İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” etkinlikleri kapsamında bu yıl 10.'sunu düzenlediği “Kadın Festivali” Kültürpark 3 No'lu Hol'de, binlerce İzmirli kadının katılımıyla gerçekleşiyor. Festival kapsamında müzik dinletileri, paneller ve çeşitli etkinliklerin yanı sıra kurulan kadın emeğin fuarında da kadınlar kendi el emeği ürünlerini fuar ziyaretçilerine sergiliyor.

Festivalin katılımcıları arasında kentin yeni sakinleri mülteci kadınlar da bulunuyor. Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi ve İzmir'de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği'nin stantlarında Suriyeli, Türkiyeli ve İranlı kadınlar da ürünleri ile Kadın Emeği Fuar'ında yerini aldı. Kadınlar yaptıkları yöresel kıyafetleri, nakış işlerini, çantaları, dekor ürünlerini, bez bebekleri İzmirli kadınlarla buluşturuldu.

'ÇALIŞMALARIMIZ KADINLARIN DAYANIŞMALARINI HEDEFLİYOR'

Konak Mülteci Meclisi'nin yöneticilerinden Ezgi Baltalı meclislerinin 50'den fazla bileşeni ile karşılıklı entegrasyonu hedeflemek için kurulduğunu belirterek "Mülteciler de hemşerilerimiz bilinci ile hareket ediyoruz ve mültecilerin de kent haklarına eşit ve adil bir şekilde erişebilmeleri için yaşama ortak katkı koymalarını amaçlayan çalışmalar sürdürüyoruz. Konak Mülteci Merkezimizdeki Türkiyeli ve mülteci kadınların her hafta farklı bir çalışma kapsamında bir araya geldiği ev atölyelerinde elde ettiğimiz ürünleri getirdik. Çalışmalar kadınların hep birlikte üretime katkı sağlamasının yanında sosyal ve ekonomik yönden dayanışmalarını ve nefret söylemlerini azaltmayı da hedefliyor " dedi.

'SURİYELİ KADINLAR OLARAK BİZ DE VARIZ VE ÜRETİYORUZ'

İzmir'de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Kadın Kolları Temsilcisi Mirvat Halabi, 3 aydır fuara hazırladıklarını ifade ederek şunları söyledi "Evimizde, dernek binamızda hazırladığımız ürünlerimizi sergiliyoruz. Bir kadın arkadaşımız kendi yağlı boya tablolarını getirdi. Yine evlerimizde yaptığımız Suriye tatlılarını da İzmirlilerle buluşturduk. Suriyeli mülteci kadınlar olarak biz de varız, üretiyoruz ve yapabiliriz demek için fuara katıldık. Çok olumlu tepkiler alıyoruz. İzmirliler stantlarımızı ilgiyle inceliyor. Bizlerle ilgili akıllarına takılan soruları soruyorlar. Bir nevi yakınlaşma, kaynaşma oluyor".

Mülteci kadınların ürettiği el ürünleri 10 Mart akşamına kadar Fuar 3 Nolu Hol'de 191-192 ve 19 nolu stantlarda ziyaret edilebilir.

Editör: Haber Merkezi