ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı ve Japonya Hükümeti iş birliğiyle gerçekleştirilen "Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Geçim Kaynaklarının Güçlendirilmesi" projesinden yararlanan Suriyeli ve Türk kadınlar, İzmir'de midye dolma üretim tesisi açtı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun bir projesi olan Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Geçim Kaynaklarının Güçlendirilmesi, 10 Türkiyeli 10 Suriyeli kadını bir araya getirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Japon hükümetinin işbirliği ile hayata geçirilen proje, İzmirli kadınlar ile Suriye’deki savaştan dolayı İzmir’e yerleşen kadınların hayatını birleştirdi.

Kimi güzel sanatlar öğrencisi, kimi öğretmen kimi hemşire olan kadınlar, yeni bir hayat kurmak için geldikleri İzmir’de FAO’nun Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Geçim Kaynaklarının Güçlendirilmesi projesi ile yaşama ortak oldu.

EĞİTİM ALDILAR

Temmuz ayında eğitime başlayan kadınlar, ziraat ve su ürünleri mühendisleri tarafından temiz hijyenik midye konusunda eğitim aldı. 3 hafta süren eğitimlerle kadınlar ayrıca, girişimcilik ve kooperatifçilik gibi projenin öngördüğü eğitimleri de aldılar.

Birlikte üretmenin keyifli olduğunu söyleyen kadınlar emeklerini Turna Kadın Kooperatifi çatısında birleştirdi.

Daha once de bu tip projelendirmelerin yapıldığını ancak ilk kez bir kooperatif çatısı altında birleşildiğini söyleyen Turna Kadın Kooperatifi Başkanı Derya Davaz, eğitim ardından 2 hafta saj yaptıklarını ve bu aşamada birbirleriyle sıkı bağlar kurduğunu söyledi.

'BİRLİKTE MUTLUYUZ'

Kooperatife yeni ortaklar da eklenebileceğini söyleyen Davaz, “Kadınlara istihdam yaratıldı. Piyasada yeniyiz ve kendimizi tanıtmak, tutunmak istiyoruz.” dedi.

İzmir’de midyenin çok sevilse de temiz midye alanında büyük açık olduğunun altını çizen Davaz, projeyi hayata geçirdikleri için çok heyecanlı olduklarını söyleyerek kooperatif çatısı altında toplanan çoğu kadının, daha önce sigortasız çalışan emek işçileri olduğunu söyledi.

“Tek amacımız bundan sonra kadınların birbirine daha çok güvenerek evlerine ekmek götürebilmeleri. Suriyeli arkadaşlarımız arasında Suriye’de savaştan kaçıp Türkiye’ye gelip burada tutunamamış, iş bulamamış kadınlar var. Savaş yüzünden üniversite eğitimini bırakanlar ya da bir mesleği olan kadınlar geldikleri İzmir’de vasıfsız kalmışlardı. Şu an buradaki hayatları Suriye’deki hayatlarından çok farklı. Birlikte çalışmaktan çok mutluyuz” diyen Davaz Alsancak merkezde çalışmanın zorluklarına da değindi.

Esnafın kendilerine hoş görüyle baktığını, ilişkilerinin iyi olduğunu söyleyen Davaz, bazı Alsancak sakinlerinin ise ırkçı tavırlarından şikayetçi. “Sokaktaki apartmanlarda yaşayan bazı kişiler, çay, kahve içmek için kooperatifin önüne çıkan Suriyeli arkadaşlarımızın görünür olmasından rahatsız. Arkadaşlarımızın kooperatifin arka tarafındaki bahçede çay kahve içmelerini, görünmemelerini bile istediler. Bunların başımıza geleceğini biliyorduk.” diyen Davaz, bu tip önyargılar karşısında yılmayacaklarını söyledi.

Suriye’de ilkokul öğretmenliği ve hemşirelik yapan Turna Kadın Kooperatifi ortaklarından 35 yaşındaki Nuhe Kanawati, İzmir’de yaşamaktan çok mutlu. 5 yıl önce Suriye’deki savaş nedeniyle İzmir’e yeni bir hayat kurabilmek için göç eden genç kadın “Midye açmayı, yapmayı çok seviyorum. Burada 20 kadın bir aile olduk. Birbirimizden güç alıyoruz ve birbirimize çok bağlıyız. Burada Kızılay Toplum Merkezi’nde sağlık gönüllüsü olarak da çalışıyorum.” diyerek Turna Kadın Kooperatifi’nde olmaktan mululuğunu dile getirdi.

Türkçe’yi öğrenen ve çok rahat konuşabilen Kanawati, diğer Suriyeli çocuklara Türkçe öğretip, derslerine yardımcı oluyor.

Daha önce sağlık alanında çalışan Senem Kayaoğlu ise projede yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Midye hakkında bir şey bilmiyordum. Burada öğrendim. Girişimcilik eğitimi aldım. Staj yaptık. Buranın açılışını yaptık. Yaptığımız işten gayet mutluyuz ve işimizi severek yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

'GÖRÜNÜR' OLDULAR

İzmir’de merdiven altı midyecilerin çok olduğuna dikkat çeken Kayaoğlu, yaptıkları midyeleri çocuklara gönül rahatlığıyla yedirdiklerini ve Alsancak’ta artık sağlıklı temiz midye üretildiğini söyledi.

Turna Kadın Kooperatifi çatısı altında bir araya gelen Suriyeli kadınlar, hayatlarını değiştiren savaşın ardından İzmir’de yaratılan proje ile istihdam edildi. Hayatın içinde yer alarak, sadece ev içi üretim değil toplumda da üretime katılan kadınlar, bir arada olmanın verdiği güveni, dayanışmayı da yaşıyor. Daha önce merdiven altı işlerde çalışarak emeklerinin karşılığını alamayan Türkiyeli ve Suriyeli kadınlar artık hayatın içinde ve ‘görünür’ olmanın keyfini yaşıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Geçim Kaynaklarının Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Alsacank’ta Suriyeli ve Türkiyeli kadınlar Turna Kadın Kooperatifi’ni kurdu. Savaşın yıkıcı etkisinden kendilerine yeni bir hayat kurmak için Trükyeli kadınlarla çalışan Suriyeli kadınlar, midye dolma eğitimi alıp üretimde bulunarak kendi ayakları üzerinde duruyor.

Editör: Haber Merkezi