ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla Türkiye’nin farklı şehirlerinden kadınlar birbirinden güç alarak büyüyen kadın hareketinin Cumhuriyet tarihindeki en büyük buluşmasını gerçekleştirdi.

Buluşmada, kadın örgütlerinden kadınlar, istismara uğramış kadınlar, yakınları cinayetle öldürülmüş aileler yer aldı. Toplantıda kadın mücadelesinin önemli adımları atılarak kararlar alındı.

İzmir’den Türkiye Kadın Meclisi Toplantısı’na giden kadınlarla buluşmayı konuştuk. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu gönüllü hukukçusu Avukat Sedef Akaydın, çok özel bir toplantı geçirdiklerini buluşmayı ‘Türkiye kadın hareketi tarihinde yer edecek’ olarak nitelendirdi. Akaydın, çocukluğunda cinsel istismara uğramış kadınların buluşmada başka çocukların da istismara uğramamaları için mücadele sözü verdiklerinin altını çizdi. Kadınların birbirine ilham verdiklerini sözlerine ekleyen Akaydın, kadın cinayetlerini durdurmak değil bitirmek için mücadele edeceklerini ifade ederek şöyle konuştu; “Ocak ayında kadın cinayetleri verilerinde bir azalma tespit edildi. Ama bu bir ihtimal. Çünkü bu verileri Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tutuyor. Bakanlık tutmuyor. Arşiv taraması yaparak ve bize ulaşan kadınları baz alarak veri toplayan bir ekibimiz var. Hükümetin yapması gereken bir işlevi biz yerine getiriyoruz. Şiddet mağduru kadınlar polise, savcıya, hakime gitmek yerine bize geliyorsa, bizden güç alıyorsa orda da hükümetin görevini biz ayağımız gazdan çekmeyip son sürat kadın cinayetlerini durdurmak için çalışacağız.”

İzmir Kadın Meclisleri’nden Hilal Susuz ise, kadınların artık bireysel değil örgütlü mücadele ederlerse bir sonuç alınabileceğini gördüğünü ve örgütlü mücadele etme kararı aldığını söyledi. Ocak ayında kadın cinayetlerinde yaşanan düşüşün de önemli bir veri olduğunu belirten Susuz, “İstediğimizde, mücadele edildiğinde, devletin genelge yayınladığında kadın cinayetlerinin azaldığını herkes gördü. Bu yüzden ‘yaşasın örgütlü mücadelemiz’ diyoruz. Mücadelemize devam edeceğiz. Kadınlar, 6284’ün ve İstanbul Sözleşmesi’nin her maddesini etkin bir şekilde uygulatmak için karar aldı.”

Buluşmada Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim’in “Bize açık açık örgütleniyor diyorlar. Elbette açık açık örgütleneceğiz. Çünkü biz açık açık öldürülüyoruz.” sözlerini hatırlatan Susuz, “Buluşmamızın simgesi oldu bu sözler. Kadınlar örgütleniyor ve örgütlenmeye devam edeceğiz.” dedi.

Kadın Meclisleri’nden Zekiye Özbaş ise, buluşmanın kendileri için gurur, mutluluk ve umut kaynağı olduğunu söyledi. “Kadın mücadelesi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çığ gibi büyümeye devam ediyor. Fidan Ataselim'in dediği gibi ‘açık açık örgütleniyoruz.’” diyen Özbaş şöyle konuştu; “Toplantıda 6284 ve İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatmak, şüpheli kadın ölümlerini aydınlatmak, çocuk istismarını önlemek, yaşayabildiğimiz şehirler inşa etmek için kararlar aldık. Örgütlü şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz; aldığımız kararları uygulayacak, yetkililere uygulatacağız. Ben o gün çok duygulandım ama bir o kadar da güçlü olduğumuzu hissettim. Elimde olsa hepsine tek tek sarılmak isterdim. Hiçbir kadın asla yalnız yürümeyecek.” dedi.

Türkiye Kadın Meclisi toplantısında şu kararlar alındı:

Kadın cinayetlerini durdurmak için 6284 ve İstanbul Sözleşmesi'nin her bir maddesini uygulatacağız.

Hiçbir şiddet karanlıkta kalmayacak.

Şüpheli kadın ölümlerini açığa çıkartacağız.

Tüm toplum ve kadınlar için adaleti mücadelemizle sağlayacağız.

Las Tesis'te olduğu gibi dünyadaki tüm kadınların eşitlik mücadelesiyle mücadelemizi buluşturacağız.

İstismarı aklatmayacağız. Çocukların gülüp oynadığı geleceği kuracağız.

İşsizliğe, sendikasızlığa, emeğimizin yok sayılmasına karşı ekonomik eşitsizliği durduracağız.

Cinsiyetçiliğe, eşitsizliğe, gerici eğitime karşı genç kadınlar mücadeleyi Üniversite Kadın Meclisleri ile tüm kampüslere yayacak.

Şehirleri, ülkeyi, dünyayı kadınlar da yönetecek.

"Asla yalnız yürümeyeceksin" diyen kadınların mücadelesini Türkiye'nin dört bir yanına yayacağız.

Editör: Haber Merkezi