ÖZLEM KARA/İZGAZETE- Türkiye’de kadın olmak zor peki kadın sağlık çalışanı olmanın zorlukları neler? Kadın sağlıkçıların kreş eksikliği, gece vardiyalarındaki servis sorunu gibi karşılaştıkları zorluklara bir de pandeminin yarattığı sorunlar eklendi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Kadın Sekreteri Hülya Ulaşoğlu, kadın sağlıkçıların yaşadığı sorunları İz Gazete’ye anlattı.

‘KADINA VERİLEN GÖREV!’

Kendinizi tanıtır mısınız?

Henüz okullarda fırsat eşitliği varken bir köyde yatılı okudum. Sağlık meslek lisesine gidebildim. Kadına toplum olarak doğru bulduğumuz bir görev var; bakım! Çocuğuna bak, eşine bak, kardeşine bak, kimin gereksinmesi varsa ona bak… Tabiî ki hasta bakım görevi de bir kadına düşer. O halde en kolay olan bir hemşire ve ebe olmak ben de hemşire oldum.

‘HER ŞEYDEN SORUMLUYUZ!’

Kadın sağlık çalışanı olmanın zorlukları neler?

Türkiye de kadın olmak başlı başına bir sorun! Üzerimizde; anne, kız kardeş, eş, kız evlat olmak gibi ne çok görevimiz var. Kadın olarak bu görevlere yetiş sonra da sağlıkçı olarak gece nöbet tut. Çocuğun evde ateşliyken sen başkasına bak, sabaha kadar uyuma! Bir türlü profesyonel meslek sahibi olamazsın çünkü kadınsın. Mesleki görevlerinden hariç klinikte biten çaydan ağlayan hastanın teselli edilmesinden, bulunduğun yerdeki temizlikten, telefondan her şeyden sen sorumlusun.

Bunlar elbette yaşanır diyebilirsiniz ama örnek vermek gerekirse; kadın olarak kendi çocuğunuzun bakımı veya biten evliliklerde annenin çocuğunu isteyerek alması bir cezaya dönüşmemeli! En azından tek başına yaşayan kadın nöbet tutmamalı. Mesailerin kısaltılması ve eve daha güvenli gidip gelinebilmesi için servis olmalı. Biz sanki kendi isteğimizle 24 saat çalışıyoruz. Başka şansımız yok ki!

‘O ÇOCUKLAR ÖLMEZDİ!’

Sağlık kuruluşlarında kreş yok mu?

Tüm sağlıkçıların ve sendikamızın talebi 7/24 kamusal anadilinde hizmet veren ücretsiz kreşler. İş yerlerinde kreş maalesef yok, olanlar da yarı özel taşeron hizmet alımına gidilmiş. Korona günlerinde çocuklarımız ortada kaldı. Örneğin; 7/24 kreş ve bakımevi olsa Çorum’daki hemşirenin çocukları yaşayacaktı, çocuklar evde annelerin gözü ise arkada!

‘SAĞLIKÇILAR TÜKENİYOR!’

Pandemi döneminde kadın sağlıkçıların yaşadığı zorluklar neler?

Pandemi en çok anne olan kadınları etkiledi. Çocuklardan uzak, kreş sorunu, bakıcı sorunu, evdekilerin yemeği, işleri, gebelerin mağduriyeti, anne olarak karnında taşıdığın çocuğuna karşı hissettiğin sorumluluk, o sıkışıklık hali, çaresizlik anlatılamaz! Bedensel yorgunluk, ücretlerdeki düşüklük. O yorgun anlarda bile bir taksiyle eve gidememek, servislerin olmayışı. Dert çok hala devam ediyor. Ne pandemi bitti ne de sorunlar ama sağlıkçılar tükeniyor, bitiyor!

Pandemi için kullanılan koruyucu ekipmanlar kadınlara uygun değil ve kalitesiz. Maskede tel yok, tulumlar dar, lastikleri aşırı sert. Utanıyorum söylemeye ama o andaki ızdıraptan ‘dayanamıyorum’ diye çığlık atılıyor resmen! Biran önce sağlıkçıların sayısı artırılmalı. Hem bizim sağlığımız için hem de halk sağlığı için bu zorunlu.

Editör: Haber Merkezi