İZ GAZETE- CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 86. yılı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Uçar, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, Türk kadınına siyasal hakların verildiği 5 Aralık 1934 tarihinin kadın devriminin önemli adımlarından biri olduğunu söyledi.


 


Metnin tamamı;

“Atatürk’ün kadın devriminin önemli adımlarından biri, medenî kanunun kabulü, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesidir, Atatürk Müslüman bir ülkede, üstelik dünya kadınlarının baskılandığı faşizm çağında bu hakkı nasıl verdi?

Bu kolay olmadı, Osmanlı 1876 yılında Kanun-i esasi'yi kabul ederek meşrutiyete geçti ancak Kanunda kadınlardan söz edilmedi, bu kanunla seçme seçilme hakkı yalnız erkeklere mahsustu, hatta nüfus sayımlarında dahi sayılamadılar, bu cumhuriyet kuruluncaya kadar devam etti.

Atatürk 23 Nisan 1920'de milletin erkek temsilcilerinden oluşan meclisi açtı. 1921 Anayasasının 1.maddesinde" egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" deniliyordu. Millet sadece erkeklerden oluşuyordu, meclis görüşmeleri ibret verici ve şiddetli tartışmalarla geçiyordu, kadınlara hak mevzusu ortaya çıkınca ortalık karıştı.

Kadınların sayılması bile 1923 meclisinde kabul edilmedi, kadın haklarını savunanlar Bolşeviklik ile suçlandı. Atatürk 1926' da kadın devriminin ilk büyük adımını attı.

Medeni kanunu kabul etti. Böylece kadınlar en temel medeni haklarına kavuştular.

Atatürk Cumhuriyeti, kadınlara seçme seçilme hakkı verdiği tarihte muhasır medeniyet ülkelerindeki kadınlar bu haklara sahip değildiler. Biz kadınlar ve CHP’li kadınlar olarak, söz veriyoruz ki bu haklarımızı en ileri medeniyetler seviyesine ve hatta daha da ileriye taşıyacağız, bize verilen haklarımızı koruyup kollayacak ve daha fazlası için çok çalışacağız. Biz bu ülkede, laikliğe, cumhuriyete, Atatürk ilkelerine ve devrimlerine sahip çıkacağız”

Editör: Haber Merkezi