İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB), “Kadınlar Üzerine Gerçekler ve Efsaneler” adlı toplantısı küresel barış, insan hakları ve insani yardım konularında yaptığı çalışmalarla tanınan, ABD Dışişleri Bakanlığının ''Uluslararası Cesur Kadınlar'' ödülü’ne de sahip olan, 24. ve 25. dönem milletvekili Şafak Pavey’in katılımıyla internet üzerinden yapıldı. Toplantıda konuşan 24. ve 25. dönem milletvekili Şafak Pavey, kadın-erkek fırsat eşitsizliğinin sadece yoksul ülkelerde değil zengin ülkelerde de görüldüğünü söyledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İKKB Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, toplumsal olarak kadınlara yönelik birçok önyargının olduğunu söyledi. Kadınların birey olarak kabul gördüğü bütün toplumlarda huzurun olduğunu ifade eden Serter, “Güne yine kadına şiddet olayıyla başladık. Bütün kadınların eşit ve güçlü olduğu bir geleceği hayal ederek çalışıyoruz. İzmir Kadın Kuruluşları Birliği çatısı altında 48 tane derneğimiz bu hayalin inşası için hareket ediyor. Güçlü kadınlar toplumları ileri taşıyacak. Ekonomik ve toplumsal kadına yönlendirilen kötü damgaları sildiğimiz zaman daha özgür bir ülke olacağız” dedi.

“Yaşadığımız çağ, kadın çağı”

Covid-19’un herkese her bireyin eşit olduğunu gösterdiğini vurgulayan 24. ve 25. dönem milletvekili Şafak Pavey, bilimin bağnaz görüşler altında kaldığı bir dönemde salgının tekrar bilimin önemini hatırlattığını belirtti. Kadın şiddet olaylarının giderek arttığını ifade eden Pavey, “İçinde yaşadığımız çağın kadın çağı olduğunu biliyoruz. Kadınlarımız şu anda elde ettikleri hakları Atatürk’e borçlu. Atatürk’ün cumhuriyetle kadınlara hak verdi fakat günümüzde irticai düşünlerle yönetilen kadınlar bu haklarından mahrum. Atatürk’ün kadın haklarını verdiği dönem içinde dünyadaki kadının durumunu iyice incelemek lazım. İncelediğimiz zaman bunun ne kadar büyük bir devrim olduğunu anlayabiliriz” diye konuştu.

“Kadınların başarılarına bakmak lazım”

Dünyada kadınların fen bilimlerine yeteneği olmadığına dair önyargı olduğunu belirten Pavey, kadınların her konuya yeteneği olduğunu tarihi ve sosyolojik dokuya bakmak gerektiğini vurguladı. Kadınların dünya üzerinde etkilerine bakıldığında önyargıların yıkılacağını ifade eden Pavey, “ İnsanlığın uzaya gitmesini sağlayan matematiksel hesaplamayı Katherine Johnson isimli bir kadın yaptı. Kadınlar ile ilgili önyargılarımızı yıkmadan önce kadınların başarılarına da bakmamız gerekir. Ortadoğu’da yıllarca kadınlara erkek doktorlar bakmaması istendi fakat kadın yetiştirecek bir sistem kuramadılar. Mesleklerde cinsiyet ayrımı yoktur”

“Güçlü kadınlara dair önyargı var”

Türkiye ve dünyada kadınlara toplumsal ve ekonomik hayatta önyargılı davranıldığını belirten Pavey sözlerini şöyle tamamladı: “Erkeklerin güçlü kadın istemediğine dair güçlü bir algı var. Erkeğin güçlü kadınla birlikte olduğunda aile ve iş hayatında yara alacağı toplumsal bir yanılgı. Anneleri tarafından yetiştirilmiş ve annesini kendisi üstünde otorite kabul etmiş erkeklerin korkmasının gerçekle bir ilgisi yok. Korkutucu olan güçlü olan kadınlar değil, korkutucu olan güçlü kadınları hor gören gelenek. Kadın erkek fırsat eşitsizliği sadece yoksul ülkelerde yaşanıyor değil. Mozambik, katılım ve fırsat eşitliğinde dünyada ilk sıradayken, dünyanın en büyük ekonomilerinde olan Katar fırsat eşitliğinde dünyada 115. Sırada”

Editör: Haber Merkezi