ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE-Geçtiğimiz günlerde sanatçı Ceyda Düvenci, sosyal medya hesabından kızının fotoğrafını paylaşarak ilk kez regl olduğunu belirtti ve bunu kutlayacaklarını duyurdu. Paylaşım sosyal mecralarda en çok konuşulan konu haline gelirken kimileri Düvenci’nin paylaşımına destek verirken, kimileri tepki gösterdi. Biz de konuyla ilgili psikolog ve sosyologlardan görüş aldık.

‘BASTIRILMAYLA BU AŞAMAYA GELDİK’

Reglin kadın cinselliğinin başlangıcı olduğunu ve kadın cinselliğinin toplum içinde bir tabu olduğunu ifade eden psikolog Ebru Can Yavuz, “Sünnet düğünleri kutlanır, erkekliğe girme evreleri kutlanır. Orada olan şey aslında erkekliğe atfedilen adam olma ve güçle ilgili. Adet olmak, kadın olmak. Bir yandan da kadın cinselliğinin başlayabileceği bir dönemi çağrıştırdığı için insanlar çok ön yargılı davranıyor. Regl, cinsellik eskiden bu kadar büyük bir tabu değildi. Babaanneler, anneneler yanımızda çıplak da gezerdi. Meme muhabbetti olurdu, cinsellik de konuşulurdu. Biz bireyselleşme ya da bunları bastırmayla da bu aşamaya geldik. Tabi sosyal alandan bu şekilde paylaşılıyor olması bundan erkeklerin de haberdar olması, bir kadının cinselliğinin ön plana çıkmış olması insanları rahatsız ediyor” ifadelerini kullandı.

‘EŞİTLİK İÇİN BİR ADIM’

Erkek bireylerin erkekliğe adım atmansın sünnet düğünü ile davullar zurnalar ile kutlanmasında bir sorun olmayıp kadınların regl olduğunda bunun anneler tarafından saklanmasının hatta babalara bile söylenmemesi durumuna tepki gösteren sosyolog Nilgün Niğdeli, Bazen şunu duyarız eşimizle, dostumuzla konuşurken, ‘Aslında sünnet düğünü yapmak için maddi durumum çok elverişli değil, ama işte erkek. Erkekliğe adım attığının kutlamasını yapmazsak hani içinde bir ukde kalır mı’ gibi söylemlerle karşılaşıyoruz. Kız çocuklarımız kadınlığa adım atar ve ilk regl olduğunda yanağına ‘şap’ bir tokat yer. Hani, bak kadınsın, kadınlığını bil. Bilmezsen, tokat hazır der gibi. Çocuk korkar, ürker belki de aklına bu tokat geldikçe susar, sustukça yaralanır. Oysa ki; bunu da kutlayalım davullarla, zurnalarla… Kız çocukları da kadınlığa adım attı, onunda içinde ukde kalmasın. O da erkek çocuk gibi farkındalık kazansın… ‘Bak gördünüz mü Benim kadın olmam da ne kadar önemliymiş aslında’’ desin. Madem sünnet düğünü yapıyoruz, regl düğünleri de yapalım” dedi.

Editör: Haber Merkezi