BÜŞRA MURATDAĞI/ İZ GAZETE-  İzmir Kadın Meclisi Alsancak İskele önünde, Afganistan'daki kadınlar ve LGBTIQ+ bireylere destek için bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kadın Meclisleri adına açıklamayı okuyan Hilal Susuz, “Dünyanın neresinde olursa olsun, hangi dili konuşursa konuşsun, neye inanırsa inansın biz hiçbir kadını asla yalnız bırakmayacağız. Afganistanlı kadınlar da asla yalnız yürümeyecek” ifadelerini kullandı.

‘DUVARLARDAN KADINLARIN SURETLERİ SİLİNDİ’

Günlerdir Afganistan'da yaşananların görüldüğünü söyleyen Hilal Susuz, “Bütün dünya görüyor. Bunlar nesiller boyunca yaşanan savaşların sonucudur. Zorlu koşullara rağmen kadınlar hakları için mücadele etmekten vazgeçmeyecek. Taliban, kadın haklarına şeriat kuralları çerçevesinde saygı göstereceğiz diyor. Afganistan'daki kadınlar şeriat istemiyor, bizim gibi eşit ve özgür bir yaşam istiyorlar.  Afganistan'da kadınlar burka giymediği için öldürüldü, Taliban'ın eline düşmemek için çatılardan atladı. Duvarlardan kadınların suretleri silindi. Kadınları toplumsal hayattan soyutlamaya çalışan Taliban ve destekçilerini tanımıyoruz. Afganistan'da yaşananlar bütün dünyanın kadınlarını ve LGBTIQ+larını ilgilendiriyor. Tüm kadınlar ve LGBTIQ+lar için eşitliğin, özgürlüğün ve laikliğin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.  Laiklikten asla vazgeçmeyeceğiz. Taliban ve destekçileri yeryüzünden silinecek kadınlar ve LGBTIQ+'lar laiklikle yaşayacak” diye konuştu.

 ‘LAİKLİK İÇİN DİRENECEĞİZ’

Hilal Susuz, “Afganistan'da bunlar yaşanırken Cumhurbaşkanı ‘Taliban'a yakınız’ diyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında güvence olan İstanbul Sözleşmesi'nden imzayı çekenlerin bu sözlerine şaşırmıyoruz. Bizim Taliban’la hiçbir yakınlığımız olamaz. Afganistanlı kadınlarla karşılaştığımız engeller ortak. Afganistanlı kadınlar da bizler de eşit ve özgür bir yaşam istiyoruz. Mücadelemizi de ortaklaştıracağız tüm topraklarda eşitlikçi feminizmi var edeceğiz. Çünkü kurtuluş eşitlikçi feminizmde” şeklinde ifade etti.

Editör: Haber Merkezi