ÖZGÜR ŞENGÜL/İZ GAZETE- Kanguru Genel Yayın Yönetmeni Yazar-Şair Aydın Şimşek ve Kadın Doğum Hastalıkları Doktoru Bülent Keçik, Kanguru Kültür Sanat Merkezi’nde hayata geçirdikleri kadın kitaplığı projesini İz Gazete’ye anlattı. Kanguru Kültür Sanat Merkezi’nin 10 yıldır birçok etkinlik yaptığını belirten Şimşek, “Bu yıl sadece kadınları anlatan, kadın sorunlarını ele alan ve kadın yazarlardan oluşan bir kitaplık kazandırma çabasına giriştik” dedi.  

‘İNSANLARIN MÜCADELESİNİ GÖRÜP ETKİLENİYORSUNUZ’

Çeşitli kesimlerin mücadelesini görüp etkilendiğini söyleyen Kadın Doğum Hastalıkları Doktoru Bülent Keçik, “Bu tür şeyler için ayrı bir kitaplık oluşturma fikri doğdu. Bütün kitapları evimde topladım bu kitaplığı kurabilmek için dükkan satın almayı bile düşündüm” ifadelerini kullandı. Kanguru Kültür Merkezi’nin kitaplık için ideal bir yer olduğunu vurgulayan Keçik, “Kanguru Kültür Merkezi bize çok destek oldu ve yol gösterdi. Amaçlarımız bilinçlendirmek,kolaylaştırcılık,yol göstercilik...” şeklinde konuştu. 

‘TÜRKİYE’DE İLK OLMA ÖZELLİĞİ VAR’

Kadın kitaplığının Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan Aydın Şimşek, “Kadın kültürü üzerine ve kadının dünden bugüne hangi evrelerden geçtiğine ilişkin çalışma yapmak isteyenler için kitaplık kaynakça oluşturuyor ve herkese açık olma özelliği var “ dedi. Kitapların doğrudan doğruya okura ulaşacak altyapıya da sahip olduğunu söyleyen Şimşek,”Kitapların satılıyor olması kitaplığı kendine mülk olarak görmek isteyenlere de olanak sağlıyor” diye konuştu. 

‘İZMİR ERİL KÜLTÜR SEVMEZ’

Türkiye’de kadın ve kitap konusunun en sorunlu alanlardan biri olduğunu söyleyen Şimşek, “Kadınların rol modeli olarak hep karşısında duran eriller var. Erkeklerin oluşturduğu bir sanat edebiyat ortamı var. Biz bu edebiyat ortamının sembollerini yine erkeklerin oluşturuyor olmasına da itiraz geliştirdik” dedi. İzmir’in eril kültürü sevmediğine vurgu yapan Aydın Şimşek,”Kitaplığın İzmir’den başlaması, kültürüne uygun. Çünkü İzmir eril kültür sevmez ve İzmir demokratik, eşitlikçi bir kültüre sahip olduğu için kadın kimliği burada özgür ve dışa dönüktür. Kadın kitaplığının İzmir’den ortaya çıkması sanırım bu zamana kadarki en iyi kazanımlarından biri” dedi. 

‘KADIN KİTAPLIĞI ÇOK İLGİ ÇEKTİ’ 

Kitaplık için güzel geri dönüşler aldığını kaydeden Şimşek, kitaplığın çok ilgi çektiğini söyleyerek, “Kadın ile ilgili kitapları olan kişilerin kitaplarını kabul ederek, kütüphanede adım adım büyeyen bir sosyolojik kültür yarattık. Bu da kitaplığın başarısını gösteriyor. Diğer yandan burada yazarlık atölyeleri var. Örneğin kadın ve kadın sorunlarına dair öykü yazacaklar bu kitaplıktan kaynakça olarak faydalanma şansına sahipler” diye konuştu. 

‘KÜLTÜREL GELİŞMEYİ ARTTIRACAK’

Kadın kitaplığı için Buca ve Karabağlar’da da girişimde bulunduğunu söyleyen Doktor Keçik,”Kadın yazarların, eserlerini kitaplığa koymasını ve kadın okuyuculara ödünç okuma şeklinde vermesini istiyorum. Bu sayede hem kadınların kültür merkezlerine ayağı alışacak hem de toplumsal farkındalık ve kültürel gelişme artacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Yazar Aydın Şimşek ise “Umut ediyorum ki başka şehirlerde yaşayan arkadaşlarımız, burada yapılandan feyzalarak yapılmışın çoğaltılmasına katkıda bulunur. Örneğin İstanbul ve Ankara’da bulunan şubelerimizde bunları gerçekleştireceğiz ama bakış perspektifimiz ve ayağımızı bastığımız ilk yer, İzmir Kanguru Kültür Sanat Merkezi içerisinde gerçekleşen kadın kitaplığı olarak kalacak. Eğer her arkadaş burada oluşmuş olan bir çabadan etkilenip ben de böyle bir şey yaparım derse ki ben olacağını düşünüyorum, bu kültür iklimine en büyük olguyu kazandırırız” dedi.

Editör: Haber Merkezi