İZ GAZETE- İzmir Vergi Dairesi önünde pankartlarla basın açıklaması yapan Kampüs Cadıları bir yılda yüzde 51 oranında artan hijyenik ped fiyatlarına tepki gösterdi. Kampüs Cadılarından Ece Yavaş'ın okuduğu basın açıklamasıyla tepkilerini dile getiren Kampüs Cadıları, "TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz yıl Aralık ayından itibaren hijyenik pedlerin ve tamponların fiyatlarında bir yılda yüzde 51 artış oldu.  İktidarın ekonomi politikaları nedeniyle derinleşen ekonomik krizi hayatlarımızı her gün zorlaştırmakta ve temel ihtiyaçlarımıza ulaşmamızın önünde engel olmaktadır" dedi. 

Hijyenik ped ve tamponların lüks tüketim olarak görülmesinin, iktidarın kadın düşmanı politikalarının bir sonucu olduğunu vurgulayan Ece Yavaş," Ücretsiz bir biçimde ulaşmamız gereken hijyenik pedler ve tamponlara gelen yüzde on sekiz ek vergi ve bu ürünlerin lüks tüketim olarak görülmesi, iktidarın ekonomik krizi yönetmemesinin ve kadın düşmanı politikalarının bir sonucudur. Erkek devlet en temel sağlık ihtiyaçlarımızı görmezden gelerek bizleri hayatın dışına itmektedir. Yaşanan krizin faturası genç kadınlardan, öğrencilerden, LGBTİ+'lardan çıkarılmaya çalışılıyor. Hijyenik ped ve tampon ürünleri kadın ve LGBTİ+'ların her ay ulaşması gereken temel sağlık ihtiyacıdır. Türkiye'de regl olan birçok insan, hijyenik ped ve tamponlara ulaşamamakta ve sağlıksız seçeneklerle regl dönemini atlatmaya çalışmaktadır. Bu koşullarda 2-3 saatte bir değiştirmek zorunda olduğumuz pedlere ve tamponlara aylık 80 lira gibi ücretler ödememiz kabul edilemez. Ekonomik sebeplerle daha ucuz ve kalitesiz olan alternatif ürünlere yöneldikçe sağlığımız tehlikeye giriyor. Hijyenik pedler ve tamponlar ücretsiz ve ulaşılabilir olmalıdır" ifadelerini kullandı.

'HPV AŞISI ÜCRETSİZ OLMALIDIR'

Açıklamanın sonunda taleplerini de sıralayan Kampüs Cadıları; temel hijyen ürünleri olan ped ve tamponların, ayrıca rahim ağzı kanserini önlemede kritik öneme sahip HPV aşısının devlet tarafından karşılanmasını istediklerini belirtti. Kampüs Cadıları, "Yaşamlarımızı her gün zorlaştıran, ekonomi politikaları ile bizleri insanca bir yaşamdan uzaklaştıran, şiddet politikalarını güçlendiren erkek devletten alacaklıyız. Kriz dönemlerinde ilk olarak kadınlara saldıran patriarkal kapitalist sisteme boyun eğmiyouz. Taleplerimiz meşru ve insanca bir yaşam için gerekli taleplerdir" sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.

Fotoğraflar: Ertürk Yılmaz (ETHA)
 

Editör: Haber Merkezi