HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından 27 büyükşehir belediyesinin kadına yönelik şiddetle mücadele politikalarına ilişkin yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Belediye Kanunu’na göre, nüfusu 100 bini geçen belediyelerin sığınak açmak zorunda olduğunu anımsatan Kerestecioğlu, büyükşehirlerden Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun’da sığınak olduğunu söyledi.

Kadınların sığınaklara gitmeden danışabilecekleri, şiddet konusunda uzmanlaşmış danışma merkezlerinin de yaygın olmadığını ifade eden Kerestecioğlu, bu merkezlerin sadece İstanbul, Bursa, Mersin, Eskişehir, Ankara ve İzmir’de bulunduğunu kaydetti.

Kerestecioğlu, belediyelerin yürüttüğü çalışmalar hakkında şunları söyledi: “10 senedir kesintisiz şekilde sığınak ve danışma merkezi desteği sunan İzmir Büyükşehir Belediyesinin, 2011 yılından beri Yerel Eşitlik Eylem Planı ve 2012 yılından beri Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planı yaptığını öğrendik. Suriye savaşı sonrasında en çok göç alan illerden biri Antep. Antep Belediyesi de bu olguları görmezden gelmeyerek mülteci kadınları da hedefleyen güçlendirme projeleri yapmaya çalışmış.”