ÖZLEM KARA / İZ GAZETE - Doğum Uzmanı Op. Dr. Zehra Mete ile idrar yolu enfeksiyonunun nedenlerini ve vulva sağlığı için yapılması gerekenleri konuştuk. İdrar yolları enfeksiyonunun her kadında olabileceğini ancak senede birkaç kez olan ya da tedaviye dirençli olan durumların araştırılması gerektiğini söyleyen Mete, kadın genital organının ‘idrarın mesaneden çıkış yolunun daha kısa olması’ sebebiyle enfeksiyon için daha yatkın olabileceğini kaydetti.

ENFEKSİYONUN NEDENLERİ!

Taş düşürme, kum dökme, idrar tutma, az sıvı alma (günde 2 litreden az), taş tümör, cinselliğin ilk kez yaşanması ya da aşırı tahriş, genital bölgede sürekli temizlik, aşırı sabun kullanımı, bazı ilaçlar ve giysilerin sağlıksız olmasının da enfeksiyona neden olabileceğini açıkladı. Mete, makat temizliğindeki yanlış hareketlerin de enfeksiyon nedeni olduğunu vurguladı.

‘SU İLE TEMİZLEYİN’

Genital bölgede enfeksiyona karşı su dışında; sabun, duş jeli, intim solüsyonlar veya kimyasal içerikli preparatları pek önermediklerini, genel olarak tuvalet sonrası temizliğinin önden arkaya doğru su ile ve kuru bırakarak yapılmasının doğru olduğunu belirten Mete, intim temizleyicilerin ise cilt ve genital bölge pH değerlerine uygun hazırlandığı söylense de içine katkı maddeleri konulduğu sebebiyle kullanılmaması gerektiğini söyledi. Mete, Lavanta yağının ise dış genitalde flora düzenlemesine katkı sağlaması sebebiyle ince bir tabaka olarak sürülebileceğini ifade etti.

BUNLARI YAPMAYIN!

Vulva yani dış genital sağlığı için de açıklamalarda bulunan Mete, tüy temizliğinde cildin tahriş edilmemesi için tüylerin tümünün yok edilmeyerek makasla boy kısaltmanın en doğru yöntem olduğunu söyledi. Mete ayrıca, sentetik çamaşır giyilmemesi, sabunla sürekli yıkanmaması, bu bölgenin temizliğinin önden arkaya doğru yapılarak ıslak bırakılmaması, ıslak mayo veya spor giysileriyle uzun süre kalınmaması ve başkalarının iç çamaşırlarının giyilmemesi gerektiğini de belirtti.

AKINTIYA DİKKAT!

Mete, genital bölgenin genellikle nemli, kokusuz ve şeffaf olduğunu ancak bazı durumlarda külot ıslatacak kadar akıntı olabildiğini ve rengi, kıvamı, kokusu artan akıntının bir enfeksiyon nedeni olabileceğini, böyle durumlarda ise doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi