ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor. 2017 yılının Ekim ayına kadar 339 kadın öldürüldü (2016 yılında 328 kadın cinayeti işlenmişti), 246 kadın ise cinsel saldırıya uğradı ve cinayetlerin %50’si OHAL Türkiyesi’nde yaşandı.

İzmir’de kadın hakları için mücadele eden Kadın Meclisi’nin verilerine göre, 2017 yılının ekim ayında kadınların %35’i boşanmak ya da ilişkisini sonlandırmak istediği için öldürüldü.

‘HÜKÜMET BOŞANMA KOMİSYONLARI İLE KAZANILMIŞ HAKLARA SALDIRIYOR’

İzmir Kadın Meclisi’nden görüştüğümüz Sennur Garip, hükümetin Boşanma Komisyonları ile kadınların boşanmalarını zorlaştırmaya çalıştığını ve kadınların hak kazanımları elde ettiği dönemlerde kadın cinayetlerinin azaldığını söyledi.

Medyanın 6284 sayılı Kadın Koruma Kanunu’na medyada ciddi bir saldırı olduğunu da söyleyen Garip, kadın cinayetlerinin sadece 2011 yılında azaldığını belirterek 2011 yılında 6284 sayılı Kadın Koruma Kanunu çıkarıldığına dikkat çekti.

Müftülere nikah yetkisi verilmesiyle birlikte bir ilk yaşanarak bir ayda 40 kadın cinayeti işlendi.

‘KADIN MECLİSLERİNDE BİRLEŞELİM’

Kadınların hakları için mücadele etmekten vazgeçmemesi ve ancak mücadele ederek cinayetlerin ve istismarların azalacağını belirten Sennur Garip ‘Kadınlara açık çağrı yapıyoruz kadın meclislerinde birleşelim. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün arifesinde bizde bulunan veriler kadına yönelik şiddetin artığını gösteriyor. Kadınları birçok şehirde yapacağımız eylemlerde yer almaya çağırıyoruz. Biliyoruz ki kadın meclisleri gelecek şiddet bitecek. Hiçbir şiddet karanlıkta kalmayacak. Biz de İzmir’de 24 Kasım Cuma günü saat 18:30’da Kıbrıs Şehitleri’nde İzmir Kadın Meclisi olarak eylemde buluşuyoruz. Tüm kadınları bekliyoruz.’ dedi.

Editör: Haber Merkezi