DUYGU KAYA/ NİLAY MADENÜS/ İZ GAZETE- Şule Çet İçin Adalet Komisyonu'nun dava öncesi kamuoyu oluşturmak adına 6 kentte yapacağı buluşmalar dizisinin ilki dün Ankara’da gerçekleştirilmişti. Bugün ise İzmir ve İstanbul'da aynı günde iki toplantı daha düzenlendi. 

28 Mayıs 2018 tarihinde Ankara’da bir plazanın 20. katından şüpheli bir şekilde düşerek ölen Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet için adalet talebiyle bir araya gelen komisyon adına basın bildirisini lise öğrencisi Melisa Demir okudu.

‘BASIN, ERKEK EGEMEN YANLI HABERLERİ İLE KATİLLERİ DEĞİL ŞULE’Yİ HEDEFLEŞTİRDİ’

Melisa Demir, kadın cinayetleri için adalet sembolü haline gelmiş Şule özelinde tüm kadınlar için adalet istediklerini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

“28 Mayıs’ı 29 Mayıs’a bağlayan gece hepimizi bir araya getirecek bir sıra arkadaşımızı, bir dostumuzu, o güzel gülüşlü Şule’mizi aramızdan aldılar. Daha acı olansa sonrasında başlayan dava sürecinde arka arkaya gelişen hukuksuzluklar: Önce katil zanlıları serbest bırakıldı, sesimizi yükseltebildiğimiz için tutuklandılar. Ardından basın bütün erkek egemen yanlı haberleri ile katilleri değil Şule’yi hedefleştirdi. Geçtiğimiz haftalarda öğrendik ki dosyadaki en önemli delil kayıp. Peki Şule ilk miydi, peki Şule son oldu mu? Ne yazık ki bizim seslerimiz Münevver Karabulut’un ardından da buluşmuştu. Özgecan Aslan, Hande Kader, Helin Palandöken, Zülal Tütüncü, İrem Kütük... Maalesef ki katledilen kadınların sayısı her geçen gün artıyor. Peki neden? Nasıl oluyor da kadınlara yönelik tecavüz, taciz, şiddet, cinayet durmaksızın artıyor? Adaletin, İstismara uğrayan çocukların çıkaramadığı ses olmak istedik. Çünkü biliyoruz; adaletin kurulamadığı günlerde soluk alan her bireyin yaşamı tehdit altındadır.”

‘ŞULE ÇET İÇİN ADALET İSTEMEK TÜM KADINLAR İÇİN ADALET İSTEMEK DEMEKTİR’

Komisyon adına sonuç bildirgesini okuyan Demir ayrıca, dava sürecinde kaybolduğu öne sürülerek karartılmak istenen delile vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

“En önemli delilin dahi kaybedildiği, unutulup karartılmaya çalışıldığı Şule Çet Davasında çıkacak kadar bu topraklarda yaşayan her kadın için geleceği aydınlatmak demektir. Bu nedenle 15 Mayıs günü Ankara Adliyesi önünde olacağız. Şule Çet için adalet istemek tüm kadınlar için adalet istemek demektir. Bu nedenle adaleti arayan her kadının sesine ses olacağız. Bir tacizci, tecavüzcü, kadın katili bilsin ki mahkeme önlerinde adalet istemek için bir değil onlarca kadın orada olacak” 

‘KENDİMİZİ VE DEĞEBİLDİĞİMİZ TÜM KADINLARI ÇOK YÖNLÜ GELİŞTİRECEĞİZ’

Şiddete karşı özsavunmanın önemini vurgulan Demir, “Yaşadığımız her yerde erkek şiddetini farklı biçimlerde deneyimliyoruz. İş yerinde mobbing, evde yasaklar, kampüste taciz, sokakta tecavüz, medyada aşağılanma gibi örnekleri artırabiliriz. Bu nedenle yaşamlarımızı savunacak biçimde kendimizi ve değebildiğimiz tüm kadınları çok yönlü geliştireceğiz. Hukukçu arkadaşlarımız ile oluşturduğumuz Kadın Adaleti Hukuk Komisyonu haklarımız konusunda bilgilendirici çalışmalar yapmanın yanı sıra dava takiplerinde de bulunacak. Psikolog arkadaşlarımızın oluşturduğu Kadın Adaleti Psikolog Komisyonu çeşitli biçimlerde erkek şiddetine maruz kalan kadınlara psikolojik destek sunacak. Ayrıca özsavunma atölyeleri ile bir saldırıya karşı kendimizi savunmayı öğreneceğiz. “ diye konuştu.

‘15 MAYIS’A GİDENE KADAR BAKILAN HER YERDE ŞULE’NİN GÖRÜNMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ’

Bildirgenin devamında ise şu ifadeler yer aldı: “15 Mayıs’a gidene kadar bakılan her yerde Şule’nin görünmesini sağlayacağız. Şule’nin resmiyle dolaşan kadınlar sokaklarda olacak. Okurlarımızda, kampüslerde, kent meydanlarında Kadın Adaleti Kürsüleri kurarak 15 Mayısa kadar Şule’nin, katledilen, adaletsizliğe uğrayan kadınların sesini her yerde duyuracağız. Yaşamları çalınan tüm kadınları yaşatmak; istismara uğrayan çocukların çıkaramadığı ses olmak için birbirimize kenetlenerek sürdüreceğimiz yaşamımızı. Bambaşka hayatlardan kadınlardan olarak buluştuğumuz o eşsiz kimlikten, kadın olmaktan aldığımız güçle ilk sözümüz “Yaşamak İstiyoruz!”

‘KAMUOYU BU DAVAYI TAKİP EDİYOR’

İlk duruşması 6 Şubat’ta gerçekleştirilen davanın ikinci duruşması 15 Mayıs’ta Ankara’da görülecek. Komisyon üyelerinden alınan bilgiye göre planlanan 6 buluşma kayda alınacak ve video haline getirilen görüntüler “Kamuoyu bu davayı takip ediyor” denilerek 15 Mayıs günü gerçekleşecek dava duruşmasında mahkeme heyetine sunulacak.
Şule İçin Adalet Komisyonu 9 Nisan Salı günü Eskişehir, 10 Nisan Salı günü Kocaeli ve 13 Nisan Cumartesi günü Çanakkale’de toplantılar düzenlemeye devam ederek 15 mayıs öncesi tüm Türkiye'de Şule Çet davasının görünür olabilmesi adına eylemlilik ve farkındalık çalışmaları yürütecek.

Editör: Haber Merkezi