MİHRİCAN CANDEMİR/ İZ GAZETE- İzmir’de Kadın Platformu'nun çağrısı ile bir araya gelerek 8 Mart’ı kutlamak isteyen kadınlar Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplandı.

Polis ekipleri izinsiz olduğu gerekçesiyle caddeyi ablukaya alıp, yaklaşık 100 kişilik grubun yürümesine engel oldu. 

FOTOĞRAF: DHA

Kadınlar ile polis ekipleri arasında arbede yaşanırken, kadınların ısrarı ve ortamdaki gerginliğin artması sonucunda kolluk kuvvetleri barikatı kaldırdı vee kadınlar 'Savaşa hayır, barış hemen şimdi' “Nefrete inat, yaşasın hayat' sloganları eşliğinde yürüyüşe devam etti.

'AYNI DEVLET LÜKS YATTAN YÜZDE 1 KDV ALIYOR'

İzmir Kadınlar Platformu'nun 8 Mart için yaptığı açıklamayı, Berfin Yücel, Özgür Genç ve Meryem Yıldırım okudu. 

Yapılan açıklamada, "Dünyanın her yerinde olduğu gibi İzmir’de eşitlik, özgürlük, insanca bir yaşam taleplerimizle sokaklardayız. Artan zamlar, yükselen faturalar ve sefalet ücretleriyle karşı karşıya kalan kadınlar, bir dar boğazın içinde yaşamaya çalışıyor. Ekonomik özgürlükten yoksun kalan kadınlar olarak bir başkasına, daha da bağımlı kılınıyoruz. Temel ihtiyaçlarımıza yapılan zamlardan bıktık usandık. Doğum kontrol yöntemleri ve ürünleri; ped, tampon gibi hijyen ihtiyaçları temin edebilmek imkansız hâle geldi. Sağlık hakkına erişemiyoruz. Çeşitli kanser türlerini önleyici etkisi bilinen HPV aşısını olamıyoruz çünkü devlet karşılamıyor. Ama aynı devlet lüks yattan yüzde 1 KDV alırken, pedden yüzde 18 KDV kesiyor, yandaşlara milyarlarca lira aktarıyor” denildi.

'HİÇBİRİMİZ KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMİYOR'

“Evde, iş yerlerinde, sokakta, kampüste tacize, tecavüze, mobbinge uğruyoruz" denilen açıklamada, "Her gün bir kız kardeşimiz daha vahşice katlediliyor. Hiçbirimiz kendini güvende hissetmiyor. Şüpheli kadın cinayetleri aydınlatılmıyor. LGBTİQ+’lar her gün bizzat iktidar tarafından gerici saldırılarla hedef haline getiriliyor" ifadeleri kullanıldı.

'OMUZ OMUZA OLACAĞIZ'

Açıklamada, "Birbirimizi yaşatmak için, faşizme, erkek/devlet şiddetine karşı yan yana, omuz omuza olacağız. Yalnız 8 Mart'larda değil, her gün kadın dayanışmasını ve mücadelesini yükseltecek, yoksulluğu bize reva görenlere karşı, sömürü ve şiddete karşı eşit, özgür bir yaşamı birlikte kazanacağız" denildi.

Editör: Haber Merkezi