Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılına ilişkin “İstatistiklerde Kadın” başlıklı çalışmasını yayımladı. BirGün'de yer alan habere göre, çalışmada 41 milyon 698 bin kadının sosyal ve ekonomik hayattaki yerine ilişkin elde edilen bulgular, toplumsal cinsiyet rollerini ve kadın sorununu da gözler önüne serdi. İşte TÜİK’in bulguları…

Verilere göre çocuk, kadının çalışma hayatındaki en büyük engeli. Evinde 3 yaşın altında çocuğu olan 25-49 yaş arasındaki yurttaşların çalışma hayatıyla kurduğu ilişki kadınlar ve erkeklerde sert şekilde ayrılıyor. Eğer kişinin 3 yaşın altında çocuğu varsa ve bu kişi erkekse yüzde 87,3 oranında çalışıyor. Ancak aynı kişi kadınsa istihdam oranı yüzde 26,7’ye düşüyor.

ENGEL SADECE ÇOCUK DEĞİL

Kadının iş hayatıyla kurduğu ilişkide sorunlar yalnızca çocuğun sorumluluğunun tümüyle kadının sırtına yüklenmesinden kaynaklanmıyor. Kadınlar aynı zamanda henüz çocuk yaşta ileride çalışma hayatına girmesi için değil, sadece anne olması için yetiştiriliyor. Bunun en açık kanıtı ise kadın ve erkeğin eğitim düzeylerinde ortaya çıkıyor. Yıllar içinde bu konuda mesafe katedilse de eşitsizlik hala devam ediyor. Verilere göre her 100 kadından 14,3’ü hala ilkokul dahi bitirmemiş durumda. Bu sayı erkeklerde 3,6. Kadınlar üniversite eğitiminde de benzer bir tabloyla karşı karşıya. 25 yaş üstü erkeklerin yüzde 23,1’i üniversite mezunuyken, bu oran kadınlarda yüzde 18,5.

Ancak ilgi çekici bir başka veri de, kadınlar arasında üniversite mezunu olanların dahi iş hayatına erkeklerden daha az katılması. Üniversite mezunu olan erkeklerin yüzde 77’si istihdamdayken, bu oran kadınlarda yüzde 58,3. Fakat burada en güncel veri 2019 yılına ait. 2020’de oranların daha da düştüğü biliniyor.

kadinin-iste-adi-yok-849242-1.

KARADENİZ KADIN İSTİHDAMINDA İLK SIRADA

Tüm ülke sathında 15 yaşın üzerindeki her 100 erkeğin 63,1’i istihdamdayken, kadınlarda bu sayı 28,7. Ancak veriler bölgesel bazda incelendiğinde sayılar farklılaşıyor. Kadın istihdamının oran olarak en yüksek olduğu bölge ise Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin’i kapsayan Doğu Karadeniz Bölgesi. Bu bölgede kadın istihdamının oranı yüzde 38,6. Öte yandan kadın istihdamının en düşük olduğu bölge ise Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’i içine alan bölge. Burada kadın istihdam oranı sadece yüzde 12,4.

Editör: Haber Merkezi