GÜLSEN CANDEMİR / İZ GAZETE- Son yıllarda İzmir’de yaşanan kadın cinayetlerinin davaları İzmir’deki ağır ceza mahkemelerinde görülmeye devam ediyor. Eylül ayında 4’ü cinayet, bir taciz davası görülecek.

Cinayette hayatını kaybeden Safiye Karakoç, yaşadığı Diyarbakır’dan İzmir’e kaçmıştı. 28 yaşında 6 çocuk dünyaya getiren Karakoç, hayatta kalmak için geldiği İzmir’de eşinin yeğeni A.K. tarafından Bozyaka’da kaldığı evde silahla öldürülmüş, kadın örgütleri Karakoç’un cenazesine sahip çıkarak Doğançay mezarlığına defnedilmesini sağlamışlardı. Safiye Karakoç’un davası 10 Eylül’de 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edecek. Safiye Karakoç’un davasında üç sanık (babası, eşi ve yerini söylediği düşünülen bir kadın) olayın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen kala tutuklanmadı.

Sibel Çelik ise nişanlanmaya hazırlandığı sevgilisi tarafından önce bıçaklanıp ardından yakılan evin içerisinde itfaiye ekipleri tarafından yanmış halde bulunmuştu. İtfaiyenin yangını söndürmesinin ardından bazanın içinde yanmış halde bulunan Sibel Çelik’in davasındaki sanık Halil Yılmaz, olaydan sonra Almanya’ya kaçtı. Kırmızı bültenle aranan Yılmaz’ın Almanya’da tutuklandığı ve Türkiye’ye getirilmesi için çalışıldığı öğrenildi. Sibel Çelik davası 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 11 Eylül Çarşamba günü görülecek.

Yine bir erkek tarafından öldürülen Zülal Tütüncü ise Ege Üniversitesi öğrencisiydi. Evinde ölü bulunan Tütüncü’nün davasında sanık Günhan Öztürk, davada tutuklu yargılanıyor. Zülal Tütüncü’nün davası 12 Eylül Perşembe günü 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

"KAMERA KAYITTAYDI"

Eylül ayının içerisinde davası devam edecek kadın cinayetlerinden biri de trans kadın cinayeti. Trans kadın Hande Buse Şeker, evinde bir polis tarafından öldürülmüştü. Hande Buse Şeker’in öldürüldüğü odada kamera bulunması, olayın daha çabuk aydınlanmasını sağlarken, duruşma 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13 Eylül günü görülecek.

Mağduru hayatta olan tek dava, bir cinsel saldırı davası. Tutuklu bulunan sanığın ‘Silahla tehdit, nitelikli cinsel saldırı’ suçlarından yargılandığı dava 8. Ağır Ceza Mahkemesinde 17 Eylül günü görülecek.

"HAYKIRMALIYIZ!"

İzmir Kadın Meclisi üyesi Hilal Susuz, kadın örgütlerinin bu beş davayı takip edip müdahil olduğunu ifade etti. Kadın cinayetlerinden, kadına yönelik her türlü şiddetten rahatsız olan herkesi destek olmaya çağıran Susuz, “Türkiye’de şiddete uğrayan kadınların yüzde 12’sinin hukuki girişimde bulunurken, geri kalan yüzde 88’i çeşitli nedenlerle sessiz kalıyor. Daha fazla mücadele, sesiz kalan yüzde 88’i de harekete geçirecektir.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi