 Dolar olan bu rakamı 2021’de 9 bin 593 Dolara düşürdü. Yani, 3 bin dolar buharlaştı. Kişi başına yıllık 50 Dolarla illüzyon yapanlar, 2022’de bu rakamı 7 bine düşürüp kişi başına 2 bin dolardan fazla bir serveti daha götürecekler.

Kampanya numaralarına, sunulan resme takılıp hortumlanan paraları gözden kaçırmayalım.