İZ GAZETE-  Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 83. Yıl Dönümünde CHP’nin Ankara’da gerçekleştirdiği ‘Adalet ve Eşitlik Kadın Buluşması’nın yankıları sürüyor. Buluşmayı gazetemize değerlendiren İzmirli kadın politikacılar bundan sonra da bir arada olma çağrısında bulundu.

Buluşmayı gazetemize değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Zeynep Altıok, buluşmaya katılan 10 binlerce kadının coşkusunu paylaştığını söyledi. Altıok, “Büyük şairin dediği gibi ‘… korkunç ve mübarek elleri ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle…’ kadınlarımız Anadolu’nun her yerinden gelerek Ankara’da bir araya geldi. Uzun yıllardır ilk kez böylesine heyecanlı, böylesine inançla, kararlılıkla ve umutla kadınlar haykırdılar. Mustafa Kemal Atatürk’ün onlara birçok Avrupa ülkesinden önce verdiği hakları gasp etmek isteyen iktidara karşı aydınlık alınları ve elleriyle yan yana ve omuz omuzaydılar. Pakize anneyi, Emsal Atakan'ı, Saadet öğretmeni ve özgürlük isteyen bütün emekçi, siyasetçi, sanatçı, öğrenci, öğretmen, akademisyen kadınlarımızı bir araya getiren bir inanç vardı Ankara Arena’da” ifadelerini kullandı.

’YIKILACAK BU KARANLIK GEÇECEK BU GÜNLER’

Salonun sabahın erken saatlerinden itibaren hınca hınç dolduğunun altını çizen Altıok şöyle dedi: “Binlerce kadınımız içeriye giremedi bu yüzden. Ama kimse şikâyetçi olmadı ‘Hep böyle kalabalık ve bir arada olalım içeri girmesek de olur’ diyen sayısız kadınla karşılaştım. Bu kadar büyük bir organizasyonda hiç itişme, gürültü ve tartışma olmadı. Bu da kadının girdiği yerin nasıl güzelleştirdiğini gösterdi. Herkes gülümsüyordu ’Yıkılacak bu karanlık geçecek bu günler’ diyorlardı. Hiç asık surat görmedim. Salona giren herkes daha fazla kararlılığını keskinleştiriyordu. Kadın kollarımız, kadın il ve ilçe başkanlarımız, kadın belediye başkanlarımız ve partili olan olmayan binlerce kadınımız Cumhuriyet, Laiklik, özgürlük, eşitlik vurgusunu tek yürekle tek sesle yaptı”

‘CUMHURİYET VE LAİKLİĞİN GÜVENCESİ KADINLAR’

Salonda her partiden her inançtan kadınların olduğunu vurgulayan Zeynep Altıok açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ötekileştirmeye, kadına karşı şiddete, eril dile, kadını sosyal ve siyasal hayattan dışlamak isteyen iktidar ve saray anlayışına karşı birleştiler.  Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu salona girdiğinde coşku iyice arttı. Genel Başkanımız da salonda özgürlük ve eşitlik talep eden kadınlarımızla beraber ‘Hak hukuk adalet’ dedi.  Kısaca özetlemek gerekirse bu kurultay bütün Türkiye’ye umut, inanç, kararlılık ve laikliğin önemini yeniden hatırlatarak eşitliğin, özgürlüğün, Cumhuriyetin ve Laikliğin güvencesinin kadınlar olduğunu gösterdi.”

‘KADINLAR TÜRKİYE’Yİ ÖZGÜRLEŞTİRECEK’

“Son dönemde Türkiye'de demokratik nefes aldığımız tüm örneklere baktığımızda kadının mücadele gücünden ve demokratik haklarını kullanımından kaynaklandığını görüyoruz” diyen CHP Parti Meclisi üyesi ve İzmir milletvekili Doç. Dr. Selin Sayek Böke de gazetemize özel açıklamalar yaptı. Böke, “Kadınlar cinsel taciz yasasını ger çektirdi, kadınlar tüm baskıya rağmen referandumda hayırları çoğaltıp ve parlamenter demokrasiye sahip çıktı. Ankara Arena'da işte aynı güç, cesaret ve umut vardı! Kadınlar Türkiye'yi özgürleştirecek, kadınlar Türkiye'ye demokrasiyi getirecek, kadınlar yarınların aydınlığını kuracak. Seçme ve seçilme hakkının 83. Yılında işte bu mücadele gücü ve Cumhuriyetin kazanımları için ortaklaşarak büyümemiz gerekliliğine olan inancın yansıması vardı Arena’da” şeklinde konuştu.

İZMİR’DEN 5600 KADIN KATILDI

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı ise Türkiye’nin 81 ilinden gelen kadınların birbiri ile kucaklaşarak tek yürek olduğunu kaydetti. Balcı, “Sadece partili kadınlar değil STK'lar ve her yerden gelen kadınlar vardı. Ortak noktaları Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Kadınına verdiği değerin farkında olmaları ve kazanılmış haklarından asla vazgeçmeme kararında olmalarıydı” şeklinde konuştu. Balcı, buluşmaya 5600 civarında kadınla katıldıklarını söyledi. 

Editör: Haber Merkezi